Roselle
Baru ni adik makcik bagi Roselle, dia beli dari student dia....
Lama dulu kawan makcik pernah bagi roselle tapi tak tau nak buat apa, sudahnya buang saja.
Tapi kali ni, makcik google.
Bukan apa, orang selalu kata, roselle ni rebus je.....
Makcik nak kepastian.........
Satu site ni, bagitau hanya ambik petals saja, buang bud tengah tu.....
Roselle
Bud & petals separated
Cuci bersih petals, buds tu kita tak guna
(Tak tau lah pulak kalau buds tu boleh diguna)
Rebus sampai puas hati lah...tambah gula,
didih hingga gula hancur
Tapis rebusan tadi dan boleh lah di simpan.
Guna macam sirap biasa.......lupa pulak nak ambil gambar juice yang dah di tapis.
Rich in vitamin C katanya, jadi baguslah kan kita dah buat "home-made vitamin C"- kelas tu :)
Note: Makcik tapis beberapa kali; guna tapis biasa serta tapis di lapik tissue, just to make sure tiada serdak yang tidak diperlukan.
Rasa?? macam rasa ribena. Warna asli dia pun cantik, tak payah tambah pewarna lagi.
Love
McK
Masa dulu panggil buah ni adam susuq. Buah dlm belukaq buat ganti asam masak rebuih & bila x dak asam.. kuah jadi merah. X pernah terpikiaq nak buat ayaq..
ReplyDeleteMakchaq pernah tengok rancangan nenek2 aussie memasak, depa buat jem, depa buh beberapa biji buah ni masa masak utk dptkan natural pectin..
Alhamdulillah, la baru 'jumpa' blog makcaq :).
DeleteMcK tak pernah tengok pulak buah ni masa kecik2 dulu. Ni pun dah pesan lagi kat adik....macam best pulak minum 'sarbat' roselle ni :=D
Hi MCK, our garden also got tanam this roselle. The buds tu actually banyak benih, biasa simpan sebiji kat pokok until tua then can replant.
ReplyDeleteYou can actually blend the petals with water in blender. Perah then cook with sugar to make syrup roselle. The pulp you campur with sugar, lemon peel and cook until thick to make roselle jam. When masak add lemon juice, sedap yo.
Best regards,
Amelia