Friday, December 26, 2014

Insaf......


Di waktu waktu begini, perasaan cepat tersentuh oleh status yang kita update di media, FB, IG.....

Jadinya kawal lah mulut, jari dan hati kita.....

Macam entry makcik sebelum ni.........

Tak suka nak basuh kain...............

Tapi sekarang, ada rakan2 kita di sana yang sedang basah bajunya, bukan di basuh tapi terendam dek banjir......

Semoga urusan kalian selepas banjir ini di permudahkan, di murahkan rezeki untuk bina semula apa yang hilang, aamiin





Gambar hasil google; terima kasih pd tuan punya gambar


McK

Monday, December 22, 2014

KainBaju Blues....


Happy Monday

Monday blues??


Apakah kerja yang paling boring untuk di lakukan...............

Bila nak kena buat kerja tu...........ishhh, tak suka la....tak minat laaaa

Tapi tetap kena buat jugak..............

Kalau orang nak pi kerja hari isnin ada monday blues.....

haaaaa makcik pulak bila nak buat kerja ni asyik bluessss saja.........



Apa dia tu????






Nindia!!!

Yes, kain baju..............hadoiii boringnya.................

Banyak step bila start buat yang ni.....

Kutip2, basuh, sidai...angkat, lipat, gosok, simpan....kan banyak step.

Bila panas, kita basuh banyak2.....Ms Mesinbasuh tolong la....

Suatu waktu dulu adalah Ms Ariston tolong keringkan, tapi atas sesuatu sebab, perkhidmatan beliau telah di tamatkan.....

Bila hujan, kain akan ada di ampaian (penyidai) satu dua hari........

And before you know it....owhhhhhhhh....


Dah bertambah.....kannnn


 Silalah lipat.....jangan malas


Bukan lah merungut.........suka atau tidak.....memang lah kena buat kan,

kecualilah suka tengok kain baju sepah sana sini

Kalaulah boleh, nak saja hal berkenaan kain baju ni di 'automate'kan.....

sangkut baju....lalu conveyor....basuh...kering....steam iron.....masuk almari.....

Ha ha ha kelas cik jah....awat yang malaih sangat ye....

Saja la....nak join kawan kawan yang nampak hari isnin sangat biru......

Jom kerja.....


McK





Thursday, December 18, 2014

Serupa tapi tak sama..............



Sejak makcik buat posting GA tu, makcik dah poskan buku2 pada yang dah bagi details....yang tak bagi lagi tu, makcik masih menunggu .....

Cuma yang jadi persoalan, perbezaan harga postage.

Makcik guna pos biasa; makcik beri pada mereka, timbang and beli setem ikut harga yang di tetapkan.

Masa pos lebih kurang 2 minggu lepas, makcik kena baya setem harga RM4 untuk satu package....kat Pos Office A.

Hari ni, package serupa, timbangan pun haruslah sama, harga setem ialah RM1, @Pos Office B.

Terkejut, mulut terus tercakap "...eh, awat hari tu RM4?..."

...".......pos kat sini ke?...." tanya kakak pos..

Musykil jugak beza sampai RM3 tu....

Sapa2 boleh tolong bagi pencerahan?


Story tanpa gambar agak suram la kan....story ni tak ada gambar.......

Tapi makcik belanja pi lah gambaq yang tiada kaitan pon.....

Salam Thursday :)




Lama tak kayuh....rindu pulak





Terkejut i did this for a friend...
rasa mcm terer masa tu.....
tapi tgk dekat, banyak lagi yang nak kena belajar...


Rindu pulak kat 2 ketoi ni




McK






Wednesday, December 17, 2014

Monday, December 15, 2014

Boyz to men..........



2 Dec 2014....

Walau dah lambat, tapi menyimpan memori tu yang penting.....
Nak update awal, dok jalan sana sini, lepas tu data plan pulak habis...yang tu buat semua internet activity terbantut!



Chewbacca's Convocation.

Dah besar anak makbapak.

