Saturday, January 3, 2009

simple food


Dah lama rileks, malas pulak nak masak, tapi dah tugas kannnn.....masak juga lah lauk yg paling simple.....masak nenas ikan kering, sambal belacan, ikan senangin goreng kunyit & bendi rebus..

Masak Nenas ikan kering.

ikan kering (isi + tulang), cut to edible size
Nenas, potong kecil
Cili merah, cili padi - hiris
Bawang besar, di mayang
Bawang putih, di mayang
Santan/susu secukupnya.
Sedikit serbuk kunyit
Minyak, garam

Tumis bawang besar & cili hiris sampai lembut (tak payah garing)
Masukkan nenas, kacau sikit.
Add serbuk kunyit -nak bagi warna kuning saja.
Masukkan ikan kering, followed by santan/susu.
Masukkan garam jika perlu.
Rasa secukupnya & hidang.
(Yang suka pedas,tak payah tumis bawang/cili,instead, rebuskan bawang merah serta cili padi yang di tumbuk, serta add serai yang di ketuk serta daun kunyit- yang ni pasti kao)

Pssstt: cili hijau gedebak tu yang beli kat kelantan hari tu.

Bila siang malas, malam lagilah teramat malasnya, maka buatlah macam ni pulak....

Capati Wraps.

Beberapa keping capati (beli dekat kedai or kat supermaket)
Salami (beef/chicken-di goreng sikit bagi garing)
Salad (timun/lettuce/carrot/yellow onion )
Cili sauce
Mayonaise
Cheese slice( jika suka), lada hitam

"Hamparkan" capati atas chopping board.
Sapukan cili sauce & mayonaise.
Letakkan salami followed by salad.
Boleh juga letakkan mayonaise lagi kalau suka. Sprinkle lada hitam
Letakkan cheese slice & gulung kemas capati tu.

Note: tak ada cara khusus nak buat ni, ikut selera sendiri, my anak suka letak mustard or kadang2 dia letak wasabi. (sori, gambar kurang memuaskan...)





No comments:

Post a Comment