Thursday, August 14, 2014

Once upon a time............Juice Laici...

Saja nak share.


Suatu waktu dulu, makanan dalam tin tidaklah bercambah macam sekarang ni.

Sangat lah 'rare'


Dulu;

Kalau orang dari  Seberang Perai (read;  Bagan/Butterworth) hendak ke Pulau Pinang (read: Tanjong/Georgetown), mode of transport hanyalah feri.

Bila nak balik ke Bagan semula, harus melalui pemeriksaan kastam......semua bag akan di periksa....

Ingat lagi ada ketikanya, mak2 akan suruh anak2 pakai dua tiga lapis baju.....

Takut kena cukai la gamaknya...



Begitulah juga dengan laici........tak boleh sembarangan nak bawak masuk.....
Silap haribulan, kena rampas....atau buka saja tin tu dan makan (isinya) depan kastam! :)

Buah laici dalam tin tu adalah macam barang terkawal........

Buah laici dalam tin di kira barang 'mewah'.....sapa pernah makan tu, orang akan kata..."wahhhh, dia tu kaya...."

Tapi, untuk yang tak mampu, boleh jugak rasa laici....juicelah tapi....

Dalam tin juga,  cuma air gula berperisa laici.....

Tak juga juice laici ni berada dalam setiap rumah.....cuma dapat nikmati kat kedai makan atau hawker yang jual air....

Juice laici ais ikat tepi.....perghhhhh

Sekarang benda ni :juice laici......pun masih very rare juga......payah sangat nak jumpa....

Makcik ada cakap2 pasal nak cari juice laici ni & adik ipar makcik kata dia pernah jumpa kat satu supermarket ni.........




Dapat kembalikan nostalgia waktu budak2....

Tu lah cerita Juice Laici......

Cam tak besttttt ja cerita ni kan.........






McK




17 comments:

  1. semua apa yg kita lalui dulu kenangan....kelakar ada, sedih ada...
    yg ni mmg rare...x jumpa @ sy yg tak ingat

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni adalah satu kenangan masa lalu......mmg rare :)

      Delete
  2. Kordial laici dalam botol banyak jumpa kan mck..yang dalam tin memang susah nak jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul acik...ni pun adik ipaq tolong belikan

      Delete
  3. kt sunshine sq pun ada jual ini mcik...dulu2 beli kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ya ka nasa mulia?...maybe nxt time kena ronda.....makcik jarang sgt shopping kat SS.

      Delete
  4. isi byk2 buah laici dalam gelas

    ReplyDelete
  5. Yang kakcik ingat dolu-doluuuu kalau ke Singapura, memang laici juga antara kiriman yang popular... :)

    ReplyDelete
  6. Salam. Hee begitulah juga dengan kastam ke singapura juga. Dulu lain sekarang pun lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh betul la kakcik....kalau pernah tgk kartun lat.....dia lukis amoi tu makan laici depan kastam ...haha

      Delete
  7. Betul2... kalau dapat minum air laici macam hebat je... sebab mahal... jadi saya cuma dapat minum laici ni bila demam... kan kalau demam sume tak lalu, mak abah akan tanya nak makan apa? jawabnya nak minum laici... masa demam jelah boleh mintak makan apa2 yg teringin dan payah dapat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. laici....anggur....epal ...adalah antara benda "mewah" that you get only when you are sick...kan sweetie

      Delete
  8. Hello Makcik, always love your memories. And yes, I remember back then the customs after leaving Penang...and playing hide and seek with the officials, "ada apa2 nak declare"?
    "Tada incik, jalan makan angin, makan2 sahajah".

    But hidden will be yes, lychees, Avon perfumes, bras, new blouses...you name it". My aunties were champions playing this game!
    Or letting the customs tax one or two small items...chabut with bigger items.

    But the ones at JB customs very pandai.
    They had custom officials hiding 100 yards away...
    After the car cleared customs, especially ada women inside, and laughing, happy escaped being tax...ALAMAK! See 2 customs men put up hand down the road, ask driver pull aside for 100% check. Habis cherita. Semua stop laughing, panic. Ha ha ha.
    And then the, "apa ni incik..."? And the fines or taxes....no more laughing on way home. Ha ha ha
    Have a fun weekend.
    Lee.

    PS where we are banyak tin lychees, longans, rambutans, from Vietnam, Thailand. Very cheap.
    And saya suka makan vanilla ice cream put lychee or longan, best la tu, tengok TV.
    Tengok World cup da habis berapa tins longans, lychees, ice cream...habis world cup, terperanjat tengok weighing scale! Ha ha ha. Naik sepuluh pounds!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha....dulu orang banyak suka sorok2.......masuk penang very slim..suddenly balik jadi gemuk. i guess kastam pun memang sudah tahu ini taktik....

      and yes, now you can get almost anything......in a tin....cheap.....takut future generations don't know how the real thing look like.....

      take care Lee :)

      Delete
  9. Oh yeke. Saya baru tau kastam kat situ seketat itu... Macam kat airport le pulak ehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes...dulu mmg ada kastam...mcm kat airport tu la

      Delete