Dah lama nak kongsi , tapi tak berkesempatan nak blogging......
Hari tu masa bertandang ke rumah teman, dia buat benda ni....
me: apa nama ni?
she: entah
both: thought of the same name while texting...hahaha
Note:
- Resepi ni ada sikit sikit macam nak buat jemput/cucoq udang
cuma yang membezakan, kita letak ubi parut instead of tepung gandum.
- maaf kalau memang ada nama khusus untuk ini, kawan makcik tak tau nama
Something different, simple, tak ada sukatan khusus, sedap & worth trying.
Masalodeh ubi
Ubi kayu parut
udang kering , mesin halus
Bawang besar, hiris nipis
cili hijau, hiris
cili merah, hiris
serbuk kunyit (sekadar nak kuningkan)
garam secukup rasa.
sedikit gula jika suka
Minyak untuk "deep frying"
Gaul sebati semua bahan di atas, bentuk sesuka hati
Kawan makcik bulat & leperkan, nampak macam masalodeh......
Jadi makcik buat buat shape lain sikit.......
Empatsegi...dah nampak macam tauhu (taukua) lah pulak!
Sedap di makan panas bersama teh 'o' - jemputlah
kuih klasik nih~~arwah abah saya dulu kalau buat kuih ni time tumbuk ubi tu guna batang tebu~he~~
ReplyDeleteBujal tahu ke nama sebenar resepi ni? makcik pun tak parut, beli yang ready-parut from the market je...
ReplyDeletesodappnyerr makk.. ehehe
ReplyDeleteanak no2 enjoy makan. cheq suka rasa pedas pedas sikit :)
ReplyDeleteEn_me,
ReplyDeleteJomputlah nyantap.
Adil the son2,
Sedapkan...
mesti manis kan? huh, rugi saya tak beli ubi parut semalam tauuu
ReplyDeleteHi MK, I suka the name....say it fast can get twisted, ha ha.
ReplyDeleteLooks delicious. Agak2 4 pieces will be fine with me.
I have heard of this before, but da lupa when I last had it.
Ada lagi?
I nanti bus come over. Ha ha ha.
Have fun, Makcik.
Stay young.
Lee.
cik lupark,
ReplyDeletetak manis......pedas pedas 'gluey' sikit n sedap
uncle lee,
ReplyDeleteyou mau naik bas punya time, kasi tau saya, saya pergi chabut ubi. by the time you arv, 4 pcs ubi waiting for you with iced kopi :-))
have a nice week
never eat that before.
ReplyDeletetapi rasa cam nak try lah :)