Tuesday, July 24, 2012

Selamat Berpuasa

Ramadhan Kareem

Doakan kita dikurniakan kesihatan agar dapat menjalankan ibadah puasa dengan sempurna.

Moga ibadah kita kali ini lebih baik dan sempurna dari yang sebelumnya, Amin

Nak cerita panjang biasalah kan, ilham asyik tak muncul

Kalau tak menulis pulak rasa macam ada idea mencurah....adatlah tu kan........

Tak apalah kita layan je lah gambar dari henfon cap epal-gigit-sikit makcik ni ye (murid murid, sila rujuk kamus untuk ejaan sebenar).

Chop chop, kalau org penang kata Chup Chup, meaning sat sat interframe sat :)) ---> bagi yang tak paham tu sila abaikan ya.

Bila puasa ni, yang nak fikir adalah apa juadah untuk berbuka. Lain orang lain selera.
Kat rumah ni pakcik mau nasi sebab dia tak sahur, makan sekali tu je.
Anak pulak.."tak dak nasi pun tak apa.."

Jadinya berbuka dengan nasi, sahur adil's choice

M: nak lauk apa?
P: apa pun tak pa....

Haaa, jawapan camtu lah yang paling penin. Bila nak suruh buat wishlist awal awal....

jawapan..." ish...tak tau lah nak kata, tak lapaq lagi ni so tak tau teringin apa..."

??????????

Kawan makcik si Dolly adalah bagi idea, TQ.
Dia  emailkan makcik list panjang of dishes, siap ngan gambar lagi untuk rujukan.

Dia tulis sebulan punya menu so family dia dah tau nak kena makan apa  - ha ambik....... bak kata Uncle Lee ".....take it or leave it..."

Tapi senangkan kalau ada perancangan.....Siapkan menu, beli stock (ikan ayam etc) untuk seminggu (kira marketing seminggu sekali lah), senang sikit kerja kan?

Kalau tak boleh fikir menu, buat benda lain untuk senangkan kerja pun boleh kan?



 Blend siap siap - senang kerja


Portion-kan santan


Antara lauk pauk


Cempedak Goreng (Cucoq cempedak)



Adil punya sahur (penang sebut soq), dah 3 hari berturut turut ni
...... teringat pulak kat Alif...makan apa ya untulk sahur?



SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN



21 comments:

  1. wahhhhh..... kat sini tak nampak pun lagi buah cempedak!
    the ideas of blend siap2 tu bagus lah... nak kena buat camtu juga lah! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah cempedak kat luar pagar kot lina......cuba ambik galah...:))

      Delete
  2. Replies
    1. terima kasih ain. Selamat berpuasa juga buat ain sekeluarga

      Delete
  3. selamat berpuasa tuk makchak & pakchak juga :). diyana pun siapkan list siap2 untuk sebulan. kami bukan saja p mydin untuk beli barang seminggu. tp untuk sebulan beli siap2. hahaha. dok berdua ja kan, muat la lagi fridge tu.

    eh sama laaa, kami pun blend siap2 bawang, halia, etc. daging & ayam marinate siap2 untuk menu seterusnya. so that balik kerja boleh bersilat dengan penuh bergaya with my office attire. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa Dyana. senang kan bila all dah in place...tak ada kalut sgt

      Delete
  4. alamak, comelnya blended items makcik! kita dah siap blend bawang besar & putih with lada kering sekali je, so tak comel sangat, heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat asing asing utk different purpose

      Delete
  5. mak aihhh,..sangat sistematik!
    Kena buat macam ni baru senang keje kita yang tak penah abis2 keje. Ni setiap kali nak masak..buka laptop cari resepi. Nak masak pukul 4, baca resepi , cop cop baca blog jap , cop cop cop belek gambar jap.. kul 6 baru nak pegang kuali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah ada siap siap halia, bwg, cili etc, start masak last minit pun bole kan?

      Delete
  6. ok jugak idea mck ni....memang tiap2 hari kena pikir nak masak apa? Tu la kerja yang lebih2 susah dari nak masak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul gee, nak masak apa lebih susah dari nak beli ikan/sayur apa kan? Banyak terima order kuih kali ni?

      Delete
  7. selamat bposa jugak auntie..

    uikhh baguih jugak dia keluaq list gitu naa..takyah dok pening2 bagai kan..gud idea..i like :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. GJ - tq singgah rumah makcik ye.....baik juga kadang buat sesuatu untuk menyenangkan kita kan

      Delete
  8. cakk !!

    so... dah try ka recipe2 tu?
    myself bukan takat blend bebawang halia tu ja... i tumis sambal siap2, letak dalam bekas kaca. bila nak masak (especially sahur time), colek takat yg perlu, then add in udang ka.. sotong ka..etc... within 10-15 mins, food is ready !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cakkkkk!

      Adil asyik dok mintak yang dulu dulu sajaaaaa, tunjuk resepi suruh pilih.....hmmm banyak sgt songeh, but still abt 20 days to go....kering idea nanti, godek la reseepi tu...

      Delete
  9. Hello Makcik, May I have your consent to copy that picture of a tiffin carrier posted in your blog, 17th Feb, 2010?
    Boleh? Okay, I outang you teh tarek lambong tinggi and banana leaf rice, ada sambal udang, sotong, papadom.
    I will display it in my new cherita posting.....later today. And credit you of course.
    Boleh, kan?
    Terima kaseh, Makcik.....
    You have a nice day.
    Lee.
    ps, da berapa teh tarek I outang you? Ha ha ha. Not to worry, I always keep my word.

    ReplyDelete
  10. Uncle
    My pleasure, you can take my tiffin carrier tapi please put something in when you return it
    I ingat in all, itu tehlambung suda jadi dua big koleh you know :))

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Makcik, terima kaseh for the pic of your really beautiful tiffin carrier.
    You know, ta'banyak otang tau what is a tiffin carrier.....this more used or mentioned during old days.
    Your tiffin carrier really beautiful too. Love it!
    Once again, terima kaseh......and yes, will remember put something inside....ha ha ha...
    Kueh apom terbalek? Kueh bingka?
    Have a nice weekend.
    Lee.

    ReplyDelete
  13. sama la kita pon buat stok bahan2 mesin tu. senang. nak pakai. capai je tak payah nak kopek2 bawang

    ReplyDelete