Wednesday, December 28, 2016

Improve pleaseee.........

Speedtest:

Lani nak story panjang panjang macam idea sikit "frozen", tapi nak story jugak.

Sudahnya,

story nampak macam "melepas batuk di tangga..." (awat depa buat perumpamaan macam ni??)

................................................................"""...........................................................................



Kebergantungan kita di zaman serba maju ni pada internet adalah sangat tinggi.....

Awat kata lagu ni???

- Kita kalu seminit tak tengok phone (senang cakap, internet la tu) tak sah.

- Kalau kita nak tengok utube (as simple as that) dan dia dok sangkutsangkut....bebai dak?

- Anak cucu lani, tak berapa minat nak balik kampung kalau tak dak internet..kesian kat tok & tokwan

- Perasan dak, dok kat mana pun, mata mesti nak hadap handphone.
  Busuk busuk pun nak tengok facebook........kalau tak dak internet....(bayang sendiri lah nooo)

Sama jugak kat rumah ni......wifi.............dah berapa kali tukaq provider...........hat tu hat ni.....just because, the "other" provider promise a faster & better service.....

Dah banyak kali tukaq, paling latest yang ni lah....unify, masa kami dok guna streamyx, dengaq orang yang dah guna unify kata best......kita pun tukaq guna unify.............

Mula pasang tu berapa mbps entah....cun...laju, tapi lama lama tengok tv 'semput semput'...

Abang, upgrade lah ke 30mbps, speed bagus tarak sangkut, tambah $$.

Wokeh, kita pun upgrade.......

Seminggu cun lah.........lepaih tu.........signal mula 'batuk batuk'.............

Tengok movie pun sat sat jadi still movie, download pun mak aih.....loading tak tau bila nak stop.

Komplen ke call center................

Masa tu, dia suruh makcik off my modem, so dia reset kat sinunnnn, then ON semula lepas 5 minit, alhamdulillah, cantik ja signal,

"Nanti kami call semula......kakak sedia dengan cable, sambung modem ke desk top ya...kita nak test speed..."

Cablenya ada tapi tidak lah 'long enough' untuk sampai ke desk top hamba.......

Nasib baik pakcik bagitau ada apps canggih, kita boleh install utk check speed....
(makcik adalah kuno....tak tau okay...korang tau??)

Speedtest by ookla

Dah download apps tu, dapatlah check speed download upload bagai...

Masa service center call, speed adalah seperti di bawah ni.... dan diberitahu, jika kita guna 30mbps & reading speedtest download within 24mbps, itu adalah standard..okay lah standard...acceptable...


Standard la ni

Beberapa hari lepas tu???? Tudia tengok reading kat bawah tu :((



Kalau macam ni???, 
time ni bukan lah waktu  "peak"


Yang ni????
lagi la "terbakaq"



Masa browse, website dia orang, ada lah nampak promosi yang baru punya...56mbps.....
haiiiii, tak kan nak suruh upgrade pi 56, dengan tambahan $$ bulanan sudahlah pasti.

No, we are not upgrading, but please la do something to upgrade on your side.....

Sekarang ni(lama dah sebenarnya), pihak pihak berwajib dok sibuk kempen "no need to carry heavy buku skolah anymore, you study use computer only......."

Hahahahahha, pakat dok tengok computer tu yang bila ON, asyik dok "loading" sapa pun boleh kan??

Note: Tidak dinafikan, adik adik kat service center sangat bagus layan kerenah/masalah kita, bagi solution & kalau dia kata nak call semula, tiba masa yang dijanji, depa sure akan call...THUMBs UP to them.
Cuma yang masalah ni adalah, signal singal yang dok diawangan ni.....mesti ada cara nak 'tangkap' so tak adalah signal ni nak lari lari main 'aci-lut' dengan kita orang ni......



Love

McK








9 comments:

  1. heran padau pa FB x ada masalah..kalau nak download apa2 hat lain je lambat ..dok loading memanjang

    ReplyDelete
  2. Hello Makcik, ni kawan lama dari Canada. Da lama ta'jumpa. Can see you da busy now with Lani. Bet dapat banyak exercise looking after Lani tu.
    Anyway, here's wish Makcik, and family all the very best for 2017, with every best wishes and more cucu's.
    Happy New Year, Makcik.
    Best regards,
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallo Lee, kawan lama :). Yes lama tak jumpa......

      Wishing you and family a happy new year 2017, nanti senang i visit pondok you ya.

      Regards...McK

      Delete
  3. bengang kan makcik naa., huhu2

    salam tahun baruu., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam 2017 TL, hehe best tengok lalat beratoq.:))

      la ni kalau internet slow......memang bebai la kan

      Delete
  4. Cuba guna dua wifi,
    Mungkin laju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaah adam, guna dua keta boleh tiba destinasi at half the time?? :=D

      Delete
  5. Cuba guna dua wifi,
    Mungkin laju.

    ReplyDelete