Dah nak masuk 4 bulan kerja, masih baru, banyak lagi nak belajar, nak discover.

Time flies, anak2 dah besar.



Tahniah my son2@chewbacca@bambam@adil yang dah tamat pengajian tempuh hari....

"....My last convo unless I decided to persue my masterlah..." cehhhh, statement dia.

Apa pun, student life mungkin dah over but actually there is no end to learning.

Welcome to the working world; a different kind of learning begins....


Time ni jubah dah return.....senyum 200% :)




Kalau setengah akan abadikan suasana bersejarah ni di studio berlatarkan "library-full-of-books"

Background macam ni la kan......



Kami pulak...........hmmmmm





Cam ni je.....


Sempoi dak...:)



Sekarang, bila nak cari masa bersama, mesti check schedule 3 orang!

Haishhhhh, how i missed those days yang bila man-of-d-house cuti ja, boleh pack and pi jalan...



The small version of now the big boy



Life is not about finding yourself. Life is about creating yourself 
~ George Bernard Shaw~


McK






Friday, November 28, 2014

Menghitung Hari...................



.....adalah sebuah tajuk lagu........

Ada orang tau, ada yang tak tau, ada yang tak kisah pun...

22 Nov, makcik 2 lakibini (hamboihhh, kasaq bunyi noooo), dapat tiket utk concert Kris Dayanti.

Excited!



Jjbinks@son1 la bagi..........

Tiket ni......


Chewbacca@son2 tak dapat join sbb dia ada company function waktu yang sama....




gambar poster ambik dari
 https://www.facebook.com/krisdayantiliveinkl2014

nak lagi detail inside the hall, sila lihat sini....so near yet so far....dia ada message makcik, tapi makcik tak tengok fon sampai few hours later.....

Kesimpulan;

Suara Kris Dayanti sangat lah power......artis jemputan dia Hafiz Suip...ohhh, sangat lunak suaranya.
Anak Kris, Aurel juga sedap suaranya, walau tak sepower maknya lagi...

Artis surprise yang hadir malam tu.....Shiela Majid & CT.....nyanyi sikit ja, tapi huhhhh, best!


Ohhhhh, meh kita share sikit gambaq yang "killer" sungguh semalam :) :) :)



McK & Murtabak Man @ Hameediyah, Campbell St


McK



Monday, November 24, 2014

Guna lah akar........

Kalau tak ada rotan.....

Peribahasa turun temurun ya anak2 ๐Ÿ˜„

Kat rumah sewa anak2 makcik cuma ada basic equipment/utensil sahaja.

Bila datang sini nak masak  kena "make do with what is available"

Masa kat sana minggu lepas ingat nak buat sardine roll.........




Masak sardine dlm multi purpose cooker
Gelek roti guna anak lesung
Tak ada granite top, guna meja lapik kitchen towel n bag plastik

Jadi la........untuk bekal son1 and son2.





NOTE:

Kepada yang dah confirm nak buku2 masa entry "Preloved" tu sila bagi details untuk makcik post kan ye...012 429 3317 atau email khadijah.puteh@gmail.com

Kalau boleh Mck nak hantar ASAP......





McK


Sunday, November 16, 2014

Preloved...............

Seperti yang makcik janjikan sebelum ni..............

Ni ala ala GA but no quiz, no need follow follow,

Sempena 6thn blogging

Ni adalah koleksi makcik,  nak simpan tak ada ruang......
Setengah tu ada nama makcik....

Pilih lah.....



9 buku di sini ya....




4 di sini......



5 here.....



6 here...........



5 here.........

Buku2 ni size lebih kurang 6x9.5"....boleh tengok contoh2 kat Borders (Periplus).

Siapa2 yang rasa nak just bagitau yang mana.....kira sapa dulu lah.

Satu boleh dua pun boleh :)

FOC

makcik akan pos biasa ja....



Yang tebal pun ada juga, nak datang tengok/ambil di persilakan....






McK





Sunday, October 26, 2014

Rock to Rock Run......


Short entry..............

