Makcik kat kampung dulu, tok2, mak2 semua sebut nasik kunyit....
Bila dah mai dok pekan....orang selalu sebut pulut kuning..........
Makcik dah pernah letak entry sebelum ni...tapi cari cari tak jumpa.....
Tak apa lah, letak sekali lagi buat rujukan.....
Selalu bila nak buat pulut kuning, kita rendam pulut semalaman, kukus, then gaul pulut kukus tu dengan santan/garam/kunyit....lepas tu ada yang kukus kembali.....
Yang makcik nak bagitau ni adalah yang ringkas.........
Kot lah tetiba rasa nak makan pulut kuning..............
Tapi macam biasa juga, tak ada lah resepi sukat bagai...semua main pakai agak2 ja....
Macam lah terer sangat....tu yang kadang jadi....kadang tu....hampeh :)
Ok, this is way to do Pulut kuning the simple way.
Makcik jumpa resepi ni kat blog Queenie...tapi blog dia dah tak ada....atau mungkin dah di'privatekan', wallahualam. Apa pun terima kasih pada Queenie.
Pulut, di basuh bersih, toskan
Santan secukupnya
Garam
Kunyit
Letak semua bahan ke dalam kuali yang sesuai
Masak dengan api sederhana, kacau selalu...hingga 1/2 atau 3/4 masak *
* Ni cara macam buat ketupat pulut ya..
Tuang dalam bekas lain yang bersesuaian (untuk kukus)
Kukus pulut hingga masak
** makcik buat guna abt 250gm pulut ja....
Boleh lah makan dengan serunding, kari ayam/daging, telur dadar....or....
"you can even eat it on its own"....
Pulut, santan, kunyit & garam...sekadar tenggelam pulut.
Masak.....
Sampai jadi macam ni.............
Kukus sampai masak........
Siap, yang ni makan dengan telur dadar je....
McK
acik pun biasa buat kukus selepas rendam beras pulut semalaman.
ReplyDeleteatau pun acik masak dalam rice cooker je.masak pulut ngan air sikit..kemudian dah kering air..masukkan pulak santan pekat yang dah letak garam ngan daun pandan..kena kacau jugak la sesekali..tutup balik periuk tu..biarkan masak..nanti rasa macam pulut kukus jugak.. Mck..sedap
ya, masak dlm rice cooker pun boleh
Deletetapi nasi kuning lain kan mcik..hehehe.
ReplyDeleteNasi kuning?? makcik pernah tgk nasi kacang dal...warna kuning :)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSama taraf makcikK ngan Aunty Aini masa ajar Ramsya Hell Kitchen masak rendang. Agak-agak ajer..Worldsss sangatt.
ReplyDeleteagak2 adalah resepi org melayu.....curlasss you :)
DeleteOwh! macam buat lemang bungkus tu yea?...ok, boleh cuba nanti.... t.kasih berkongsi..
ReplyDeleteyup, macam tu la kira kiranya..
DeleteSaya pun kalau masak pulut kuning ni, main agak-agak juga resipinya. Tapi style saya, rendam beras pulut semalaman ataupun paling kurang 1 jam. pastu kukus. Lepas kukus baru siram dengan santanyang dah buh garam... gaul-gaulkan dengan senduk kayu... dah siap.
ReplyDeleteyang rendam pulut dulu sebelum kukus tu memang standard procedure utk buat pulut kuning....yang ni yang ala ala segera...nak cepat & ringkas :)
DeleteLama dah tak makan pulut kuning. Dulu kat kampung saya orang buat pulut kuning utk majlis khatam Quran.
ReplyDeleteBetul tu AJ, dulu nak pulut kuning tunggu doa selamat, nak mkn ayam daging tunggu raya/kenduri.....lani??? mewah serba serbi kan
Deletepulut kuning ni istimewa , buat makan dlm majlis2 besar
ReplyDeleteDulu lah nieda...lani kat pasar malam pun boleh bli dah
Deletesalam kenal dan salam singgah...
ReplyDeletekalau kami di Sabah, pulut kuning itu ialah pulut dan nasi kuning itu ialah beras, dua benda berbeza, yang sama ialah warna nya... tapi di Semenanjung memang tiada nasi kuning... di sini nasi kuning dijual berbungkus2 seperti nasi lemak... sekali dengan sambal dan lauk
Salam kenal :), nasi kuning Sabah buat macam mana ya...mungkin boleh share...Terima kasih
Deleteharap-harap x de la mana-mana pihak yang membuat tuntutan nasi kunyit ker pulut kuning ker itu hak milik ekslusif depa....
ReplyDeletehmmmm, kalau depa tuntut....kita tinggai apa ya yg boleh dikatakan 'exclusive rights'?
Delete