Wednesday, March 20, 2013

Jajan.....



Selalunya makcik  jarang plan.

Bila teringat & terasa diri ni rajin, barulah gi godek godek kat dapur tu tengok apa benda yang ada yang boleh di buat "apa apa".

Kadang teringat nak buat kek, check tgk bahan penting tak ada....cancel!

Macam last weekend, rasa rajin tetiba menyerap..tengok kulit popia dah lama kat dalam fridge tu.....so...

on your mark....get set......GO!

Maka jadi lah.......



Bahan2;

Kulit popia

Tepung gandum yang di campurkan dgn sedikit minyak masak (Gam)

Minyak secukupnya untuk menggoreng

Nestum kisar + susu tepung ( equal amount) atau

Gula icing.

How to:

Ambil sekeping kulit popia, sapu Gam, guna pastry brush utk senang.

Lapiskan dengan sekeping lagi kulit popia.

Gulung memanjang (mestilah memanjang kan )
Buat hingga habis
Kemudian gunting gulungan tadi secara serong.

Goreng dalam minya panas. Toskan

Biar betul2 sejuk baru di gaulkan dengan samada campuran susu/nestum atau gula icing.

Note: Makcik cuba sapu dengan campuran tepung/minyak serta telur putih. Makcik lebih suka yang guna tepung/minyak sebab ada rongga in between the layers & lebih rangup.


Kulit popia yang di potong serong sesudah di goreng.
Yang ni guna 'gam' tepung/minyak, lebih loose layer dia




Yang ni potong straight, saja nak bezakan.....
Ni guna 'gam' telur putih, lebih kejap (sikit keras)



Sapu gam secara menyeluruh ye, 
kalu tak terbarai cam ni 



Biar sejuk....



Yang ni di salut susu tepung/nestum.....lemak berkrim



Yang ni just gaul dgn gula icing.........
makcik suka yang ni & ia adalah sama macam kuih kapalterbang or 
some call it kuih ros yang makcik pernah buat (guna tepung bukan kulit popia) 
lebih 15 tahun lalu......ohhh lamanya


Kulit popia dengan seaweed pun sedap, macam ni.















McK


38 comments:

  1. Baguih la Auntieee Tunjuk gambaq hat jadi dengan yang tak jadi. Nanti kalau rajin, nak buat lah! Tapi tak tau la bila nanti tuuuuuu Hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. janagn risau wawan...lambat laun orat rajin tu kembangggg laaa

      Delete
  2. McK ni memang byk idea betul! dah tu pulak rajin!

    ReplyDelete
  3. Makcik kuih kapal terbang tu ada jugak org panggil kuih kertas.

    ReplyDelete
  4. rajin lah! saya rajin makan je...hehe...

    betul..kuih ni rasa macam kuih kapal terbang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana tang kapai terbang nya pon tak tau nooo

      Delete
  5. makcik, mcm tu je ke buat dia..? laaa... senang je rupanya.. rasa mcm suka kuih nih.

    ReplyDelete
  6. senang je buat dia ek?
    tapi tu la.
    saya lebih suka kalu ada yg dah siap.
    hewhewhew (ketawa trend terkini)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hewhewhew (trend terkini gelak maintain malu)...kuangkuangkuang (trend terkini tak maintain punya)...

      Delete
  7. eh senang je buatnye..raya tahun lepas berebut jajan ni kat opis..yang tu salut ngan nestum n susu tepung..leh try!

    ReplyDelete
  8. mck.. baru tau senang je buat benda ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya senang ja zana...nak lagi senang tak yah gulung.....gunting ja memanjang....

      Delete
    2. ooooooooo.. malas je penghalang nya kan..

      Delete
  9. mun penah wat nie....heheeh...sedap! cepat je abes. tp nk try wat sira cili nye...

    ReplyDelete
  10. Tapi saya lagi suka kalau makan popia betul betul..cecah sos..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Popia betul kena makan dan dan tu....

      Delete
  11. Hi Makcik, this the first time I see, read about poh piah skins done this way. Very innovative and creative. Looks really good too. By coincidence, my isteri only yesterday beli tu turnips to make poh pia next day.
    Makcik, I really love your lively humour..."on your mark...get set...go"! Ha ha ha.
    You know, one reason I used to date lots of Malay ladies was because of their sense of humour.
    Somehow Chinese women do not have 25 cents of humour in them. Include my first wife too.

    And I can tell you, when dating a Malay lady, boleh pechah perut sometimes at their humour....
    I pop into lots of blogs....those I know or my visitors....and practically all...I mean Malay blogs...buat saya senyum or ketawa. But Chinese blogs...very yawwwnny, bacha boleh tidur, kepala drop on keyboard,ha ha.
    One reason I enjoy the company of Malay people....for their lively humour....
    And their cooking.
    Makick bila masak pakai macham Nigella ke? Ha ha ha.
    Have a nice evening, Makcik. On your marks....get set...ha ha ha.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kepal drop on keyboard...see liau! :)). Habis cerita...bloggers come in many types...some write serious entry, like when you read history book...some write like investigating...hence kita pun dup dap dup dap baca...banyak suspense.. some write like you would...talking to friends...I hope mine is like the last one though sometimes tak tau mau cakap apa...

      Oh we in malaysia very hot so bila cook we try to follow like nigella do lah hahaha..you know what I mean

      Heavy rain here....

      You have a wonderful weekend

      Delete
  12. Kalau cm ni punya terror, McK tak boleh masuk pertandingan Masterchef..

    ReplyDelete
  13. Dik abil...mmg mck tak boleh masuk masterchef...kalu masuk pon ingat depa suruh asah pisau ja...:)))

    ReplyDelete
  14. Assalam
    Mohon izin singgah. Bila ada cerita masak-memasak, Pak Temuk memang suka jenguk.

    Yang bersira, susu atau gula, ke depan TV jangan dibawa, takut sekejap saja, ghaib semuanya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal pak temuk, yg maneh memang semua sedap...cuma kena pandai control la....

      Delete
  15. Salam Kenal..
    Makchaq pernah jugak beli kuih ni.. tapi bila tengok ni macam tak susah sangat nak buat.. nak try jugak la..
    terima kasih bagi resepi ni..

    ReplyDelete
  16. Salam makchaq, cubalah...tak susah mana pun :)

    ReplyDelete
  17. salam ukhuwah dan salam kenal...bunda suka makan ni sebagai kudapan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal bunda.....light snacks sgtlah sedapkan...

      Delete
  18. saya terliur dengan salut susu tepung dengan nestum tu sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lizz, terima kasih singgah sini.

      yg salut nestum tu lemak bercream

      Delete
  19. Boleh ckLah tempah utk raya ni...


    :)

    ReplyDelete
  20. Salam makcik
    Saya dah buat tp abis terbarai...huhuhu. Tak cukup gam ke? Ke bila siap gulung semua baru start potong? Saya tadi siap gulung satu terus potong dan goreng....
    Tkasih - fatimah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Tim....rasanya gam dia dikit sgt kot. Kena sapu pd keseluruhan surface tu n hujung dia (ends).
      Makcik punya yg tebarai tu adalah yg di 'cincaikan' sapuan gamnya

      Cuba lagi naaaa

      Delete
  21. Makcik!!!!

    Terima Kasih for the resepi. Just nak tanya, confuse sikit kat part berapa helai popia satu gulung. kalau ikut apa yang saya paham, satu gulung ada dua lapis kulit popia, betul tak? Letak satu atas plate, sapu gam menyeluruh and then lekatkan dengan 1 lagi kulit popia. pastu gulung? betul ke? pleaseee makcik. Saya betul betul confuse.

    Terima kasih :)

    ReplyDelete