Monday, March 30, 2015

Begitulah ada nya.............



Makcik ada beberapa "Telegram" group, salah satu darinya....kami 3 orang.

Asalnya sembang pasal handicraft, lama lama tu apa saja yang terlintas dek che kiah akan jadi topik perbualan....serba tok nenek kami sembang situ....

Ni salah satu darinya....Product Trending....cehhhh macam bincang kat kabinet..:)

Zaman dulu2 product bukan lah banyak macam sekarang kan........

Sepanjang makcik ingat, satu company saja yang mempelopori barang2 jenama dulu (betul kan?)



ihsan : Google




Perasan tak bila satu hari mak pesan kat ayah.....

"Ayah hang...tolong beli colgate...." (*)

.....dan ayah pun pulang dengan ubat gigi jenama Dar-lie kat tangan & mak tak marah pun......

sebab mak pesan beli ubat gigi..., brand apa ayah bawak balik tidak jadi hal pada mak

(*) : ayah hang, mak hang adalah panggilan biasa antara suami isteri dulu (walau bukan semua)


Perasan tak???

Kalau tak perasan...mungkin;

1. Anda tak pernah dengar makbapak anda berkomunikasi (macam ni)
2. Keluarga anda berada dan educated jadi memang tak akan dengar lah #pesanlainbelilain ni
3. Anda bukan orang kampung
4. Anda kecikkkk sangat lagi masa tu, atau mungkin belum dalam 'pembikinan'
5. Anda adalah gen Y (apa kah sebenarnya genY ni tidak lah pasti)

TQ Google

Yang makcik nak cerita sini adalah satu2 jenama yang sinonim dengan satu2 barang....
Bila sebut jenama ni, mesti tau barang apa yang kita mau, walau nanti yang dibeli adalah jenama lain...

Susu Cap Junjung -(maknanya)  susu pekat

Dumex - Susu Tepung

Colgate - Ubat Gigi

Lux - Sabun Mandi

Fab - Sabun Pencuci serbuk

Sabun Cap Kapak - Sabun basuh berbuku

Cap Gajah - Ubat nyamuk (cap) Fumakilla

Shell - Minyak kereta

Milo - Apa2 powdered malted drinks

Tippex - apa2 jenis blanco

Modess - Tuala wanita

Planta - Yang boleh buat kek/biskut/sapu roti

Odorono - Deodorant/anti perspirant

Sardin - Segala ikan dalam tin, walau bwk balik mackerel

Kodak - Camera Film

Honda - motorsikal

Pisau blade - pisau cukur misai, gillette ( :=D )

Mesti ada banyak lagi yang macam ni....sesuatu jenama yang menjadi trending melambangkan sesuatu barang.....kat atas tu yang makcik ingat saja...............

Sekarang ni....hmmmm, satu barang berpuluh jenama....you are spoilt for choice, kata mat saleh.

Kalau nak tolong belikan barang untuk sapa2 (sekarang ni), silalah tanya dengan detail, brand apa, warna apa, berapa gram....silap nanti, ada orang yang taksayangmulut, tau nak marah saja, kalau tersilap beli....

Begitulah dunia...semakin maju, semakin ramai bijak pandai.......harini keluaq barang jenama A, esok tengok ada benda yang sama jenama B kat sebelah.....eh??? bila depa copycat?

Jawapannya bila ada orang yang nak untung/buat duit cepat, tak payah pikir produk....copy ja...
Tak kurang juga yang tikam belakang ......kerja company A......resign, dia buka company B yang bagi servis yang sama dengan tempat dia kerja dulu....tak ke ...........*(&^%$# (put whatever you want)





Chez & Niza..............hehe.....semuanya bermula dengan Sardin

Nak cerita pasal benang bulu kambing pulak??? lain kali lah...kesiannnn kat kambing


........yang pernah ku buat untuk suatu majlis kawin....
(Credit gambar: Alif Ridzuan)





McK




6 comments:

  1. Satu lagi, orang kampung kakcik dulu kebanyakannya pandai speaking London tau...

    Mereka tak sebut rokok tapi cigeret, pasar jadi market, orang biasa jadi preman dan banyak lagi yang kakcik pun tak ingat macam lencana (badge), jambatan (bridge), seluar (pantelon)... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kakcik....speaking london dalam slang depa tersendiri.....:)

      Delete
  2. Salam makcik,

    lama cek tak komen sini, tapi selalu baca tau...hehhehe ....cap junjung tu dah pupus ka makcik? lama betui tak nampak kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishh, ada lagi la....milkmaid tu la dia

      Delete
  3. Salam Makcik. Kat oversea pon camtu gak tau.... org dok panggil Hoover walaupon brand apa2 utk vacuum cleaner, Aspirin, Sellotape, Thermos dan byk lagi....

    ReplyDelete
  4. hehehe....kesemua istilah tu saya sempat & dah faham ketika itu walaupun masih kategori anak-anak. sebab sekarang pun baru jer nak masuk 40an. hahahaha

    ReplyDelete