Tuesday, April 3, 2018

Where you belong

Malaysia.
Tanah tumpah darah ku.

Selalu dok lalu highway utara selatan. Baru kali ini rasa macam... "syukur, cantiknya  negeri ku.."

Jalan yang "hampir sempurna"  pemandangan yang cantik.
Colourful... Vibrant







Sepanjang jalan juga mata dijamu dengan pelbagai papan iklan....
Paling banyak ialah iklan product nak putihkan kulit... Hmmmm kalau tak putih tak lawa ka?
Makcik tak sempat nak snap gambaq bilboard ni semua...

Letih drive?  Sepanjang jalan ada saja r&r untuk kita relax, meriah, macam macam ada.
Makcik suka berhenti r&r Bukit Gantang, both arah utara dan selatan... Sebab buah buahan banyak....


 Nenas madu Sarawak katanya.. 
RM8/kg.. Beli sebiji RM16, manis

Mempelam/Mangga 

Limau kupas(makcik la panggil).. in comparison dengan satu jenis lagi limau potong(navel orange species) 

Lagi mempelam

Lagi.. Mempelam apple

 Betik

Limau bali

Kundang; mahai oihh

Belimbing besi

Asam jawa

Salak

 Mak bee pun ada...
 Anak bee kat mana ye?
(sambal rojak)  


Begitu lah..... Indahnya Malaysia, bersyukur lah dengan apa yang kita ada. 

It may look green on the other side...... silalah sambung sendiri ya. 

Love

McK






12 comments:

  1. Memang best berhenti kat R&R Bukit Gantang. Dulu masa ulang alik KL - Arau tengok Ojet kat UiTM mmg jadi acara wajib singgah kat R&R Bukit Gantang arah Utara ni.

    ReplyDelete
  2. Acik kalau keutara singgah rnr tapah dan bkt gantang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapah sikit busarrrr. . Jenuh menapak, tapi best jugak

      Delete
  3. Assalam. Memang kita bersyukur atas apa jua ketentuan Allah. Sihat kita bersyukur, sakit pun kita bersyukur. Ikhlaskan diri. Pasti ada hikmahnya. Namun Al Quran kata kita harus berfikir dan muhasabah atas hal-hal yang berlaku disekeliling kita. Malaysia negara tercinta buat saya dan keluarga. Namun kini ia mula menampakan seperti bumi yang makin hari makin gersang.
    Maka saya dan keluarga ingin melihat kehijauan disebelah sana. Hijau yang kami berdoa ia lebih segar. Semoga Allah melindungi Malaysia......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin. Moga Malaysia terus aman sejahtera dan makmur. Nak berhijrah ke?

      Delete



  4. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف شقق بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تسليك مجاري بالخبر
    شركة تنظيف منازل بالخبر
    شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر

    ReplyDelete
  5. شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

    شركة المثالية للتنظيف
    شركة المثالية للتنظيف بالدمام
    شركة المثالية للتنظيف بالخبر

    ReplyDelete
  6. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  7. Angin rajin jenjalan blog mck..rupanya lama jugak dah mck tak hapdet blog.. :D hehehe

    ReplyDelete
  8. Usually, I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job Man. Best article I have ever read

    Keep it up!

    ReplyDelete