Monday, May 18, 2015

Ikan oh Ikan............

Suatu hari jiran makcik bagi seekor ikan.....

Ikan Kerapu...

Hasil pancingan di Terengganu.....

Jauh benar tu ikang ni datang.....

Besar....2kg lebih.....

Besar juga lah masalah makcik nak bersihkan....

Tapi Besar hati ni dapat ikan free

Nah tengok macam mana makcik buat..........



Letak ikan dalam bag plastik yang cukup besar
Lapik lah sokabar...


Gunakan 'scrapper' untuk buang sisik ikan.....
pasti tak selerak sebab bag plastik tu akan elak sisik berterbangan



Gunakan gunting untuk buang 'gills' & perut.
Pisau untuk tarik perut (susah jugak tau!..bagi makcik lah)



Oh lupa.....guna berus gigi untuk cuci dalam2 tuh, 
tak payah letak ubat gigi la..:)


Potong suka hati, cuci & rendam dengan asam garam, sejat & simpan.

Terima kasih jiran,





McK






22 comments:

  1. Replies
    1. Masak kari...tu pun sepertiga ja......

      Delete
    2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. hehehe...pertama kali tengok guna berus gigi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, tak lah sakit jari masa nak cuci....

      Delete
  3. Kalau saya mau hancur ikan ni saya kerjakan Mck... mmg payah...

    Ikan kerapu ni buat masak sweet n sour, ngam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni pun hampir jugak nak menuju kehancuran sweetie :))

      tak buat lagi sweet&sour, rumah ni dah 3 org ja yg tak kuat makan

      Delete
  4. hehehehe....

    tetiba saya teringat cerita..

    "sikit punya gila" ... (lakonan : Dharma Harun dgn Hamid Gurkha )

    bersih kan gigi ikan guna berus gigi... hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha, ingat dah now.....dia betul gosok gigi kan? :))

      Delete
  5. Replies
    1. Ya besaq Lya, penat makcik mengerjakan nya

      Delete
  6. Makchaq kalau ikan hat besaq.. serah kat pakchaq atau anak lelaki utk usahakan.. tak larat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah, makcik kalau tunggu depa.....ikan dok macam tu la jugak

      Delete
  7. seadp ikan ni....makcik masak apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama baru nak jawab.... Kari la nieda

      Delete
  8. Hello Makcik, how you doin'? Da tiga hari lepas I tulis comment, ingat kan I tekan salah...da hilang, ha ha...sebab sekarang masuk blog saya pintu belakang. Betul lecheh.
    This the first time I see someone using a toothbrush cleaning fish, ha ha ha. Makcik, you very innovative.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee, i thought you will not visit sini lagi.....hope your pondok is ok now.
      We are doing some house renovation and semua barang including my computer is relocated/off so memang susah nak online
      Managed to pinjam hubby's iPad for a while....
      Dulu i used to clean fish the "traditional" way, tapi my tangan luka n sakit sbb in contact with those tulangs, so i use toothbrush to ease my fingers ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„ and it works

      Have great week Lee. I will resume blogging i about a month's time :)

      Delete
  9. Hi MCk, how you doing? Technic baru... use toothbrush to clean the fish. Next time I must give it a try. Thanks for sharing.

    Have a nice weekend, regards
    Amelia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Ame, i am fine except that my computer is not :)). Will be out (without computer) for another 2 to 4 weeks depending bila my house renovation boleh complete...


      Thanks for dropping by, i will visit you soonest i can
      Cheers

      Delete
  10. First time saya tengok ikan kena gosok dengan berus gigi :)

    ReplyDelete
  11. First time saya tengok ikan kena gosok dengan berus gigi :)

    ReplyDelete