Monday, September 22, 2014

10,000 steps..................



In a day......................

Boleh rujuk.....

sini

sana

sinun

Bunyinya macam senang.................

Hakikatnya in reality..........tak lah susah sangat........jalan ja ponnnn

BUT.... literally you have to walk almost the whole day! walk walk and walk....bukan jalan lenggang kangkong tu ye dik non....

Makcik cuba pakai pedometer....just nak check berapa steps makcik jalan.....



Day1:

Guna dari pagi (lebih kurang jam 7.30am)......jalan pi market, ronda2 dalam rumah......

- masak
- menjahit

Sampai pukul 4 petang, cuma dalam 3.5K steps saja......

Then makcik go on treadmil.......lari...tak le laju.....

After 25 minutes of run-walk......




Masih tak sampai 10K


Day 2:

Bawak MIL hospital appointment. Makcik start pakai pedometer @ 7.30am. 

Di hospital-->registration-->naik consultation room---->turun buat blood test-->down to cafe--->up to consultation room---->down to pharmacy---->buy food......
Kira banyak jugak jalan kan.......

Balik rumah, biasalah jalan2 dalam rumah.......




 Reading @4pm...


Jadi, kalau nak dapatkan 10,000 steps tu, haruslah kita selalu selalu selalu berjalan...kerja pun sambil berjalan &

Nak jalan lenggang lenggang biaq la kat kangkong saja ya......


Nanti nak cuba lagi.....nak tengok apa aktiviti yang membolehkan 10000 steps/day ni tercapai...

Buat lah apa pun asal sihat ......

Tapi kena ingat...doktor pun sakit juga....bukan kata doktor tak boleh sakit.....tapi nak kasi tau...sakit tu bukan milik kita

Jadi jangan lah sekali kali kita redha saja tanpa usaha........doa pun mesti juga....


Nah....belanja gambaq sekepin.. :=D




20 sept 2014 @usm @ Anati's reception






McK





26 comments:

  1. Suka tengok keakraban keluarga McK ni....

    Hari ni kakcik berjalan belum pun 100 langkah agaknya...sekarang sedang baring bersenang lenang... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahaha...kalau lah baring tu boleh di kira sbg "steps", mau buleh capai 10K sehari tu kakcik...:))))

      Delete
  2. McK ngan anak-anak n suami macam adik beradik jerr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak2 makin besau....mak pak makin kecik...tu la pasai

      Delete
  3. tertanya2 di manakah rumah mck ?? hehehe

    ReplyDelete
  4. 10000 langkah..tahun lepas ada la join program JKN kt balik pulau nun..rasanya tak sampai separuh jalan kitorang dah pancit kihkih nama je keje kesihatan tapi stamina out huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu zie....masa keluar kempen 10K steps tu, makcik dok ingat....alah, aku dok pi balik pi balik ni mesti lebih punya.......hmmmmmm

      Delete
  5. nak beli jugak la pedometer tu
    nak tengok gak berapa step saya jalan sehari
    macam sket je jalan kan huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah lya.....lepas cuba baru tau yang nak achieve 10K steps tu.....walau dalam link kat atas tu kata tak perlu 10K...still kita kena jalan banyak juga...kan

      Delete
  6. Dah naik treadmill for 25min pun tak jejak 10K steps!! Insaf saya! hahaha

    Makcik cuba google/ youtube, ada opis kat US mereka bekerja sambil slow walk on treadmill..sangat healthy! Instead of duduk aja kat kerusi, mereka gantikan kerusi dgn treadmill, dan treadmill tu dah di modified sikit utk letak working table atasnya..Sgt inovatif!

    Pedometer tu beli kat mana? Mahai dak? Nka pi beli jugak...hahaha

    PS: pernah tak naik Bukit Bendera ikut walking trail yg start from Botanical Garden tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasai, ponek den, tak jugo sampai 10K......
      wahhhh, tengok nature of job le...bayangkan patient masuk bilik...doc dok ataih tu.... :)

      Pedometer tu dah banyak tahun beli kat langkawi...~100 kot...rasanya kat kedai sports ada kot...

      Pernah few years back...tu pun ingat 1/4 perjalanan je kot...masa kita go baru ni dok cakap juga pasal nak cuba naik dalam masa terdekat ni...



      Delete
  7. 10,000 langkah sehari? kompom saya serender... mahu tegang betis.

    Cantiklah posing tu... macam kumpulan muzik plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sweetie...tak sampai 10K pun dah tegang...tapi nak cuba jugak tahap mana nak dapatkan 10K tu...

      Tu lah posing kumpulan rock "McK and the Bois' :=D

      Delete
  8. Aarrr....??? Seploh hibu steps..??? Separoh poh entah lepas ke tak.. Salute

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salute Makcik comel.. Tersangkot pulak komen tadi..

      Delete
    2. Yes Mulan....makcik nak cuba jugak.....akan update nanti tahap manakah 10K steps tu.....

      Delete
  9. emmm....agak2 nya sehari saya punya step 10.1k kut.... hahaha, tapi tak official lah sebab tak de gajet macam MCK tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang .1 tu terlebih masa panjat katil kot...:)) kira last step for that day lah hahaha

      Delete
  10. ala..
    belanjalah pat lima nam keping

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blanja...mana buleh banyak2..rugi ooooo :)

      Delete
  11. Hello Makcik, you always put up interesting posts. 10,000 steps?
    And you only max 3 km lenggang lengok at home. Ha ha ha.
    Agak nya tu 10,000 steps belia kachau isteri orang, hubby nya kejah or chase, arhaaaa ha ha.
    Habis cherita! Chabut Lebeh 10,000 steps!

    Saya ni da ada umur sikit, jalan pun ta'sampai satu kilometer di rumah. Dari computer table pergi fridge, minum iced kopi balek...then pergi bathroom, balek computer table.
    Begitu la saya tengok sahajah isteri orang chantek. At my age, nak chabut 500 steps tentu masuk ICU. Betul lecheh la tu.
    Ha ha ha. Just joke joke, ya.
    Have a nice day. Ona key wahee. Da belajar chakap Mohawk, Ha ha.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha Lee, mau 10K steps, letak harimau kat belakang, kejar....sure meet target!

      seriously, kalau just do housework, and sana sini around the house, memang tak sampai 10K....you have to walk whole day....plus sleepwalking..haha

      Itu mohawk i kena study....:). You keep well

      Delete
    2. Oh Lee...suda blajar satu......

      Nia:wen

      Delete
  12. Assalamualaikum sis...

    Hihihi... kesian pulak baca your entry ni. Cam sayu je pedometer tak sampai 10k. Dulu masa I guna pedometer yang beli kat Cosway tu, the reading selalu terlajaaaaaaklah 10k. So everytime the pedometer dah exceed 10k, I cabut dah. Kasi dia rest. Hehehe...

    How I managed to get 10k? Morning walks sis. Kalau dah syok berjalan kat park kat rumah ni, kadang-kadang boleh terus dapat 10k, dalam 11 laps gitu. Each laps i kira, roughly around 900 steps.

    Tapi apa yang sedikit menyedihkan, tak de lak nak turun size baju... dok XXL je. Huwaaa.... But the good side of it is, I feel fit, alhamdulillah.

    ReplyDelete