Monday, December 22, 2014

KainBaju Blues....


Happy Monday

Monday blues??


Apakah kerja yang paling boring untuk di lakukan...............

Bila nak kena buat kerja tu...........ishhh, tak suka la....tak minat laaaa

Tapi tetap kena buat jugak..............

Kalau orang nak pi kerja hari isnin ada monday blues.....

haaaaa makcik pulak bila nak buat kerja ni asyik bluessss saja.........



Apa dia tu????






Nindia!!!

Yes, kain baju..............hadoiii boringnya.................

Banyak step bila start buat yang ni.....

Kutip2, basuh, sidai...angkat, lipat, gosok, simpan....kan banyak step.

Bila panas, kita basuh banyak2.....Ms Mesinbasuh tolong la....

Suatu waktu dulu adalah Ms Ariston tolong keringkan, tapi atas sesuatu sebab, perkhidmatan beliau telah di tamatkan.....

Bila hujan, kain akan ada di ampaian (penyidai) satu dua hari........

And before you know it....owhhhhhhhh....


Dah bertambah.....kannnn


 Silalah lipat.....jangan malas


Bukan lah merungut.........suka atau tidak.....memang lah kena buat kan,

kecualilah suka tengok kain baju sepah sana sini

Kalaulah boleh, nak saja hal berkenaan kain baju ni di 'automate'kan.....

sangkut baju....lalu conveyor....basuh...kering....steam iron.....masuk almari.....

Ha ha ha kelas cik jah....awat yang malaih sangat ye....

Saja la....nak join kawan kawan yang nampak hari isnin sangat biru......

Jom kerja.....


McK





20 comments:

  1. sangkut jer semua mck.,. hehehe... saya tak rajin melipat, makanya hanger memanglah berlambak dalam lemari baju... hiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah amin, kalau boleh....tapi kan rasa macam kena convert satu bilik khas.....hanya untuk sangkut baju.... :)

      Delete
  2. Aina cuti sekolah ni pembantu balik kampung mak menyinsing leganlah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lah sekarang asyik hujan.....hmmm lagi tinggi le sinsing lengan ye :)

      Delete
  3. Inilah antara keje yang mmg buat saya 'bluessss'... paling malas keje melipat kain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh sweetie.....i am not alone (hi 5! ;=D )

      Delete
  4. Hi Makcik, even though my bahasa is out of tune, I boleh faham 34% reading, and love your lively humour. I think most women, wives, mothers especially ta'suka do laundry....or ironing.
    Anyway, nanyi lagu 'Bengawan Solo' while doing your laundry, or 'its been a hard day's night'. Ha ha.

    Here's wishing you and family happy holidays.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome Lee,
      Happy to know you r back again......and it is a bless to be OK in a very short while.

      Yes, tada suka buat ini chores.....most of times i wash at night so i don't spoil my mornings doing washing, hahahaha. At least i am at 'peace' n smiling having abang mamak serving me roti canai and teh tarik :=D.

      Bengawan Solo??? Oh no no......I Want To Be A Billionaire is a better option, hahaha

      Year end sini selalu memang hujan, this time, from the news, looks situation is worse than previous year...many places, other that Kelantan, Terengganu & Pahang are also affected by heavy rain/flood

      You jangan lupa makan ubat.....take care

      McK

      Delete
  5. 4 hari hujan di sini , baju bergayutan tak kering2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik baru hantaq dobi segunung....tigaploh hengget dah terbang.

      Delete
  6. hujung minggu baru ni adik saya kawen, banyak btol baju tak berbasuh. 4 bakul hahah
    apa lagi, ke dobi lah kita hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 bakul?? Langkah yang sangat bijak le ke dobi tu :)

      Delete
  7. yan hanger jer semua baju...jemur pakai hanger...dah kering terus masuk almari...mudah jimat masa dan malas nak lipat...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak hang semua tak cukup dinding pulak nak buat gobok :)

      Delete
  8. Ketika baca entry ni saya sedang berdepan dengan kain baju yang perlu dilipat.. hehehe.. tak suka macam mana pun tetap kena buat..

    ReplyDelete
  9. Hi MCK, memang betul tak ramai orang suka cuci, gosok, lipat baju. But then suka tak suka still have to do kan? Even thou tak suka but I still cuci and gosok everyday after dinner, I tak suka simpan overnight. Dah banyak banyak simpang boringggg. LOL

    Have a nice day.
    Amelia

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Amil, so rajin of you to gosok everyday...i (have to) wash and lipat daily...tapi gosok...hehehe

      Delete
  10. sampai step melipat & iron tu yg bluess manjang....bila dah rajin melipat, tersidai lagi yg berlipat tu tak simpan tempat yg patut....hehehe

    ReplyDelete
  11. saya mengeluh kain baju tak kering sebab hujannn je
    lepas tu saya terpikir.. depa kat sana kain baju habis tak ada sebab banjir..
    saya insap

    ReplyDelete