Saturday, March 24, 2018

Relai.....


Anda ada smart tag?

Cehhh soalan...macam kuiz.

Smart Tag.....kita guna letak touch&go kad untuk bayar tol lah..... Dan untuk lalu kat "lorong smart"

Seingat makcik, dah ada tiga generation smart tag ni.

First generation.




Second generation




Third generation



Antara tiga ni..... yang paling tak best sekali......paling koman kata orang kampung, adalah yang third generation.  Baru ja beli dah buat perangai....
Tak boleh baca berapa banyak baki dalam Touch&Go card, kadang tu kalau nasib tak baik, masuk ja Lorong smart tag....dia bagi indication..."tiada smart tag"...kan dah malu.
Pernah makcik tanya kat pejabat di tol plaza....jawapannya ialah, smart tag sales dah discontinued...sebabnya masalah generation ketiga tu la.

Habis yang banyak lorong smart tag kat tol tu nak buat apa?

Alahai, vendor yang buat smart tag tu .....kurang smart lah kot ye?

Makcik bebel ni sebab my first generation smart tag dah relai....tau apa tu relai? nak habaq pun tak tau.
orang utara kata relai tu macam habih tebarai la...pecah, dismantled....gitu lah

Seperti gambaq atas tu, itu lah smart tag yg makcik guna sekarang, siap dgn "rubber band technology"
Beli yang 3rd gen untuk ganti baru.... Sekejap saja dah problem

Pakcik guna yang 2nd generation, alhamdulillah okay ja

Bagus juga myVi baru datang dengan integrated touch&go reader, dah save tak payah beli smart tag lagi.... Kan.

6 comments:

  1. Saya cuma ada yang 2nd gen tu jer, malas nak beli yang 3rd sebab nak tunggu yang rfid tuh.

    *terima kasih sudi singgah komen kat blog. dah agak lama bersarang blog tu, sesajer terlintas nak up perkongsian lama oleh sahabat di fb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik dah guna for as long as i remember.... Beli 3rd gen sbbyg 1st gen dah hancoq... Sudahnya 3rd gen boleh la letak dlm frame w caption;a failed design.
      Makcik pun lama sgt tak lawat blog, dok sibuk ke lain... Nak stop terus sayang la pulak

      Delete
  2. kitapun yang 1st generationtu masih boleh pakai... memang betoi yang 3rd tu memang ada masalah.. tension.. bateri baru tukarpun masih lagi ada masalah... baki memang tak penah nampak.. gi toll baru tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn cho zila. Makcik pun dok simpan ja dlm laci yg 3rd gen tu...

      Delete

  3. توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
    احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
    تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
    العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
    تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
    مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
    شركة تنظيف بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تنظيف شقق بالجبيل
    شركة تنظيف فلل بالجبيل


    شركة تنظيف مجالس بالجبيل
    شركة تنظيف منازل بالقطيف
    شركة تنظيف مجالس بالقطيف
    شركة تنظيف سجاد بالقطيف
    شركة تنظيف شقق بالقطيف

    ReplyDelete