Friday, December 26, 2014

Insaf......


Di waktu waktu begini, perasaan cepat tersentuh oleh status yang kita update di media, FB, IG.....

Jadinya kawal lah mulut, jari dan hati kita.....

Macam entry makcik sebelum ni.........

Tak suka nak basuh kain...............

Tapi sekarang, ada rakan2 kita di sana yang sedang basah bajunya, bukan di basuh tapi terendam dek banjir......

Semoga urusan kalian selepas banjir ini di permudahkan, di murahkan rezeki untuk bina semula apa yang hilang, aamiin





Gambar hasil google; terima kasih pd tuan punya gambar


McK

23 comments:

  1. Hi MCK, everywhere pun sudah banjir teruk. JB pun raining day and night and some part already banjir. My place not effected but if very heavy rain, all the 4 exits will be flooded and we are sangkut in our Taman until water subside. :))

    Regarding the crochet bag, you can either use cotton thread or eco andaria thread. Yes, you have to use crochet needle, sizenya ikut what type of thread you use. You can check the eco andaria thread at Maycraft online, their shop in KL. If you want the pattern let me know I photostat my book for you. It's in Chinese but the pattern and measurement ada gambar.

    Best regards
    Amelia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Amelia, how is situation at yr housing now? As i 'heard' they say, air banjir now "flow" downsouth....harap2 water tak naik to yr place, at least boleh jadi relief center if surrounding area gets submerged.

      Crocheting....yes, am very interested, will cari info nanti nanti (not now, else i won't finish what i am supposed to complete). I ni tak pandai baca 'legend'...tutorial okay, so if tgk buku blur sikit...loop faham la...hahahhaha...its just i don't put much effort there. Nampak bags pattern dlm buku yg you letak in yr blog tu cantik2....hmmmmmmm :)

      Rgds...mck

      Delete
    2. Hi MCK, my place tak banjir. Only some low area when heavy rain banjir due to longkang sumbat. This few day raining again, but once water subside from Pahang.....Johor will be the next banjir town.

      I cepat boring, so will start a few projects at the same time. But lambat habis lah cos everyday do sikit sini sana...LOL..Yes, those crochet bags are really beautiful, the designs are from Japan.

      Have a nice day, regards.
      Amelia

      Delete
  2. Sama-samalah kita panjatkan doa agar banjir ni cepat surut dan tidak ada korban nyawa yang di laporkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin. Harap2 penyelamat dah boleh sampai ke tempat yang sebelum ni sukar utk di tuju

      Delete
  3. dalam kita biasa2 hidup tiada mala petaka ia satu anugerah
    #syukur

    ReplyDelete
  4. pi la MCK.....2 mlm pun boleh pusing satu hadyai

    ReplyDelete
  5. semuga mangsa dapat di bantu dengan segera..

    ReplyDelete
  6. Rabbi yassir walaa tu'assir.. Moga Allah lindungi semua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin, ada yang situasi semakin baik,

      Delete
  7. semoga semua yg terlibat tabah dan redha dengan apa yang terjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin. Hanya doa dan sedikit bantuan kewangan yg termampu

      Delete
  8. salam kenalan
    #139
    http://www.coretanhatiibu.com/

    ReplyDelete
  9. rasa mandom bila baca si pendekar2 papan kunci tu tulis itu ini...
    sungguh bongok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Setengah depa tu mmg "demamkatponggong"

      Delete