Kita makan dulu.....................
Pernah dengaq parpu teloq? Ish ish orang penang ni slang pekat sungguh noooo....tu hat huruf 'Q" tu camna nak sebut?
Nak ajaq online tak boleh...dia kena dengaq baru tau nak sebut.....
Saja je...parpu telur ni antara lauk simple yang sedap jugak.....makan dengan ikan gelama masin, sambai belacan...hmmm selera you.
Parpu tu apa dia?? hmmm sama lah dgn kacang dhall.....
You kata dhall, ai kata parpu, they all kata yellow spilt beans... they are all the same.
Dhall (source: google)
Ikan gelama masin
Parpu telur in a piring
parpu telur in the periuk
Haa?? Nak buat dia macam mana? okay okay...tak dak sukatan specific ya...lebih kurang macam ni.......
1/3 cup parpu - rendam agak2 sejam.
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh sebuk jintan putih
1 labu bawang besar - belah 8
Sedikit (abt 1 tablesp ) cili mesin - makcik letak cili powder ja
2 ulas each bawang putih & bawang merah tumbuk (optional)
Ubi kentang, kupas potong suka hati
Serbuk kunyit (~ 1/2 sudu teh)
1/3 cup Santan pekat (campur dgn 1/3 cup air)
Tomato - potong 6 (tak ada pun tak apa.
Cili hijau- kerat 3 (don't have? never mind)
Telur secukupnya (1 -2 biji cukup la)
Bahan tumis:
2-3 ulas bawang merah, hiris
setangkai daun kari
abt 1/8 sudu teh biji sawi (tak ada? no prob)
Rebus dhall bersama serbuk jintan manis/putih & bawang tumbuk.
Agak2 15 minit, masukkan ubi kentang & bawang besar.
Rebus hingga dhall lembut (setengahnya pecah2 sikit) dan ubi empuk.
Masukkan santan, kacau.
Bila mendidih, kecilkan api pecahkan telur ke dalam periuk.
Jangan di kacau, biar telur tu masak.
Bila dah masak, tutup api.
Note: Pasti ada telur putih yg tercerai, no problem asal telur kuning intact.
Panaskan kuali bersama sedikit minyak/minyak sapi, agak2 cukup utk goreng bahan tumis.
Tumis bahan tumis hingga wangi & sedikit brown.
Curahkan (dengan minyak sekali) ke dalam periuk parpu tadi,
Ada juga org goreng sekali dengan cili kering yg di potong ye
Hahaha, kan. dah jadi ruangan resepi lah pulak.
Parpu ni nak makan dengan nasi pun boleh, nak cicah roti pun boleh...nak makan saja gitu pun boleh......masa makan parpu teloq ni you all bayangkanlah dok makan minestrone soup tu...:))
I did just that!
Minestrone soup is beans broth with added vegetables and/or meat, eaten just like that or with pasta/rice.
Minestrone soup
Parpu telur soup
Okaylah.
Selamat berhari minggu. Enjoy your weekend so you won't have a Monday Blueeee....
McK
Orang Perlis pun panggil kacang parpu lah Makcik...hahhaaaa...
ReplyDeleteHaha kita sekapai
Deletesy ingat guna telur itik tadi. dia tak pecah ke makcik telur ayam biasa? jadi mcm dlm maggi ya rupa telur tu?
ReplyDeleteMakcik x pernak guna telur itik. Yg putih tu kecai jugak..cam megi yes. Slow fire pecah telur pelan2 n let it cook slowly..
Deletesaya belajar satu perkataan baru hari ini
ReplyDeleteparpu
tenkiu
Welkam
Deletepernah makan tapi tak pernah buat..zi sebelum pindah penang pun panggil parpu gak sbb mak kedah mari hehe
ReplyDeleteTu dh pindah penang tak sebut parpu dah?
Deletesedapnya parpu teloq! aritu baru kata kat fariq teringat la parpu teloq maktok. huhu. ni dah ada resipi boleh try. harap2 jadi la.
ReplyDeleteCer chk ngan maktok sama dak resepi dia
DeleteMasak jgn tak masak.
ReplyDeleteBaru ni dgr parpu..
Pelik tak dengar nama parpu?
DeleteAssalam McK..acik tak tau pulak parpu tu kacang dhall..dan boleh masak dengan teloq..harus dicuba ni..terima kasih kongsi resepi..acik dah ambik resepi pun..
ReplyDeleteSelamat mencuba acik :))
Deleteberkenan sungguh kat ikan gelama masin tu !!
ReplyDeletePembukak selera tu.....
Deleteselalu dengar parpu... loooorrr haaaiii dhall ropanya...
ReplyDeleteyummeehh tu...
Ya...serupa...dhall equals parpu :)
DeleteTerbayang saya makan roti canai cecah kuah dhal....kot la cecah parpu telur ni, sure sedapppp :) Ni mmg makanan tradisional org penang ke makcik?
ReplyDeleteoiiiii kalu cicah yang ni laaagii sedap, lemak lemak gitu.
Deletemakcik pun tak tau parpu teloq ni punya origin...yang pasti mamak roti canai punya not the same.
By the way makcik, saya dah buat kayuhan 21.5 km semalam kat gym...ambik masa 32 minit...ekekekekeke...
ReplyDeleteoooo tahniah tahniah....32 menet 21.5 km tu laju weiii......, boleh tinggai makcik sayup sayup kat blakang.
Deleteok spr di janji, hadiah akan ada tapi taklah cepat sangat tau...:)))
err...wrong timing betul masuk sini. menggelegak perut ku wahai makcik...
ReplyDeleteparpu teloq tu memang kena la dengan ikan masin..saja la tu kan...kannn.....sabaq je la.
keh keh keh...mmg la wrong timing cek siti....dah brapa hari dok tayang tang ni....dah pam habih dahhhh,,,:))
DeleteSaya suka mkn parpu teluq ni tp tak pandai masak...harapkan mak saja..he he
ReplyDeleteMak ada...dia buat lagi sedap kannnn.
Deleteboleh satu menu hari ni...boleh buat bukak posa nanti ..tq mck
ReplyDeleteParpu teloq tanjung mari.
ReplyDelete