Tuesday, January 7, 2014

Nostalgia...........




Minggu pertama setiap tahun...mesti sibuk.....

Mak bapak pakat2 ambik cuti hantar anak2 7 tahun masuk skolah rendah......anak2 13 tahun masuk skolah menengah.




Bila tengok situasi tu, teringat zaman makcik hantar anak ke sekolah.......lebih kurang sama...makcik ambik cuti...gi hantar ke skolah & settle hal2 berkaitan, pantau masa rehat...mula sit together tengok dia makan, then second day masih pantau tapi dari jauh saja....hari ketiga pun pantau tapi tanpa pengetahuan anak...kira dok usyar usyar dari jauh laaa....

Those were the days......sekarang dah besar pun masih usyar usyar juga......tapi cara orang dewasa lah kan.......Alif & Adil, we love you.





Makcik pun masih ingat masa makcik masuk darjah satu.....

Rumah kat kampung dekat dengan sekolah kebangsaan (kira aliran melayu la, masa tu) tapi ayah makcik nak hantar gi skolah orang putih.
Sekolah tu pulak jauh, ~ 20+ km dari rumah...jadi kenalah naik bas skolah.

All i remember masa darjah satu....masa cikgu dok ajaq...first day tu lah, makcik dok tiup belon!



Blow baloon: google image




Dan masa tu, sebagai budak kampung yang hidupnya tidak lah senang, mana ada TV, infact tak tau pun TV tu wujud. Radio ada la....


Radio antik; serupa tapi tak sama; (google image)





Bahasa orang putih tu amatlah asing bagi makcik........ sepatah pun i donno

Tadika pun tak pernah tau...yang tau masa kecik2 dulu  pernah ikut arwah mak pi kelas...depa panggil kelas dewasa. Kelas dewasa ni di wujudkan oleh kerajaan untuk mengajar orang2 kampung yang rata2 buta huruf...... kiranya kelas ajar A B C pada orang dewasa lah.



Jadi dah masuk skolah orang putih, omputih kata orang sekarang, semuanya adalah baru......
Bukunya sangatlah basic, simple and boleh ingat sampai la ni......

CONTOH:



Aishah (google image)

This is Aishah.
Aishah is a girl
She is a girl



Jadi secara budak2nya faham perempuan adalah girl, selain itu dia juga she :))

Lama2 pandai sikit.......

I come to school by bus......
I come to school by walk ......but we learn fast.

Pandai jugak makcik cakap omputih bila dah besaq.

Thank you to my arwah ayah who was very 'forward thinking'...masa tu, budak perempuan skolah sampai darjah6 saja, but my father bagi my elder sister skolah sampai form5. And when  others sent their anak2 to school nearby, my father sent us to english school.....and my father was only someone who kerja sendiri.....kerja kampung...not even a 'gomen-servant'

Zaman berubah, orang semakin moden, kaedah belajar juga semakin canggih..............

Makcik try google "budak sekolah perempuan" tadi...nak cari image "Aishah" .........masyallah, tak sanggup nak tengok.

Tapi kerenah budak2  sekarang ni, lebih menarik dan sesetengahnya tu "adventurous"



walau rasa kesian...tapi nak gelak jugak HAHAHA
(share dari kawan FB)





McK
























29 comments:

  1. hahahaha tu lah kan kak.walau kesian.tp tetap nk gelak.hehehe

    ReplyDelete
  2. assalam Mck..acik dulu anak2 sekolah masuk tahun satu tak pernah tunggu..tiga orang anak acik..dari tadika lagi..ayahnya hantar je..lepas tu ambil balik..pandai2 sendiri je..hi hi..agaknya sebab sekolah dikampung kot..tak kisah nak tunggu..sebab kawan2 dah kenal dari tadika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama juga cam my anak2, gang tadika----->sekolah, tapi still Mck check on them..ada alasan la nak cuti waktu tu kann :))

      Delete
  3. Suka tiup balloon itu. Lepas tu kemam dalam mulut. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti biasa main jugak tu hahaha best kan

      Delete
  4. Salute to your arwah ayah..mmg berfikir panjang...walapun kerja kampung...
    Sekolah aliran inggeris dulu tu..semua subjek di ajar in english ke? Cikgu2 nya pulak mat saleh atau local?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, alhamdulillah..considering orang kampung kan...most subject adalah in english, tapi apakah sgt subjectnya...english, math, health education, civic.......bahasa malaysia & agama saja haruslah in malay & cikgunya locals...tapi tahap ajaq depa bagus, tu yang (Mck boleh kata la...) my english, walau tak lah terer mana, tapi tak lah teruk

      Ohhhh....rasa macam boleh buat satu lagi entry lah abt this...TQ u bagi makcik idea dah..:))

      Delete
  5. bebudak sekarang memang sukakan cabaran kan makcik... hihihihi... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cabaran lah sangat kan amin...cikgu2 sekarang pun harus lah lebih creative (on problem solving) nak ngadap students yang sangat kretip nih

      Delete
  6. bau belon tu sungguh nostaljik!

