Tuesday, January 14, 2014

Satu entry dua cerita....

 Cerita 1:


Sebenarnya nak story pasal ni lebih awal...

Tapi dek kebizian yang di buat buat....

Maka cerita skolah rendah hanya keluar harini lah...

Masa makcik buat entry ni, ada yang tanya samada cikgu sekolah makcik adalah "imported" sebab makcik belajar disekolah orang putih.

 Agaknya  kalangan yang baca ni ada tak yang sezaman dengan makcik?


Cikgu cikgu yang ada di sekolah tu ada lah orang tempatan, iaitu cikgu lepasan maktab di Malaysia.

My class teacher masa tu: Miss Phelomena Gomez, cantik, dialah wanita pertama yang makcik lihat pakai skirt, sungguh lawa.

Ewahh, mata makcik ni suci ja masa kecik, tengok semua wanita pakai kain batik/kebaya atau nyonya in seluar panjang saja.

Adala "Nyonya Clorox" pakai skirt dok jual clorox dari rumah ke rumah masa tu, tapi depa pakai stokin panjang, so no flesh exposed.

Subjek yang di ajar?

English, Math, Bahasa Melayu, Health Education, Civic, Ugama Islam, Writing.....

Dan pasti Bahasa Melayu & Ugama Islam adalah dalam Malay, the rest in english lah...

Health education adalah pasal jaga kesihatan lah, straight forward tapi very educational/informative.

Civic lebih pada tata tertib berinteraksi, juga peradaban kebersihan contohnya: buang sampah dalam tong sampah, apa perlu buat bila jumpa dengan orang..........

Lepas tu ada pelajaran 'Writing', sebab ramai yang bila masuk darjah SATU, knowledgenya adalah ZERO, makcik tak terkecuali....
Kami diajar cara nak tulis capital letters dulu..mengikut line2 dalam buku writing tu...kemudian baru huruf2 kecil...masuk darjah 3, ajar tulis 'cursive' pulak...


Google image


Yang bestnya bila buat writing ni..., di line yang tengah atau the very last line, kami di suruh buat design...nak describe susah sikit tapi kami akan buatlah apa2 design, line berombak, geometric design dan warnakan...jadi macam tak boring la tengok page tu



Macam ni laaaa...lebih kurang

Secara ringkasnya zaman dulu, cikgu provided us from the most basic of education....tulis ABC, 123..

Tak macam anak betuah zaman sekarang, masuk darjah satu, ada yang boring sebab apa yang cikgu ajar, dia dah tau semuanya sejak  umur 5 tahun!
Google image

Bila tiba pelajaran Ugama Islam, pelajar Cina & India di bawa ke kelas lain dan mereka di ajar bahasa masing2; tulisan dan lain2.

Ada student yang pandai akan 'lompat kelas'; sekarang pun masih ada kot...dan yang teruk sangat tak 'naik kelas'; sangat lah rare

Masa physical education (PE = pendidikan jasmani) cikgu pun akan pakai baju sukan masa kat padang.
Oh, cikgu turut turun padang pakai baju sukan ni berlarutan hingga makcik sekolah menengah pun....

Tu lah kot lebih kurang cerita sekolah omputih zaman dulu....sekian


Cerita 2:

Pada satu hari, son2 call sambil tanya apa/macam mana nak masak dengan bahan2 terhad yang ada kat 'dapur' orang bujang....:))




Kelas tu anakku, tapi....(MasterChef la pulak)...
ada dua bahan kanji di situ...nasi dan kentang...
hentam la labu....janji kenyang



McK














19 comments:

  1. Assalamualaikum makcik kita sezaman laaa..seronok masa lukis corak kt bwh abjad tu macam-macam corak ader pastu kena kalerkan...kalau abjad nk lurus guna pembaris adehh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello gang :)). kenangan mengusik jiwa

      Delete
  2. Mak ai! sekolah zaman org putih, zaman tv black n white tu!..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezza, tv black&white...tu pun makcik nan-hado

      Delete
  3. baca cerita makcik sekolah org putih seronok pula mengimmbau kenangan dulu.
    zaman saya pun ada buat awan larat juga

    ReplyDelete
  4. tengok design tu teringat..that is the way my late abah educate me..dia kata bagus untuk train handwriting. saya akui...memang betoi cara yang diajar arwah abah tu. education zaman dulu seriously high quality berbanding nowadays..just my two cents.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makcik tak pernah cari pun buku writing tu...entah ada entah tidak sekarang ni...line kecik2 and ada line merah juga.....

      Delete
  5. Zaman saya mungkin kendian sedikit dari Makcik, tapi tak banyak beza. Begitu juga.

    Yang buat saya jadi teringat, pasal writing tu. Mesti ada AWAN LARAT kat bawah. kan, Makcik? Bab tu saya suka, sebab boleh lukis dan warnakan. Kadang tu awan larat lebih cantik dari tulisan di atas nya. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha betoiiii, awan larat lebih syok di buat dari writing tu sendiri..:))

      Delete
  6. mak anak beranak slim melim ghituu aper nk dirisau kanjiii kanns.,ihHKKs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Badan je slim tapi urat tak berapa nak slim wak oiiiii.

      Eh, tadi baca paper ada budak uni jatuh gaung bukit tabur....time wak panjat tu ker?

      Delete
    2. xlah makk, wak panjat hari ahad, budak uni tu jatuh semalam masa cuti maulidur Rasul ghituu.., bukit Tabur tu memey mencabar dan menyabung nyawa gakk.,ahHKs

      Delete
  7. kak..
    saya pun ada buat corak-corak gitu di baris-baris akhir buku Writing gitu..

    tak sabar2 nak habiskan Writing sebab nak buat corak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ni pun satu lagi gang awan larat.tapi yang dah dekat2 ngan awan nano la ni..:))

      Delete
  8. Makcik, kalau saya pun saya akan get rid of that nasi and kentang.

    Dulu masa sekolah menengah ada cikgu omputeh yang ajar kami English. Dia ajar dari segi grammar. Verb, noun, adverb and so on. Dah la dia tak tahu Malay, saya rasa dia tahu sikit tapi dia tak pernah cakap, so kami terpaksa la jugak cakap English.

    Saya tak ingat pulak pasal penulisan macam kat atas tu. Kenapa eh tak banyak memori saya masa sekolah rendah. Adakah saya ini tak wujud ketika di sekolah rendah? Adakah saya telah memasuki witness protection program yang di mana setengah memory saya telah dipadam macam dalam The Paycheck?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin t a t a atau writing tu tak wujud dalam pala cek pasai cek ni zaman awan nano kot....modern sikit dari time awan larat tu

      Delete
  9. MC, masa saya kecik2 dulu pak ngah saya pun cadang nak hantaq saya pi sekolah omputih gak, tapi saya tak mo... takut... ntah apa-apa lagi... jadi mak hantaq skola aliran melayu... ingat lagi masa form 3 saya buat ayat gini... the purse was sitting on the chair... hambik! teacher tengah mengamuk masa tu pun boleh tergelak sakan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha sweetie...that was sweet!...macam lah jugak bila org tanya apa khabar..." i am in the well..." ayat ni sampai sekarang ni pun ada diguna lagi tau....jangan tak percaya...

      Delete