Thursday, August 3, 2017

Perginya dialukan, kembalinya tidak diundang......



Nak bagi salam Syawal pun dah lepas........

Dah masuk Zulkaedah  pun.........

Kemeriahan Syawal pasti masih terasa, terutama bagi yang banyak menghadiri jemputan rumah terbuka.

Kenangan dan pengalaman di setiap rumah adalah berlainan kannn...

Tambah tambah lagi sekarang ni dah macam trend.....pakat ada konsep bila buat majlis.....



Makcik sekeluarga pulak, tahun ni beraya di KL sebab ni kali pertama mak mertua ada di sana.

Anak anak pun turut ada sana pada hari raya pertama......

Hari kedua, kami anak beranak kembali ke Penang.

Bila kita cerita raya, apa yang terbayang ialah ketupat, kuah kacang, rendang, kuih kuih & segala macam lagi. Almaklumlah baru lepas dari Ranadhan....bulan "takbolehmakandisianghari".


Sebelas bulan punya gigih kumpul lemak badan.......tiba Ramadhan, walau tidak lah diet sangat, tapi kebanyakan kita pasti hilang juga "kilo-kilo" yang kita ternak sepanjang tahun tu kan???

Ha ha ha, makcik pun tak terkecuali, berat macam tak banyak turun, tak sampai satu kg pun......tapi nampak la badan sikit susut.

Kebiasaan, bila tengok badan menipis, perut kempis maka hidung pun kembang kempis la bangga kaannnn,

:"Aku dah kurus woiiiii...." kata hati

Tapi cer tengok bila tiba Syawal.

Makan sampai lupa diri....

Sudahnya.....habis Syawal, lemak lemak ternakan yang bawa diri pergi entah kemana semasa Ramadhan dengan senyum simpulnya, mencari jalan pulang. Dengan bijaknya  depa jumpa pulak tempat berteduh depa dulu......haishhhhh, pinggang, punggung, lengan, peha mula lah membesar dengan jaya nya.

Gamaknya lemak ni sama dengan setan dak?

Orang kata masa Ramadhan setan kena ikat, lepas tu dia mai la balik......begitu juga lemak ni kan

Itu lah putaran............

 Kembalinya lemak dan setan yang memang sangat tidak di undang.



Dah merepek banyak, kita tengok lah pulak suasana beraya ala Ridz the Maroon 5 ni ya...




Setahun sekali ikat sampin...:))


Aidilfitri jatuh pada hari lahir pakcik; 
Happy Birthday Pakcik


Wajah wajah Kesayangan Hamba



Manja aih....


Tahun ni tak ada proper family potrait, 
 ni saja yang ada .....
sebenarnya ni video....tengah nyanyi tu...
Missing is Hfiy....in sya allah next raya

Casualty...pakcik buat hal...
hahaha tengok tu, 
dia buat derkkkkk jer


Masa on the way balik Penang......
hohoho balik kampungggg hohoho balik kampung


Di Penang.......
Tudia Pizza 4 rasa in the making..
tray tu adalah 16 x 16 okay


Love


McK




18 comments:

  1. Terpancar kebahagiaan di wajah masing-masing...Alhamdulillah.

    Biarlah lemak tu nak bermanja-manja...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya lah tu kakcik, biaq la lemak nak bermanja kan :)), asalkan kita bahagia, :)))

      Delete
  2. Mcm mane boleh tebako makcik oi!.. sib baik 'bday boy' yg buat... takleh lah nak marah2 ye dok... lagi pun hari raya... kena bermaaf-maafan.

    Raya kat KL ke aritu? tak jumpa kite yer...hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhe sweetie, pakcik sudah terover heatkan coffee maker pot, dia angkat dari atove trus letak atas tuala tu....danggggg berlubang.
      Yong dok hujung KL yg sini, makcik dok hujung sinun , haruslah tak jumpa kan kan

      Delete
  3. Saya pun dah semakin ber I si...alahai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pa, tu tandanya kita bahagia dan mewah rezeki....aamiin (ayat pujuk diri sendiri...haha)

      Delete
  4. sejak kurang aktif saya kurang merayau mahupun menulis. Tak sangka McK ingat lagi kat saya & datang beraya kat blog saya yer. Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik pun dah lama "hibernate" ala2 hujung kutub(....where hibernation is >6mths :=D ) tapi hari ni, makcik kat luaq kawasan so i have ample time to rayau rayau :))

      Delete
  5. Hi MCK, Happy birthday to you. Stay young and sweet always. And to your 'partner in crime', Happy belated Birthday to him.
    Nice Raya pics, thank for sharing.
    Raya pun aku berisi juga makan ketupak, rendang, macam macam pun sumbat. hahahaha....

    Have a nice day. Regards.
    Amelia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha Amelia, thank you for the wish.....begitu la .....raya time you kenyang, chinese new year time i pun kenyang, deepavali time pun we all kenyang....then bila mau kurus?

      You keep well ya

      Delete
  6. Hi makcik! Nama saya bujal. Jangan lupa follow saya semula ya!
    *ngengada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi bujal, terima kasih singgah ya.....ok i folo... :)) * ngengada jugak ni

      Delete
  7. Lama beno tak menyinggah sini..
    tahun ni x sempat nak raya.. sampai ke sudah..
    harap2 raya haji ni la raya sakan.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya lah kan asyik off shore saja.....tak apa, mck walau tak off shore pun sibuk gak ;))

      Delete
  8. salam
    wah dah kembali menulis ke.... tahniah2... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam abah, tak terniat nak berhenti.....cuma sejak akhir akhir ni dia ala ala chipsmore la pulak....jap ado jap lesap :))

      Delete
  9. salam singgah makcikKantin tuu., ;p

    ReplyDelete
  10. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete