Masa agak terhad kebelakangan ni.....
Alhamdulillah, kesihatan MIL semakin baik,
tidak perlu lah "24-hour surveillance" kata orang
tapi masihlah tak boleh di tinggal sorang lama lama
Bila lama sepi.................
Maka blog pun bersawang................
Otak pun berkerawang.................
Macam tak tau mana nak start...................
Acar Limau MakTam
Masa mil sakit hari tu adalah kaum kerabat dari pantai timur datang ziarah.
Dan kebetulan di rumah ada mak sedara yang tolong bantu jaga mil...
Jadi sedara dari Ganu ni dah request mak sedara ni buatkan acar limau .
Makanya pagi2 keesokan harinya, pergilah makcik membeli barang2 yang di perlukan untuk buat acar ni......dia orang nak pulang petang hari yang sama
Kiranya, tutorial untuk makcik jugalah........
Makcik tak ada sukatan khusus, cuma agak2 saja....nanti kalau buat sendiri insyallah mck bagi sukatan.
Bahan2 yang di guna untuk acar limau:
A
Hirisan bawang merah, bawang putih, halia , biji sawi dan juga kulit kayu manis untuk menumis
B
Bawang merah, bawang putih, halia di mesin halus
Serbuk kari daging
C
Cuka
D
Limau kasturi, belah 4 tak putus, buang biji, perah air dan rebus sampai lembut, toskan.
Kurma
Kismis
Buah melaka (yg warna warni dlm gambar tu)
Lobak masin, rebus & toskan
E
Gula
F
Bijan; di goreng
G
Bawang merah, bawang putih, hirisan halia(julienne), di goreng dengan sikit minyak hingga layu/lembut
Bila siap semua ni, baru lah kita mula..............
Panaskan minyak & tumis A. Bila kekuningan masukkan B dan sedikit air.
Kacau selalu & biar sampai air kering sikit & naik minyak*.
Masukkan C, masak hingga mula mendidih.
Masukkan D.
Masak dengan api sederhana sampai pekat (agak2lah yang ni)
Masukkan E, kemanisan ni atas 'budi bicara (cousin kata "kalau kat ganu ni, kita kena maneh lagi" )
Bila dah sedikit pekat, tutup api dan biarkan acar tu sejuk sikit.
Campur F dan G
Note:
- naik minyak* - harap paham ye apa itu naik minyak...bukan yg lembu mengamuk tu tau :))
- Bila sejuk, acar ni akan jadi lebih kering, jadi kena agak2 lah masa nak tutup api tu....
- Jangan di campur air (kecuali masa nak masukkan rempah tadi saja)
McK
saya pass entry ni kat fiza aja lah McK...hihihi..biar dia try buat
ReplyDeletesedap i tell youuu..haha...kalau nak buat, sini ada jugak jual limau yg dah di jerukkan...tak payah rebus limau lagi.
ReplyDeletesedap ni.....kalau jumpa tempat kenduri yg ini ambil dulu
ReplyDeletebetul nieda..masa tak dak selera makan...acar may help naikkan selera :)
DeleteAcar buah memang kegemaran saya...masam2 manis...best!...tapi tak pandai buat.
ReplyDeleteMudah2an MIL makcik cepat sembuh.....
McK pun tak pernah buat...ni first time tgk org buat.
DeleteTQ, she's much better now
MIL duduk di rumah makcik ya? Ke, makcik pergi rumah dia untuk jaganya..? semoga MIL makcik cepat sembuh..Oh, makcik, saya dah privatekan blog 4feet8 tu sebab family pun dah tahu tentang blog tu..nanti makcik deletelah dari bloglist makcik ya..? hihi..
ReplyDeleteMIL duduk ngan makcik.
DeletePatutla access denied...ok nanti makcik delete
xper mak, blog bukanlah hakmilik kekalls., kihkih2
ReplyDeleteyer lah tu..bukan freehold khenn. selamat pulang dari umroh wak :)
Deletemakan dengan nasik minyak.. pehhhh !!!
ReplyDeletePerghhhh, peluh dahi
Deletesaya adalah spesies yang tidak makan acar. acar buah, acar sayur pun tak makan juga. apa² buah yang dijadikan sayur, saya tak makan. hehe.
ReplyDeleteok, t a t a punya pasai, nanti makcik blajaq buat acar lembu pulak...hehehe
Deleteassalam Mck..acik nak tulis tak sempat..nak baca pun tak sempat..ni dah mula boleh nak jalan2 blog kawan2
ReplyDeletebetoi tu,semua orang ada kesibukan masing2 kan....blog tak wajib, sunat pun tidak....tak apa kalau tak update/tak kunjung :=D
DeleteNak buat acar ni rempah-ratus tu kena betul2 masak supaya tahan lebih lama. Kena banyak bersabar sebab tu Aina ni beli je sebab tak sabar...ahahaa..
ReplyDeleteYes aina...agak leceh sebenarnya, betul masak...betul kering....
Deleteboleh order tak mck?kalau ada acar buah lagi meletoppp!
ReplyDeleteEh, yang makcik buat ni bukan acar buah ke? buah liiimauuu :)) order? haha sat nak chek stok
Deletekalau my mom, dia tak pakai cuka.. tak tahan perut semuanya.. malah yg ada gout kesian. so dia ganti dgn asam jawa.. boleh lahh...
ReplyDeleteoh tak tahu pulak boleh guna asam jawa.....makcik pun belum pernah 'hand-on' lagi acar ni..
Deletesaya suka acar limau ni...memang kene bawak as bekal kat jb ni. penambah selera bila makan nasik. nyum nyum!!!
ReplyDeleteKannnn, semalam makcik makan nasi+telur dadar+minyak sapi+acar ni= Perghhhh ohsem
Deleteacar limau ? first time dengar, mesti sedap
ReplyDeleteya ka lya? ish kalu dekat boleh la bagi rasa ..
Delete