Sunday, March 31, 2013

Bisik bisik...............


Di satu pagi sabtu yang cerah, terang benderang, pakcik kata kat makcik;

"Hari ni kita tok sah cycle lah...., you folo ai gi fotografi..."

" okay, whatever..."

Pendek cerita, kami sampai dalam 9.30 pagi.......dah sedia menunggu kawan pakcik dengan family dia.

Makcik pun duduk kat satu gerai makan...satu tu la saja ponnnn, sambil sembang sembang dengan isteri kawan pakcik tu.......

Lepas tu tengok orang makin ramai.....motor, kereta........lori pun ada.....

Makcik tanya...........adik jual nasi tu kata....

"memang la ...satgi bot sampai la...tu yang ramai ni......."

"ni first time kak mai ka?...."

Kami pasti ramai orang yang akan datang........., sebab ada nampak habang hadek tu bukak meja........nampak dia letak kotak kopi 3-in-1 .....dan juga........




nampak atas meja tu??? ......pad..:)) cap apa ntah




Juga ada kakak yg siap bawak dapur......dia jual roti goreng katanya......




Sekejap tu adik jual nasi tu mai jumpa makcik...

"kak ikut abang ni.....dia selalu mai sini...."

Abang tu tanya "kak nak beli apa?..."

"Ish kak pon tak tau....jom lah kita pi tengok dulu..." hehe teruk kan makcik.


Seberang sana tu, sebelah Kedah..
yang ada bot ni sebelah Penang

Antara longgokkan pertama........





Nampak brader t-shirt AIG tu? 
dia salah sorang peraih (mungkin jugak nelayan).....
& that guy in topi hijau baru je berbisik padanya.......



Bisikan ke-2


 Bisikan ke-3......


Nampak tak abg ke-2 tu dok ambil bungkusan.....
ikan tu hak dia lah.........
sebab dia bisik harga tertinggi lah tu.......


Okay, now let me cerita how the game is played.........cehhhhh makcik pun first time tengok ni....

Lokasi: Kuala Muda

Waktu: Bermula dari 10.30 pagi sampai late afternoon.


Bila bot ikan sampai di kuala ni , hasil tangkapan akan di bawa naik berperingkat peringkat.

Di letakkan atas plastik.....di longgok atas lantai...sapa nak, bisikkan di telinga jejaka yang membawanya tadi, harga yang di inginkan. (Lihat gambar abang AIG tadi ya)

Orang yang membisikan harga tertinggi akan dapatlah bungkusan tadi.

Kalau orang perseorangan(cam makcik hari tu), boleh lah share dgn kawan, sebab agak banyak, nak buat kenduri okay lah......

Pada yang belum biasa, bolehlah tanya dengan2 orang2 yang dah biasa...kita boleh agak lah orang2 yg dah biasa ni...bukan apa takut kita silap bisik nanti kannn,



Makcik tak tunggu lama pun...abt 12 kita orang dah beredar



Tengoklah shape sotong tu............





Antara pembeli........
ada yang angkut sikit2 ke lori/van..
.ada yang tunggu dengan tong2 macam kat atas ni....
habis udang2 besaq dapat kat depa nih....



Tak bawak bekas?

Macam makcik lah...pi lenggang kangkong ja.......

Jangan risau....ada orang jual tong styrofoam di situ...bag plastik juga.....ais juga!  semua adaaaaa




beli kat situ....


Makcik tak teringat langsung abt this bisik2 place when pakcik ajak pi.....ingat depa nak shoot pasir yang beralun kat pantai tu........



Pakcik & gang lebih minat yg ni dari ikan2
Credit: pakcik Troy




Hasil bisikan makcik.... 
(Tima kasih lah abang yg tolong.....nama pon tak tau)


Fresh!



Kita dapat udang besar ni @rm90/-. Lepas tu kita check, it was about 2.6kg total.....kami share 2 orang.

Harga tu masih murah dari harga kat pasar tau.










 Lunch hari ni...amboi besaqnyaaaaa........
makan dua ekoq mengah sampai petang!
(hehe auta lah makcik!)




Okay, sleep tight, esok kerja.......don't make your monday blue ya......





McK













39 comments:

  1. Tudia MCK...besaqnya udang tu...ni kalau fiza suka buat sambai...sedapnyaaa...anak2 pun suka gak kalau buat sambai...he he he....kalau 2.6kg RM90.00 mmg murah sgt2 la MCK....kat market Bayan Baru pun x dapat...he he he...x sangka no kita dok depan ni ja...boleh keloi la BJ ngan B.Baru...fiza dok kat Kg Jawa ni...dekat petronas ni ja...pasni blh la pi makan nasik umah MCK...makan udang besaq ni...ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buntang dah mata makan udang lunch n dinner....lunch kemarin goreng besa, malam buat asam prawn...hari ni?? ha pengsannnnn kalau udang lagi

      boleh fiza, bila2 senang boleh kita bfast kat kayu ka...astaka ka....rumah makcik pun okay....012-429 3317

      Delete
    2. yeay jumpa lagi sorang orang penang..hai kak fiza:)

      Delete
    3. ya zie nanti bila2 kita calling calling naaa....

      Delete
  2. wah....saya tak pernah lak pegi beli yang fresh cam gini, hasil tangkapan yang baru di bawa naik kan? mesti segar2 rasanya.... gambar udang yang last tu sangat2 buat saya tergoda.... huhuhu

    p/s: pasal link blog tu sebab dulu saya pakai domain .com, dah tak bayar lg sbb kini jarang sgt update blog. tukar ke yg free balik...blogspot

    ReplyDelete
    Replies
    1. walau masa beli segar....makcik tetap terpaksa simpan dlm fridge.....tapi as they told me...masih segar sebab depa belum taruk ubat (ubat??)

      Delete
  3. Gambaq pasiaq tu cantik sangat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambq tu bukan hasil bidikan makcik....kembang semangkuk dia baca komen kakcik

      Delete
  4. Masa dulu2 duk kat Lumut selalu beli ikan2 fresh yg baru ditangkap...sedap n manis! tapi tak pulak nampak depa bisik2...

    Love the picture of the sandy beach...lovely!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thx liza, pic lawa tu hubby yg punya.

      bisik2 ni bukan kat semua jetty nelayan kot....that's the uniqueness of this plc i suppose.

      Delete
  5. nak bisik udang yg dah siap pesiang dlm tupperware tu laaa...

    :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bulehhhhhh, tapi mahai sikit laaaa :)

      Delete
  6. Makcik, dekat kg saya..he he
    Awat lawa sangat dia shoot pantai tu...saya ambik gambaq tak jadi lagu tu pun..ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila2 norh mai belah pulau ni calling2 la...boleh jumpa kan...pehtu buleh la pi rumah makan nasi ikan bisik fresh :))

      hat gambaq lawa ni kena belajaq kat pakcik....makcik donno...

      Delete
  7. Mck,
    Mama tak prnah tau pun pasal bisik2. Suami kata kat Sabahlah tu, mama pun tunjuk blog ni. beso betul udang tu.
    Cantik sgt gambar pcik Troy tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni kat Kuala Muda (Sberang Perai side or Kedah side)....& bisik2 ni cuma kat setengah tempat saja kot....

      Delete
  8. yang ni hok pok cik compilation foto2 hari tu
    http://youtu.be/uQzlGp9dl7s

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hok ni pokcik yang letak....nanti makcik letak dalam entry makcik lah...sabaq at pakcik naaaa..

      Delete
  9. mak aiiii...besaq sungguh udang tu......hihihihi

    saya pernah google pasal pantai bisik2 ni, sebab pernah plan nak gi situ borong ikan fresh, tapi sampai la ni tak jadi lagi.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya besaq dinie......

      pi borong (selain nak kenduri) silalah bawak gang..kalu tidak boleh bukak meja jual kat pasar malam..:)

      Delete
  10. Besaqqqq nya udang tu makcik!! Tu kalau bubuh dalam char koey tiau, walahhhhh!!

    Saya kalau ke situ pun, saya lebih minat nak ambik gambar macam pakcik..ekekekeke..

    Kuala Muda ni mmg dlm Kedah kan, macam mana yg seberang ada bot tu bleh jadik Penang makcik?

    PS: laaaa....dua dua anak bujang makcik pernah kena dengue ? hihihi..apa kata pakcik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beseesaaaqqqq i tell you..pakcik dgn konfidennya bgtau makcik..."boh satu bekaih 10 ekoq.." kiranya sekali masak 10 ekoq la...utk 2 org makan tau! tapi makcik letak 8 ekoq satu bekaih, sebab tipuware tu dah sendat & bila masak pun 5 ekoq...mengah..tu lunch
      dinner pun dgn kompiden...nak udang asam pulak...okay i do 3 only two for you one for me...sambil mkn dia kata..esok buat sambai tomeh pulak...this morning i asked for confirmation..."hahah tok sah masak udang dah!.." hahaha gerun you udang besaq ni

      Kuala muda ni kira sempadan...makcik ingat line sempadan tu dok dalam ayaq kot..:))) jadi tu yang kola muda ada kat dua tempat, wallahualam...

      abt dengue..pakcik???? laaaa, i tot demam viral yg teruk...kah kah.......



      Delete
  11. terbeliaq mata tengok udang besaq tu...!!! meleleh2 ayaq lioq ni...

    ReplyDelete
  12. first time dgr bisik2 ni. sy yg taktau harga semasa ni mesti kalah kalau letak harga mcmtu.. tak reti.. hehe.. tp besar betul udang tu makcik.. puashati goreng mentega kan.. yumyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik pun tak sangka price mcm tu...ingat dlm 50+....tapi bila tgk sebelum tu ada tokey cina tu bagi rm100 kat tokey ikanudang lepas bisik for almost the same size punya udang....tu yg kena tanya org2 yg biasa.
      Masa lunch makcik goreng garam kunyit campur sikit cayenne pepper...malam pulak buat asam prawns.....

      Delete
  13. Hi Makcik, wow! I enjoyed reading this posting and the lively chats....
    I love the pics here, brings back memories to me, as I long loved to go see fishermen bringing up their catches, more in Kota Baru and Trengganu old days.

    No cycling? Ha ha....I guess Pakcik nak time off....
    I suka those fresh prawns....kalau masak udang blimbing lemak ke udang masak nanas asam, sedap best tu, Makcik!
    Hari ni, we 12 hours behind your local time, April 1st! Ha ha ha....
    And Nature and our Canadian weather played a cold joke on us. It snowed this morning!
    Semalam temp da naik miniskirt weather, +12'c.
    Pagi ni jatuh macham chempedk masak...-3'c! And snowing.
    More snow coming, and it's already Spring! Habis cherita!
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uncle lee..penang banyak panas sekarang..bestnya kat sana ada snow hehehe

      Delete
    2. hello lee,
      we cycle on sunday, saturday i went to bisik bisik with abang fishermen, and pakcik went romancing his camera.

      apa pasal weather in canada sekejap pakai mini skirt sekejap guna anorak? I think ini mesti sebab Jully ada sana so its playing peekaboo (with you lah actually....u know what i mean?? ...:))).

      take care and have fun


      Delete
  14. hai makcik..
    bestnya boleh bisik2 hehehe jangan bisik benda lain dah la
    gila besaq udang..petang ni nak pi round2 area sana la nak kutip udang hahahaha

    ReplyDelete
  15. tu lah zie, sepanjang sejam dok situ...panjang lah sgt sejam tu noooo :), tak dak pon orang pompuan pi bisik....makcik pon suruh org bisikkan.

    hahaha nak kutip udang? mai tulong masak skali laaa :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau makcik yang bisik kompom dapat lagi murah hahaha

      Delete
  16. tu lah zie, sepanjang sejam dok situ...panjang lah sgt sejam tu noooo :), tak dak pon orang pompuan pi bisik....makcik pon suruh org bisikkan.

    hahaha nak kutip udang? mai tulong masak skali laaa :))

    ReplyDelete
  17. macam ni punya bisik memang berbaloi la....hehe
    nama ja dibesarkan di pulau pinang..mainly seberang perai, tapi sekali pun tak pernah jejak kaki 'pasar bisik' ni..buat malu betoi chek ni.

    ReplyDelete
  18. Bestnya tgk udang fresh....ni yg teringin nak pi berbisik ni.haha

    ReplyDelete
  19. Saya pernah sekali pergi berbisik kat sini. Bawak balik ikan kembung sebakul besar untuk dibuat kenduri cuma RM20 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually looking forward to ikan kembung (temenung) pun hari tu...tapi lambat sgt nak tunggu...

      Delete