Sunday, January 18, 2015

Bilis oh bilis.......

Selamat berhari Isnin......

Nak cerita pasal masa.......


Dalam masa 20 minit........


Shawl dah jadi curtain.....



Tambah 15 minit lagi....jadilah "cekak curtain" ni....
selit dengan chopstick je


Tup tap tup tap, kurang sejam................



Ikan dah jadi kari............



Tapi...........................
Satu setengah jam.......ya satu setengah jam.........................


Bilis tetap masih jadi bilis..........





Cuma kepala dah terasing dari badan.......


Ceritanya........................


Baru2 ni kerumah sewa jajarbinks & chewbacca, jjb kata dia ada beli ikan bilis...tapi tak tau nak buat apa.....

Jadi makcik pun ambik tugas lah.....proses 'nyahkepala' bilis pun bermula............

Lamanyaaaaa hai nak siap, boring aih buat kerja macam ni....

Alahaiii anakku, lain kali tak payah lah beli ikan bilis sampai satu kilo........

Mak pun selalu cuma beli paling banyak pun 200gm sahaja......mahal oiiii....

Kecualilah nak berniaga nasi lemak ya....

Heheheh, good effort........cuma dia tak tau ada ikan bilis yang di jual tanpa kepala...dah bersih....



McK





15 comments:

  1. Hello Makcik, love your this posting and your humour! Wow! I love that curtain knot! Macham a sailor's knot. Beautiful knot, Makcik. Di mana you belajar tie knots?
    Itu kalau fishing knot, panching Toman ta'putus! Ha ha.

    And your that ikan curry....Makcik, if jemput saya datang makan, standby your National rice cooker cook extra nasi, I da tentu tiga pingan liching. Rosak la nama mak saya, ha ha ha.
    I have always loved ikan bilis. Where I am kedai jual dari Vietnam, China, Thailand, but best always from Malaysia...I think the bahasa word is halus? My wife grumbles those from China etc very rough!
    Some makan kena buat dentist appointment. Ha ha ha.

    Makcik, you have a great week, jangan gossip on your Iphone6 when cycling...vey lecheh if pokok kelapa hit you, and simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee,
      Good to have you here......you kepala sudah baik ke? Semua suda center? Can remember everything? Don't forget to follow doctor's advice.

      I pleated those craft strings, and itu knot?? pusing pusing taruk glue....hahaha my tipu scout's knot.

      Seriously, given a choice, i will not meddle into separating ikan bilis's head...so boring...unless we do ramai2.....removing bilis kepala while gossipping...oh so wonderful..

      haha, take care and have good day Lee.

      Delete
  2. Makcik... saya pulak suka bersihkan ikan bilis. Kalau beli memang beli hat yang belum bersihkan lagi. Rasa sungguh therapuetic la masa bersihkan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh rajinnya sayang oiiiii....kalau 'pesiang' ramai2...sambil cabut itu kepala bilis, sambil gebang2 ok lah......sorang sorang???zzzzzz..... :)

      Delete
  3. Respect la dgn jajabink & chewbacca....hahahaha..sebab saya zaman bujang2, mmg tak pernah nak beli ikan bilis ! Nak memasak sendiri? Lagi jgn harap! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha besa laaa tu...tapi alhamdulillah, ada masa depa masak, yang simple la....

      Delete
  4. Waaa... kreatiflah mck ni...

    Lepas ni ajar depa buat sambal bilis goreng dengan kacang tanah tu... boleh simpan lama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ sweetie.....

      Hmmmm, nampaknya mak la yang kena buat tu bagi kat depa ..:))

      Delete
  5. Aina biasa beli ikan bilis siap kopek je, letih nak buang kepala dgn isi perut tuh. Jemu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi tu aina...very the boring buat keja tu...lagi satu pesiang toge....hadoiiiii

      Delete
  6. Replies
    1. hahahhaha kan nieda kan....kepala satu ja, shawl satu tong..:))))

      Delete
  7. Saya suka beli ikan bilis yang belum kopek tu tapi hubby tak suka sebab melambatkan kerja.. kalau mintak hubby belikan, confirm dibelikannya yang dah siap kopek tu.. huhuhu..

    ReplyDelete