Friday, December 16, 2016

Gulai Nangka tumis darat



Pernah buat gulai nangka? Nangka muda lah. Makcik pun baru sekali cuba, not bad...tapi tanya dulu dengan MIL, nak ikut style orang utara(penang??) dulu-dulu buat.

Seperti kebanyakan masakan, tiap orang ada cara mereka sendiri......tak ada satu yang salah.

Kiranya kalau TERsilap ikut resepi asli, maka lahirlah satu resepi baru...

Sedap atau tak sedap, ikut masing masing punya mulut lah kan

Meh makcik share resepi simple gulai nangka ni.

Gulai Nangka

Nangka muda secukupnya - makcik beli yang dah siap kupas dari market

Bawang merah bawang putih halia, ditumbuk (agak2 lah ya)

Rempah kari (lihat gambar). Makcik guna dalam 3 sudu makan saja

Serbuk kunyit-dalam 1/2 sudu teh

Santan

- Selepas nangka di cuci bersih, rebus dulu sekejap, agak2 10-15 minit.
- Toskan.
- Masukkan rempah, bawang halia tumbuk dan serbuk kunyit dan air,
- Sebatikan dan rebus hingga nangka empuk/lembut
- Rasakan garam
- (ada juga orang letak asam jawa, tapi makcik tak letak)

- Hiris bawang merah dan goreng bersama cili kering dan daun kari. Minyak jangan banyak, agak2  
   cukup saja.
- Masukan(dengan minyak sekali)  ke dalam gulai nangka yang dah masak tadi.





makcik guna rempah ni

Bawang, daun kari & cili kering di goreng

Tumis darat; 
bahan2 tumisan di masukkan bila gulai siap di masak



Gulai ikan kering + nenas+terung pun boleh masak cara yang sama.....


Love



McK










11 comments:

  1. Nyum nyum.... dappppp...

    Teringat dulu2 serbuk kari cap tarbus ni memang sangat popular di kampung kakcik, tapi masa tu bungkusannya lain... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik beradik s'pore, kalau mai sini, beli rempah tarbus macam nak bukak kedai!

      Delete
  2. Rempah cap tarbus tu yang paling sedap untuk buat gulai ikan masin depa kata. Depa lah kata, tapi kalu cap tarbus takdak balun jah guna apa-apa brand.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu NM, apa brand pun ok ja...tarbus is one of 'older' brands :)

      Delete
  3. Owh! macam tu gayanya yang di namakan tumis darat ye. Taklah cheq tau selama ni... sori McK, mmg selama ini saya tak tahu apa yang dinamakan tumis darat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhah, kan dah belajaq satu "term" :)

      Delete
  4. Hi MCk, nangka my favorite but yet to try cooking it, always eat as fruit only. Your gulai look delicious.

    Have a nice day,
    Amelia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Amelia,
      Nangka masak eat fresh, nangka muda make gulai :)

      You too, have a nice day :)

      Delete
  5. tak jumpa cap tarbus kat sini!

    ReplyDelete