Maaf tak sempat buat  GA entry lagi ya...

26 October......

First time makcik join fun run....3.8km....@ Hard Rock Hotel, PG

Alah 3.8km pun nak kecoh kan....tapi makcik teruja..sebab lama tak lari

Tak lah lari giler2....nama pun fun run.....ada yg siap bawak strollers sorong baby lagi

Sunday Fun :)






McK



Wednesday, October 22, 2014

6th Blogversary.......





McK buat lama dulu.....jemputlah tengok :)

Bulan ni makcikkantin dah enam tahun......

Wow, kalau nak ikutkan, orang lain dah beribu ribu pengikut..........

Dah femes seantero............

Tapi makcikkantin tak ramai kawan, tapi makcik dah cukup happy...

Dari buat suka suka, sampai dah macam ni.....suka suka lah juga, hahaha

Caca marba, tidak tertakluk pada satu2 topik saja.....

Sejarah Penubuhan (Cehhhh...)

Masa dulu selalu tengok fotopage....selalu dok cakap sorang2.."macam manalah depa ni buat..." (awat makcik ni stupid bengggg sangat noo)

Then satu hari, pakcik sarankan buat blog...dia start dulu......


Ni first entry dia....



NI DIA LAGI :)

Pakcik dah stop blogging, tapi bagi syarat utk blog makcik....
- selalu mau update...mestila kan
- Selalu put family photo as header .........tu yg selalu tayang muka :)

Then makcik pon beranikan diri....buat blog.....

Ni dia.....




Hahaha, poyo......

 header

 header




Masa tengok ada orang komen.....seronok tak terperi.....

Sampai sekarang, walau tidak update setiap hari, makcik seronok bila update.....lebih seronok bila ada kawan2 komen.....juga gembira bila tau ada  silent readers...

Tapi masih banyak yang makcik tak tahu pasal blog ni......tak explore sebenarnya....

Terima kasih semua....

Next entry, makcik akan letak some "preloved" items to giveaway......insyallah.....


McK




Monday, October 6, 2014

Salam Aidil Adha...........









Sudah beberapa tahun, bila tiba musim perayaan, makcik selalu kata pada diri..........Jangan buat last minute preparation.

Dan so far berjaya lah, walau dengan berbuat demikian, seakan miss the THRILL of sambutan...  berebut2 nak beli itu ini....balik rumah berebut siap itu ini...sampai ada yang tak tidur....
Kalau ramai kat rumah yang sama sama (sama  tumpaih kata org utara)  sibuk sana sini, oklah juga kan....yang masak, yg mengemas...tapi kalau sorang nak buat semua tu???? Mintak maaf lah...

Tapi hari sabtu, makcik terjebak juga......tak terfikir yang aidil adha juga akan sibuk macam ni.....

Dekat rumah makcik ada 6 pasar basah, 2 darinya beroperasi sebelah petang....
Makcik pergi ke salah satu dari pasar pagi.....mak aih!!!!

Ingat nasi kandaq saja beratoq (beratur)......rupanya...santan, ayam, daging, sayur2an....semua kena beratoq...cancel semua yang nak beli....

Guna apa yang ada di rumah lah saja.........

Aidil Adha sinonim dengan ibadah korban...............lembu, kambing.....

Dan mereka2 ni (lembu/kambing) pun seakan tahu........

Ada yang "memberontak", kita dapat lihat dari video yang banyak di muat naik ke maya.....

Banyak juga 'kartun' di cipta oleh mereka2 (manusia) yang sememangnya kreatif...

Andainya lembu dan kambing boleh bersuara seperti manusia................

Agak2 marah tak di persendakan.......


Tapi...bila baca.... tetap lah boleh senyum kan......kita la.....


















Sibuk2 siapkan nasi himpit, kuah kacang bagai..................cucoq bawang juga jadi pilihan...


"Mak....boh bawang ngan cabai saja naaaa...udang semua tak mau...."

Oh my cucoq bawang





McK


Wednesday, October 1, 2014

Just a Click away...........

