Tuesday, April 3, 2018

Where you belong

Malaysia.
Tanah tumpah darah ku.

Selalu dok lalu highway utara selatan. Baru kali ini rasa macam... "syukur, cantiknya  negeri ku.."

Jalan yang "hampir sempurna"  pemandangan yang cantik.
Colourful... Vibrant







Sepanjang jalan juga mata dijamu dengan pelbagai papan iklan....
Paling banyak ialah iklan product nak putihkan kulit... Hmmmm kalau tak putih tak lawa ka?
Makcik tak sempat nak snap gambaq bilboard ni semua...

Letih drive?  Sepanjang jalan ada saja r&r untuk kita relax, meriah, macam macam ada.
Makcik suka berhenti r&r Bukit Gantang, both arah utara dan selatan... Sebab buah buahan banyak....


 Nenas madu Sarawak katanya.. 
RM8/kg.. Beli sebiji RM16, manis

Mempelam/Mangga 

Limau kupas(makcik la panggil).. in comparison dengan satu jenis lagi limau potong(navel orange species) 

Lagi mempelam

Lagi.. Mempelam apple

 Betik

Limau bali

Kundang; mahai oihh

Belimbing besi

Asam jawa

Salak

 Mak bee pun ada...
 Anak bee kat mana ye?
(sambal rojak)  


Begitu lah..... Indahnya Malaysia, bersyukur lah dengan apa yang kita ada. 

It may look green on the other side...... silalah sambung sendiri ya. 

Love

McK






6 comments:

  1. Memang best berhenti kat R&R Bukit Gantang. Dulu masa ulang alik KL - Arau tengok Ojet kat UiTM mmg jadi acara wajib singgah kat R&R Bukit Gantang arah Utara ni.

    ReplyDelete
  2. Acik kalau keutara singgah rnr tapah dan bkt gantang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapah sikit busarrrr. . Jenuh menapak, tapi best jugak

      Delete
  3. Assalam. Memang kita bersyukur atas apa jua ketentuan Allah. Sihat kita bersyukur, sakit pun kita bersyukur. Ikhlaskan diri. Pasti ada hikmahnya. Namun Al Quran kata kita harus berfikir dan muhasabah atas hal-hal yang berlaku disekeliling kita. Malaysia negara tercinta buat saya dan keluarga. Namun kini ia mula menampakan seperti bumi yang makin hari makin gersang.
    Maka saya dan keluarga ingin melihat kehijauan disebelah sana. Hijau yang kami berdoa ia lebih segar. Semoga Allah melindungi Malaysia......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin. Moga Malaysia terus aman sejahtera dan makmur. Nak berhijrah ke?

      Delete