Thursday, November 14, 2013

Steamboat.....


Ala ala saja.......serupa tapi tak sama.........

Bila dah buntu nak makan apa.....................

Beli la apa2 sayur, tauhu....




Letak dalam talam


Rebus air bersama bilis stock (or whatever)
masukkan sayur-sayuran


Hidang lah bersama cilipadi kicap



Ada udang...cincang, campur kicap, lada, daun bawang....bungkus ...goreng..

Ya Allah, boleh lupa nama bendalah ni....
maaf, serious makcik lupa nama benda ni




Cicah dengan sos cili thai saja








McK




20 comments:

  1. Hello Makcik, Holy Smoke! What a coincidence. Only last night my wife made steamboat or known here as Hot Pot.
    It was her birthday and had a few friends over....as well for dessert kueh bingka.
    Makan tiga jam...also outside temp da jatuh -6'c, so sedap makan. Ta'berpeluh!

    Makcik, itu yang you goreng da lupa nama....itu la, pergi cycling sini sana, pakai sexy designer tights, Habis cherita! ha ha ha...nama tu 'wonton'. My first wife makes that too. I love it, and yours looks first class! Just nice the colour and goreng crisp.
    So hubby da longgar tali pinggang dua lobang? Ha ha ha.
    Makcik, if you not cycling pagi ni, or playing golf, senang cycle over to my pondok....my last public posting.
    You have a nice day....and ingat, itu 'wonton'. Ha ha ha.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. silly me, yes masa tulis entry i terus lupa itu nama.........wonton wonton wonton mesti mau hammer dalam kepala...

      Lee, Pls convey my HAPPY BIRTHDAY wish to mrs lee, bagitau dia simpan banyak lagu dalam hati...hahaha tak tau mana lagu mr lee mau nyanyi...

      pakcik punya tali pinggang shift satu saja...tapi itu pinggang sudah naik sikit tinggi...if you know what i mean hahahaha...but my pakcik is still very steady and hensem tau

      Orait I will cycle to your pondok shortly....siap satu mug nescafe + itu biskut lutut for me ya :))






      Delete
  2. Benda alah yg makcik lupa namanya, itu lah yg paling saya suka kalau makan steambot..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha depa bagitau dah....wantan...sedapkan, kalau rebus ala ala makan dimsum gitu...

      errrr ni dokter species tak suka sayur jugak ke?

      Delete
  3. Pinggan tu kenangan mengusik jiwa betoi!

    Makcik kat rumah ni makan lagu mana pun kena ada nasi dak pun mee kiranya depa nak heavy je. Sebenarnya Aina lagu mana pun kena makan nasi sehari sekali. Kalu dak alamat tak lama le nak merasa bercuti kat hospital.

    ReplyDelete
    Replies
    1. piring tu ada sebijik saja...pinggan bunga campur2 ada lah 6 bijik....pusaka bonda yg ku rembat

      Delete
  4. ooo tu namanya wantan..zi tak suka sgt sbb kluit tu kadang2 liat kadang2 keras hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. zi, makcik beli kulit dia kat market, tang org juai tauhu taugeh tu.....percubaan kedua ni menjadi & crispy...percayalah :))

      Delete
  5. Nampak ringkas tapi berkhasiatlah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul mak wardah, ringkas ja (kalau kita ringkaskan lah )

      Delete
  6. Replies
    1. yezzzaaaaaa, forgetful me :)))...7 org dah peringat, kalau lupa jugak pasnih, mmg kena jumpa doktor laaaa

      Delete
  7. McK memang byk idea! byk yg di luar kotak mama.

    ReplyDelete
  8. jemu asik makan nasi sesekali buat mcmni okey juga kan..

    ReplyDelete
  9. err.
    banyaknya sayur..
    laparlah saya kalau makan dengan McK!!

    ReplyDelete
  10. hahahaha dik oiiii, kalu dr singa mai sini, kita beli kamben ayam lembu ikan....jangan susah hati.

    ReplyDelete