Sunday, December 12, 2010

Hokkien Mee




Jom makan mee.

Hujan hujan ni, pekena mee panas panas memang best kan?

Hokkien Mee
(makcikkantin's version)

Bahan tumis:

10 bawang putih - mesin
10 bawang merah - mesin
2-3 sudu besar cili mesin

1/2 cawan bawang goreng

Bahan sampingan:

Udang - direbus; kepala/kulit dimesin & tapis ambil airnya, isi utk letak atas mee
1 ketam potong 2 (optional)
Tulang lembu (optional)
Garam, gula secukup rasa.
Mee kuning & sedikit bihun - celur & toskan
Kangkung - celur
Taugeh
Telur rebus
Fishcake - celur & potong.

Note: masa buat ni makcik tak letak ketam & tulang lembu & guna mee saja.

Kuahnya:
  • Panaskan minyak & tumis bawang putih/bawang merah/cili.
  • Bila dah wangi, masukkan bawang goreng, kacau.
  • Masukkan air udang, ketam & tulang
  • Tambahkan air, agak agak 2.5 liter
  • Biar mendidih lebih kurang 30 minit, kecilkan api dan didihkan lagi lebih kurang 1 jam.
  • Sekatakan masin manis kuahnya ikut selera.

Nak makannya:
  1. Letak mee & bihun dlm mangkuk.
  2. Letak kangkung, taugeh, telur rebus, fishcake, bwg goreng.
  3. Siram kuah sesuka hati
  4. Nikmatilah.


Selamat menjamu selera


Lain orang mungkin lain caranya, untuk kepelbagaian resepi, silalah google ya.



10 comments:

  1. oh, it's my favourite. nanti nak try la. thanks for sharing makchak :).

    usually kalau teringin sangat hokkein mee mesti pergi makan dekat food court KLCC. situ ja yang paling sedap yg dapat jumpa kat KL ni. huhu.

    ReplyDelete
  2. Sedapnye,....noodle dish memang favourite.

    ReplyDelete
  3. suka makan mee hailam kat depan sogo, kedai kopi lama. waktu lunch memang ramai orang kat situ, femes gak

    ReplyDelete
  4. dyana,

    cubalah, tak silap punya. makcaq selalu simplify, rasa kira ada jugak....


    Hanim,

    nanti nanti kita buat laagi mai makan ye, i still owe u agar2 lumut, will do when hv opportunity.

    eel,

    nanti makcik buat mee helam pulak tayang sini okay

    ReplyDelete
  5. salam makcikk..
    tetiba termengences nengok mee akak nih.... nak cubelah!

    ReplyDelete
  6. Hello MakcikKatin, terok datang sini. Macham kena torture, ha ha.
    Makcik, you are very good! That Hokkien mee looks simply delicious! Outstanding!
    Ini kalau ada kedai makan da tentu line up stengah batu.

    I think two bowls no problemos for me. Ada lagi? Ha ha.
    Have fun and keep well, Lee.

    ReplyDelete
  7. Hana,
    Buat jgn tak buat, its simply sedap


    Uncle lee,

    U mau big or small bowl? Ya normally we cannot eat chinese hokkien but i had the opportunity when i worked at a mnc last time. All dishes were halal, so i sample all that i can't eat outside.

    ReplyDelete
  8. salam makcik...pestaim singgah...lompat dr umah kak hana...sedap nampak menu nih...sonang pon sonang...tpkan kat umah nih ade org yg arlegik ngan seafood...kena sabo dulu ahh bior reda dulu...

    ReplyDelete
  9. Hi MK, your delicious Hokkien mee suda masuk pondok saya....new cherita. Hope you don't mind.
    Outang you teh tarek lambong tinggi, ha ha.

    Agak2 dua bowls will be fine with me. I love this....ada kangkong, taugay lagi best sedap.
    Good for you making this.
    Have a nice day, Lee.

    ReplyDelete
  10. Aishah,

    Thanks for dropping by. tak apa nanti2 boleh buat, modify sikit ok kot.

    uncle lee,

    now orang tada lambong itu teh tinggi tinggi, dia kasi blender saja, buih sudah banyak :))

    ReplyDelete