Tuesday, July 23, 2019

Ish ish ish....

Sejak kebelakangan ni, makcik tengok ramai sangat update muka tua mereka dalam fb. Heran sungguh, tetiba tengok depa ni pakat jadi tua.

Kalaulah boleh, kita ni nak muda sentiasa kannn.
Sampai lah kemarin, pakcik bagitau pasal faceapp ni.
Hadoiiii, ketinggalan sungguh makcik.....

Tak payah sibuk nak jadi tua sebab waktu itu akan tiba jua... Insyallah kalau umoq panjang la kannn....
Tapi tak kisah lah... Tu kan semua hiburan semata.
Hahaha terjebak la jugak bila pakcik buatkan...




Rupa asal?? Mestilah di antara dua itu :=D



Monday, July 15, 2019

Ni la akibat......

Serves me right

Dok ralit sangat tengok phone..... Kempunan makcik nak makan ubi kayu rebus dipagi hujan sejukk ni.

Jangan jadi macam makcik😔

Nota:ubi tu dah empuk.... Tambah sikit air panas nak kasi "soft" la konon. "Ah 5 minit saja tak payah set alarm lah" .... Hmmm ambik kau.

Lesson learnt: silalah set timer/alarm untuk setiap tugasan yg dirasa perlu.

McK

Friday, June 21, 2019

The silent......

12 sept 2018
What was supposed to be a normal medical check up turned the other way...  Hence the start of the "nightmare"

14 sept 2018
CT scan done, result="localised"  Surgery date set.

It was the longest one-week wait prior to the operation. Tears flowed easily, worried, scared- it was a very stressful period for me and family.

20 sept
Went through a four and a half hour operation followed by 3 days recuperation at the hospital ward.
I was discharged on 23sept.....and warded again on 25sept,this time for 7 days.

2 oct 2018
Discharged and recuperation started at home...

Pakcik took the task of being my caretaker: doing all housework; doing laundry to cleaning to marketing to cooking for me. Bukan senang ya, sebab pakcik tak pernah buat semua tu... but he did superb!

Makan berpantang, pergerakan juga agak terbatas pada awalnya. emosi juga naik turun, dalam senyum ada risau......dalam ketawa ada sedih. tak boleh nak tunjuk sangat kerisauan sebab tak nak keluarga susah hati.....jadinya banyaklah berkeladak bergelodak dalam hati.

Rawatan chemotherapy bermula 2nd nov; setiap tiga minggu sebanyak 6kali atau dalam 'bahasa medical, as told by my doctor'----- > a one cycle chemotherapy at 3 weeks interval.

Kesan[side effects] dari rawatan tetap ada cuma berbeza antara individu;bergantung pada diri/ubat/dos yang kita dapat.

Makcik ada juga cakap pada doktor " i am curious....what triggers...." to which the doctor answers.." if i know exactly, i would have won noble prize for my findings.." jadinya triggering factor adalah misteri....walau doctor kata first thing to avoid adalah sugar. Boleh google untuk info lanjut, tapi pandai2 lah tapis apa2 yang difikirkan sesuai untuk diamalkan, bukan semua fakta tu kita ambik bulat bulat ya.....

Enough said......


Alhamdulillah rawatan dah selesai, sekarang fasa "rawatan susulan" iaitu berjumpa doktor setiap 3 bulan. Since makcik buat operation dan chemo di tempat yang berlainan, rawatan susulan juga haruslah di dua tempat ini, jadinya i have 2 hospital visits every 3 months.

Doakan segalanya berjalan lancar. Moga Allah kurniakan kesembuhan dan tingkatkan ketaqwaan didalam hati ini. Aamiin

In summary:

I was diagnosed with Ca Ovarian, Stage 1c.


I used a different computer, not familiar and i don't know how to upload photos, hence cerita makcik lepas ni pun akan agak boring tanpa gambar......harap2 pandailah nak upload lepas ni





McK







Monday, February 18, 2019

Sudah macam chipsmore......

Kejap ada lamaaaaa hilang.

Salah satu sebabnya ialah malas lah......nak cakap tak ada masa tu bohonglah.

Masa tu ada cuma  tak reti nak urus kannnn.

Satu lagi yang agak masalah ialah computer. Computer cap epal makcik version lama, dah obsolete...nak masuk blog dah susah...jadinya makin lah payah nak "berurusan".
Nak beli baru tak berbaloi lah, hanya nak update blog saja kan.

Lain lain hal makcik guna handphone saja lani.....cuma kecik lah screen dia....

This is a comeback. Insyallah akan ada update lepas ni.

Done membebel......

Eh, btw sekarang ni blog pun dah sunyi sepi, kawan2 pun dah stop berblog jadi kurang meriah dah.

Tapi makcik harap boleh terus berblog sebab, bila tengok balik entry lama.....segalanya segar kembali. Dah macam diary kan, never mind if orang tak baca, at least i have something to look back to when i miss the "old" days



Gambar ni la yang appear in my first entry, many years ago.
Sejak itu i make many friends....they come and go but some still stay until today...
Ada yang physically"in-contact", ada yang hanya dialam maya.



Ok. Bye. Sapa yang baca ni sila lah say hi ya....