Monday, August 25, 2014

Mee Rebus............

Seriously, makcik kurang tahu sangat beza mee rebus and mee kuah......

Ada yang kata mee rebus tu yang letak ubi bagi pekat.....and mee kuah tu yang ala ala mee udang..

Wallahualam............

Lain orang lain cara..........

Makcik share lah juga resepi mee rebus ni..........





Bahan2 
1 1/2 cup stock udang (*)
Daging - rebus & simpan air rebusan
2 Bawang besar - blend
10 ulas Bawang Putih - blend
1 cup Cili mesin
1 tin tomato sup
Air asam jawa

3 ketul ubi keledek - kupas, rebus, lecek

Hiasan atas mee
Taugeh- celur (blanch)
Sawi - celur
Daun bawang/sup - potong halus
Taukua (tauhu) - potong 4 memanjang, goreng & potong nipis
Telur rebus
Cili hidup
Tomato
Bawang goreng


Panaskan minyak dalam periuk bersesuaian, tumis bahan blend.
Bila dah naik bau (tak perlu sampai garing), masukkan cili mesin & kacau hingga masak.
Masukkan stock udang, air rebusan daging, tomato sup
Masuk ubi. Tambah air (agak2 lah ya)
Rebus hingga mendidih.
Renehkan hingga mencapai kepekatan yang di kehendaki.
Kalau suka, letakkan air asam jawa.
Rasalah secukup masam, masin ya.

(Makcik masukkan sekali daging masa masak kuah ni)

Nak hidang macam mana ikut suka lah naaaa......

(*) Stock udang
Bila beli udang je, makcik akan buat stock n simpan dlm freezer..

Kepala & kulit udang  di cuci bersih...
Bawang putih 3 atau 4 ulas..tak payah buang kulit
Sedikit minyak.

Panaskan minyak, masukkan kepala/kulit udang serta bawang putih.
Goreng/kacau hingga air udang agak kering.
Masukkan air, agak2 tenggelam kulit/kepala....lebihkan sikit
Rebuslah sekejap sampai airnya kering sikit (jangan kering langsung)
Bila sejuk, blend semuanya & tapis.
Simpan stock dalam bekas sesuai & freeze kan

Macam ni



McK




2 comments:

  1. Ikut pemahaman saya, mee rebus itu kuahnya kena pekat, melekat..:)
    Ini style mee rebus johor.
    Kalau mee kuah tu, kuahnya cair sikit.

    ReplyDelete
  2. betul la tu doc......mee kuah cair sikit

    ReplyDelete