    ReplyDelete
  7. untung aar mccik pandai ckp omputih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..hahaha tak ada lah nanti kena kelentong ngan mat saleh :)

      Delete
  8. cikgu kena bawak gergaji kesekolah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu kena bersedia dengan segala macam tools...

      Delete
  9. Suami Aina pon bapak dia hantar sekolah omputeh dolu2 jadi sampai skrg English dia hebat tp tak nak nya dia cakap English ngan anak2 kat rumah.

    Budak2 ni ada sahajalah perangai depa pulak tu perangai yg kita tak terfikir depa boleh buat atau boleh jadi. Kesian kat cikgu2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang kalau kita tak cakap english ngan depa, depa jadi malu nak converse, kecuali lah kat skolah mmg ramai yg ckp english

      Delete
  10. Hello Makcik, first of all, please convey my heartfelt thanks to your handsome pakcik for wanting to take me to eat fish head curry. Ya! Itu la dia. Add curry mee with kerang too. But saya belanjar.
    The last time I balek kampong, first stop was Singapore, arriving 1am. By 8am, I was polishing off an Indian fish head curry at a food court.

    Tell Pakcik I have to use fork and spoon as makan tangan not one of my talents. Presenting charming Malay ladies with roses and perfume, especially those with 2 sons, both boys my speciality, ha ha ha.

    Yes Makcik, nice to look back when "we go to school by walk". My first day of school after my mom dropped me off, I chabut go home by walk, 2 miles away.
    It caused a panic! Ha ha ha. A police van found me walking home whistling.

    My mother terperanjat see policemen brought me home.
    She then told them to put me in jail if I run away again. I never did!
    And the following years my mother held the record for receiving the most letters from teachers, principal. None in my favour. Mostly it was, "your son has no hope, no future", ha ha ha.
    Have a nice day, Makcik. Simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha Lee,

      It will be a pleasure to play host when you are here...since you nak belanja, i will, from now scout for the most mahal place to eat and you can enjoy food using fork&spoon no problemo

      And surely, tu perempuan with two anak, both boys sukahati terima itu perfume....i tak tau sebutlah as that perfume sounds like "tempe" itu fermented soya..you know?? hahahaha

      Looking back, those were the days we enjoyed most..happy happy go to school, play with friends lari masuk keluar hutan with no worries, ular see us pun dia lari...tak tau pun bila mau exam tau tau sudah dapat results..pass yeayyyyy terer :))). but now, its a no no you go to scholl or anywhere 'by walk' alone...may not come back.

      Ok have a nice weekend :))




      Delete
  11. ayah mck memang berfikir jauh ke depan! tahniah ayah mck! :D

    *gambar-gambar sadis kat bawah tu kan...saya kene mengaku ni.... saya gelak dulu puas-puas pastu baru cakap 'laaa...kesiannye diorang...!'

    ReplyDelete
    Replies
    1. YUp, so blessed to have him, Al-fatihah buat ayah.

      gambar2 itu menunjukkan 'innovation'...:))

      Delete
  12. Salaam sis.

    Kita dulu gi sekolah, tak nanges pun tau. Masa first day of school in standard one, my nanny yang hantar gi sekolah. Sampai sekolah, dah nampak I elok duduk dalam kelas, terus dia cakap, "Ayung, Mak Nah balik eh" Obediently I angguk. Though I ni jenis berat mulut, but I survived alhamdulillah. Terima kasih Mak Nah (aruahnya.. Al Fatihah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita dulu tak di beri manja sangat kot....
      al fatihah buat mak nah

      Delete
  13. baca dari awal dengan penuh kekusyukkan dan keinsafan bila teringat di zaman persekolahan dulu2... tapi bila part time nak abis... di buatnya gelak sorang2 kat depan pc nih... hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haahahaha membuatkan pembacaan lebih 'thrill'

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete