Monday, April 8, 2013

Katak Oh Katak................

Kenapa panggil hujan......................

Itu adalah antara senikata lagu masa zaman sekolah rendah dulu...bangau oh bangau.....

Banyak nak cerita sebenarnya, tapi mahmood tak datang.......nak tulis pun macam tak ada nafas....tak ada life....

Tak apalah kita tunggu lah cek mood datang na.....

Hujung minggu baru ni adalah waktu yang basah bagi Pulau Mutiara ni.......Hujan mencurah turun, lebat sekali sejak awal pagi.................

Setengah tempat banjir.....jalan pun jam ..........sesak sana sini............

Alhamdulillah, sejuk selepas agak lama ke-garingan.....

Cumanya saturday morning cycling activity telah di ubah ke malam....round keliling padang dekat rumah saja.............

Sambil dok kayuh tu, kedengaranlah suara katak sayup sayup bersahutan...........

Al-maklumlah 2 hari depa berjaya pujuk hujan turun ................jadi biaq lah depa celebrate....

Sejak jadi warga urban ni..(ceh urban you!) lama sungguh tak dengar suara katak.

Jadi bila dapat dengar katak berkonsert hari tu, rasa amatlah terhibur, hilang sat rasa rindu kampung....




See Only No Sound - Google Frogs





















Good Night


McK







18 comments:

  1. Salam McK,
    haha comei-comei katak tu..hat yg last tu paling comei..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok gambaq comey la....cuba dia lompat mai...keh keh keh

      Delete
  2. Tiba2 teringat suara katak bersahutan di kampung satu waktu yang lama dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan kakcik...kenangan mengusik jiwa..

      Delete
  3. ya ujan lebat sesangat..zi tak pi mana2 pun.dok umah je.yela lama tak dengar bunyi katak kan hehehe urband la sangat:)

    ReplyDelete
  4. Kat Kajang ni kalau ikut jalan belakang balik rumah hujan2 memang banyak katak dok konsert tp kalau ikut highway napok kete jelah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. katak pon tak larat nak melompat kat hiway tu....

      Delete
  5. Replies
    1. oh rindu katak...ingat rindu makcik...:)))

      Delete
  6. wahh..
    gigih ye mengayuh sekarang ni!!
    syabas bette..

    ReplyDelete
    Replies
    1. beskal dah bli...kalu tak gigih kayuh...haishhh...

      Delete
  7. sebut pasal katak nie...teringat kat bekas bos di pejabat. dia selalu memberikan kata2 motivasi cam gini agar jangan selalu kita suka menyalahkan orang lain. bos pertama masa saya lapor diri kerja.... terbaik dan sangat sempoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak pengajaran sebenarnya dari cerita2 ni...bukan sekadar cerita ja...kan

      Delete
  8. kat rumah saya ni,walau dok tamna,lewat malam masih kedengaran burung tukang bertingkah...suka dengar..mcm dok kat kampung

    salam kenal..terimakasih singgah blog saya

    ReplyDelete
  9. salam mckantin
    Menarik alamat url ni.
    Salam kenal dari tirana aduka

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal tirana.....tiranaAduka....hmmm macam nama pahlawan dulukala..

      Delete