Monday, May 26, 2014

Simple Recipe....Ayam Masak Kicap


Anak anak bujang makcik rajin jugak talipon bertanyakan resepi2 mudah & cepat tanpa guna banyak bahan.




So ni lah salah satunya:

Ayam Masak Kicap

4 ketul ayam, cuci & gaul garam kunyit
2 ulas bawang merah (guna 1/2 bawang besar pun ok)
1 ulas bawang putih
1 slice (nipis) halia - jika ada
Bawang besar hiris bulat (or belah dua & hiris)
Lada hitam
kicap

Cara:
-Goreng ayam hingga masak, tidak terlalu garing
- Angkat.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih & halia
- Guna minyak goreng ayam tu secukupnya (~3 Tablesp), goreng bahan tumbuk.
- Masukkan ~1/4 cawan air
- Tuang kicap, biar mendidih sikit
- Masuk ayam, bawang besar hiris & lada hitam.
- Rasa secukupnya, & bergantung pada kepekatan yang di kehendaki.
- Tutup api.
- SIAP


Thumbs up; 
iklan untuk calon2 menantu perempuan di buka sekarang :))

Dah lepas masak, jangan lupa kemas dapur....dah lepas makan, jangan tangguh basuh pinggan.



McK


20 comments:

  1. lap meja.. mop lantai ..buang sampah... hehehe (tukang tambah..)...

    nak jadi besan kena tunggu 15 tahun lagi.. adeiehh.... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suruh buat semua tu gerenti bagi alasan sakit perut :))

      15 tahun???? jenuh bagi makan nak bagi cepat besaq...

      Delete
  2. pehh anak bujang yang rajin....

    ReplyDelete
  3. Mck,, saya tak makan masak kicap..saya makan jeruk!!! nak jerukkkkk..hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abillllll, tu laaaa, bila nak lintas penang ni cuba2 lah bagi salam kat penghulu ni dulu....mesti dapat punya..hahahaha

      Delete
  4. Lepas basuh pinggan jangan lupa angkat kain di jemuran dan pi cari kayu api.... walaupun resipi tu simple dan mudah je... ramai juga yg tak tahu nak buat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha sweetie, sudah pasti depa beli nasik bungkuih saja...hahaha.

      Delete
  5. Anak pompuan saya umur 13 tahun sanggup tunggu? Ahahahaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. korang2 seploh tahun lagi woooo, manyak lamaaaa...

      Delete
  6. yummeeehhh... masak kicap mmg best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak kicap simple camni pun banyak versi kan....

      Delete
    2. kenapa tak boleh masuk blog? mulan dah stop ke?

      Delete
  7. rajin betol anak anak bujang tuu....saya dulu masa bujang( dan jugak kini..hahaha), jgn harap la nak masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha rajin depa macam chipsmore la jugak doc :))

      Delete
  8. mck buat...saya ratah. yeayyyy!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadik siap! bila nak mai? nak bli ayam siap2 :)

      Delete
  9. feveret saya dan sentiasa dibuat ayam masak kicap ni... huhuhuu......

    ReplyDelete