Thursday, January 29, 2015

Mari Melenggang............



Dah lama tak post cerita masak2, makan2..............

Kali pertama cuba dan rasa sedap.....kejadian kurang cantik tu tak apalah....pandai pandai la adjust api




Apom Lenggang.

(sumber: SainsLadies WA- geng skolah mck)


Bahan

A
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1 sudu teh instant yeast
1 1/2 cawan air
2 biji telur
sedikit garam

B
1 cawan santan pekat

Cara:
- Blend bahan A, perap dalam bekas bertutup selama 2 - 3 jam. Makcik biar dalam blender saja
- Masukkan santan, sebatikan
- Guna kuali bersesuaian serta api kecil untuk memasak.

** makcik buat setengah adunan saja....dapat 13 keping.....


Makcik tak ada proper kuali yang orang buat apom lenggang tu, so makcik guna kuali yang ada....

Kualitelingadahinjured serta flat pan sbg penutup

Hasilnya...apom lenggang 'original'


Dah nama pun kita buat sendiri kan.......sukahati kita la nak buat apa pun....

So, makcik innovate-kan sikit apom lenggang tu........

Makcik guna flat pan yang kecil sekali ..................




Tak payah lenggang.....


Letak filling....pisang.....strawberry paste

  Macam2 style...........
Bawah skali an open apom,atas kiri lepas fold 
Folded kanan tu yang ada filling 







McK







14 comments:

  1. Wah...sedap ni...tengok gambaq pun boleh telioq... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kakcik...dan simple juga lah...ingat susah sgt

      Delete
  2. masa masak memang nak kena tutup ke kulai tu McK..acik memang suka kuih2 macam ni..memang sesuai dengan tekak usia acik ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mck buat 2 version....tutup and tidak....nampak sama je, tapi bila tutup..wap/heat will go up the tudung and back down to cook yang atas tu, so mungkin masak lebih cepat/sekata?? wallahualam

      Delete
  3. Tengok gambar yang mula2 melopong kenapa lain macam ja apom lenggengnya...hihihiii... Memasak ikut kretiviti sendiri kan makcik...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya...nak jadi serupa macam apom yg aci dok lenggang hari2 kat pasar tu payah la kan..."pinggang" dia dah lembut dok lenggang hari hari :)

      Delete
  4. Beres!
    Saya akan mintak Fiza baca entry ni!
    Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha cer try....apom lenggang a.k.a pancake

      Delete
  5. saya pun ada kuali telinga injured.. hahaha
    masih setia berkhidmat sampai sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak mentua punya tu....berani nak buang?? walau telinga injured, service adalah superb :))

      Delete
  6. makcik lahh, wat cheq terlioq ja....ini antara bfast feberet masa jd warga penang dulu selain serabai kuah durian pakcik sungai ara....selalu minta mamu2 tolong belikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. telioq??? ha resepi dah ada...silalah melenggang :)

      Delete