Monday, October 6, 2014

Salam Aidil Adha...........









Sudah beberapa tahun, bila tiba musim perayaan, makcik selalu kata pada diri..........Jangan buat last minute preparation.

Dan so far berjaya lah, walau dengan berbuat demikian, seakan miss the THRILL of sambutan...  berebut2 nak beli itu ini....balik rumah berebut siap itu ini...sampai ada yang tak tidur....
Kalau ramai kat rumah yang sama sama (sama  tumpaih kata org utara)  sibuk sana sini, oklah juga kan....yang masak, yg mengemas...tapi kalau sorang nak buat semua tu???? Mintak maaf lah...

Tapi hari sabtu, makcik terjebak juga......tak terfikir yang aidil adha juga akan sibuk macam ni.....

Dekat rumah makcik ada 6 pasar basah, 2 darinya beroperasi sebelah petang....
Makcik pergi ke salah satu dari pasar pagi.....mak aih!!!!

Ingat nasi kandaq saja beratoq (beratur)......rupanya...santan, ayam, daging, sayur2an....semua kena beratoq...cancel semua yang nak beli....

Guna apa yang ada di rumah lah saja.........

Aidil Adha sinonim dengan ibadah korban...............lembu, kambing.....

Dan mereka2 ni (lembu/kambing) pun seakan tahu........

Ada yang "memberontak", kita dapat lihat dari video yang banyak di muat naik ke maya.....

Banyak juga 'kartun' di cipta oleh mereka2 (manusia) yang sememangnya kreatif...

Andainya lembu dan kambing boleh bersuara seperti manusia................

Agak2 marah tak di persendakan.......


Tapi...bila baca.... tetap lah boleh senyum kan......kita la.....


















Sibuk2 siapkan nasi himpit, kuah kacang bagai..................cucoq bawang juga jadi pilihan...


"Mak....boh bawang ngan cabai saja naaaa...udang semua tak mau...."

Oh my cucoq bawang





McK


18 comments:

  1. salam aidiladha buat MCK sekeluarga

    ReplyDelete
  2. sebab namanya cucur bawang , udang tak masuk.kalau cucur udang baru boh udang kut...

    \
    selamat hari raya aidil adha utk MCM sekeluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. nieda....happy deepavali dah hari ni :)

      Delete
  3. salam aidiladha mck n family..
    kami tak sambut apa sangat..sekadar masak apa yg ada. nak pi 'merket' memang malas..malas beratoq. ketupat pun order, yang buat sekadar rendang..lain2 masak macam biasa ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la murni...mck pun tak buat apa sgt...sekadar makan anak beranak ja

      Delete
  4. Assalammualaikum...selamat hariraya MCK...salam perkenalan dari ptg pauh...blogger penang juga..kita follow...sudi sudi lah ke blog kami...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haiiiii, salam kenal ...dekat ja no...insyallah, surely nanti makcik singgah ye

      Delete
  5. Betul2 cucq bawang tu mck ikan bilih pun tak de ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul acik.....tepung, bawang, cili mesin....

      Delete
  6. Saya suka poster katun yang last tu...

    ReplyDelete
  7. Hello Makcik, always love your lively sense of humour.
    As my bahasa is out of tune, cannot comment what you posted, nanti silap macham nak jemput dinner date at E & O, lecheh sikit tu, ha ha. Hubby chari tongkat!
    Love the cute pics, especially that cow and bus.
    Have a nice day, keep well.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha....you can bantai saja apa mau cakap....kalau betul i jawab...salah i ketawa pechah perut lah....

      its public holiday here today....deepavali

      rgds....Mck

      Delete
  8. Hi MCK, selamat Hari Aidil Adha to you and family.
    LOL..... the lembu naik bas picture, made me burst out laughing. muaaahhhhh....
    Thanks for sharing the funny pictures.

    Have a nice day. regards

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy holiday Amelia...harini deepavali....very quiet....mau hujan sudahh...

      Delete
  9. cucoq bawang cicah kuah kacang sedap oooo

    ReplyDelete