Senangnya sekarang...........

Tak pi kedai pun boleh beli belah.....

Tak keluar rumah pun duit boleh susut.......

Klik klik keyboard.......tunggu lah posman.

















Yang ni 'hand' delivered...FOC.....TQ nieda....

29 sept 2014......jumpa Nieda



Ni dok tunggu Mr PosLaju.......sambal hitam pulak...

Haishhhh.....McK pun kena pikir, nak jual apa ni......

Fikir.....Fikir.....Fikir.......sambil garu kepala yang sememangnya gatal :)





McK



Monday, September 29, 2014

Janji Nya.....................


Minggu lepas macam minggu bersedih...........

Makcik tak ada kat penang...........

Rabu pagi bertolak.................

5.30pm sms masuk:

I know you are not here, tapi just to let you know, my father passed away......

7.30pm, telegram group skolah;

Hasni dah passed away...............

Kawan sekolah menengah yang lama tak jumpa, baru dapat maklumat mengenai nya dan bercadang nak melawat lepas raya korban...........

Kita hanya merancang..........

Hari Jumaat, masuk pula information yang seorang lagi sahabat sekolah menengah masuk hospital......batu karang katanya......
Yang ni kawan makcik sedari sekolah rendah..............

Hari sabtu tengahari dapat berita dia meninggal.............

Lebih terharu, dapat tahu bapanya juga tengah 'critical'......

Bagai di janji......9malam hari yang sama, bapanya juga mengadap Ilahi......

Bapa dan anak di semadikan dalam satu liang lahad.....

Makcik & Pakcik hanya sempat ziarah di tanah perkuburan...

Kedua rakan sekolah makcik ni tinggal berdekatan, satu kampung.





JanjiNya pasti, masa kita juga akan tiba, marilah sama2 kita tambahkan persediaan/amalan, moga dosa di ampunkan, taubat kita di terima, aaminn



McK





Wednesday, September 24, 2014

Silver, Gold, Crystals.....Oh aku kaya.....


24th september............














Handicraft........Recycle & reuse.....:)






McK




Monday, September 22, 2014

10,000 steps..................



In a day......................

Boleh rujuk.....

sini

sana

sinun

Bunyinya macam senang.................

Hakikatnya in reality..........tak lah susah sangat........jalan ja ponnnn

BUT.... literally you have to walk almost the whole day! walk walk and walk....bukan jalan lenggang kangkong tu ye dik non....

Makcik cuba pakai pedometer....just nak check berapa steps makcik jalan.....



Day1:

Guna dari pagi (lebih kurang jam 7.30am)......jalan pi market, ronda2 dalam rumah......

- masak
- menjahit

Sampai pukul 4 petang, cuma dalam 3.5K steps saja......

Then makcik go on treadmil.......lari...tak le laju.....

After 25 minutes of run-walk......




Masih tak sampai 10K


Day 2:

Bawak MIL hospital appointment. Makcik start pakai pedometer @ 7.30am. 

Di hospital-->registration-->naik consultation room---->turun buat blood test-->down to cafe--->up to consultation room---->down to pharmacy---->buy food......
Kira banyak jugak jalan kan.......

Balik rumah, biasalah jalan2 dalam rumah.......




 Reading @4pm...


Jadi, kalau nak dapatkan 10,000 steps tu, haruslah kita selalu selalu selalu berjalan...kerja pun sambil berjalan &

Nak jalan lenggang lenggang biaq la kat kangkong saja ya......


Nanti nak cuba lagi.....nak tengok apa aktiviti yang membolehkan 10000 steps/day ni tercapai...

Buat lah apa pun asal sihat ......

Tapi kena ingat...doktor pun sakit juga....bukan kata doktor tak boleh sakit.....tapi nak kasi tau...sakit tu bukan milik kita

Jadi jangan lah sekali kali kita redha saja tanpa usaha........doa pun mesti juga....


Nah....belanja gambaq sekepin.. :=D




20 sept 2014 @usm @ Anati's reception






McK