Selalunya makcik jarang plan.
Bila teringat & terasa diri ni rajin, barulah gi godek godek kat dapur tu tengok apa benda yang ada yang boleh di buat "apa apa".
Kadang teringat nak buat kek, check tgk bahan penting tak ada....cancel!
Macam last weekend, rasa rajin tetiba menyerap..tengok kulit popia dah lama kat dalam fridge tu.....so...
on your mark....get set......GO!
Maka jadi lah.......
Bahan2;
Kulit popia
Tepung gandum yang di campurkan dgn sedikit minyak masak (Gam)
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Nestum kisar + susu tepung ( equal amount) atau
Gula icing.
How to:
Ambil sekeping kulit popia, sapu Gam, guna pastry brush utk senang.
Lapiskan dengan sekeping lagi kulit popia.
Gulung memanjang (mestilah memanjang kan )
Buat hingga habis
Kemudian gunting gulungan tadi secara serong.
Goreng dalam minya panas. Toskan
Biar betul2 sejuk baru di gaulkan dengan samada campuran susu/nestum atau gula icing.
Note: Makcik cuba sapu dengan campuran tepung/minyak serta telur putih. Makcik lebih suka yang guna tepung/minyak sebab ada rongga in between the layers & lebih rangup.
Kulit popia yang di potong serong sesudah di goreng.
Yang ni guna 'gam' tepung/minyak, lebih loose layer dia
Yang ni potong straight, saja nak bezakan.....
Ni guna 'gam' telur putih, lebih kejap (sikit keras)
Sapu gam secara menyeluruh ye,
kalu tak terbarai cam ni
Biar sejuk....
Yang ni di salut susu tepung/nestum.....lemak berkrim
Yang ni just gaul dgn gula icing.........
makcik suka yang ni & ia adalah sama macam kuih kapalterbang or
some call it kuih ros yang makcik pernah buat (guna tepung bukan kulit popia)
lebih 15 tahun lalu......ohhh lamanya
Kulit popia dengan seaweed pun sedap, macam ni.
McK
Baguih la Auntieee Tunjuk gambaq hat jadi dengan yang tak jadi. Nanti kalau rajin, nak buat lah! Tapi tak tau la bila nanti tuuuuuu Hehehehe
ReplyDeletejanagn risau wawan...lambat laun orat rajin tu kembangggg laaa
DeleteMcK ni memang byk idea betul! dah tu pulak rajin!
ReplyDeletehehe idea nak senang.
DeleteMakcik kuih kapal terbang tu ada jugak org panggil kuih kertas.
ReplyDeleteooo tu kaaa...
Deleterajin lah! saya rajin makan je...hehe...
ReplyDeletebetul..kuih ni rasa macam kuih kapal terbang..
mana tang kapai terbang nya pon tak tau nooo
Deletemakcik, mcm tu je ke buat dia..? laaa... senang je rupanya.. rasa mcm suka kuih nih.
ReplyDeletelight snacks 4f8, buatlah
Deletesenang je buat dia ek?
ReplyDeletetapi tu la.
saya lebih suka kalu ada yg dah siap.
hewhewhew (ketawa trend terkini)
hewhewhew (trend terkini gelak maintain malu)...kuangkuangkuang (trend terkini tak maintain punya)...
Deleteeh senang je buatnye..raya tahun lepas berebut jajan ni kat opis..yang tu salut ngan nestum n susu tepung..leh try!
ReplyDeletetry la..buat sendiri..fresh lg
Deletemck.. baru tau senang je buat benda ni...
ReplyDeleteya senang ja zana...nak lagi senang tak yah gulung.....gunting ja memanjang....
Deleteooooooooo.. malas je penghalang nya kan..
Deletemun penah wat nie....heheeh...sedap! cepat je abes. tp nk try wat sira cili nye...
ReplyDeleteSira cili...pedas2 manis....sedap
DeleteTapi saya lagi suka kalau makan popia betul betul..cecah sos..hahaha
ReplyDeletePopia betul kena makan dan dan tu....
DeleteHi Makcik, this the first time I see, read about poh piah skins done this way. Very innovative and creative. Looks really good too. By coincidence, my isteri only yesterday beli tu turnips to make poh pia next day.
ReplyDeleteMakcik, I really love your lively humour..."on your mark...get set...go"! Ha ha ha.
You know, one reason I used to date lots of Malay ladies was because of their sense of humour.
Somehow Chinese women do not have 25 cents of humour in them. Include my first wife too.
And I can tell you, when dating a Malay lady, boleh pechah perut sometimes at their humour....
I pop into lots of blogs....those I know or my visitors....and practically all...I mean Malay blogs...buat saya senyum or ketawa. But Chinese blogs...very yawwwnny, bacha boleh tidur, kepala drop on keyboard,ha ha.
One reason I enjoy the company of Malay people....for their lively humour....
And their cooking.
Makick bila masak pakai macham Nigella ke? Ha ha ha.
Have a nice evening, Makcik. On your marks....get set...ha ha ha.
Lee.
Hahaha kepal drop on keyboard...see liau! :)). Habis cerita...bloggers come in many types...some write serious entry, like when you read history book...some write like investigating...hence kita pun dup dap dup dap baca...banyak suspense.. some write like you would...talking to friends...I hope mine is like the last one though sometimes tak tau mau cakap apa...
DeleteOh we in malaysia very hot so bila cook we try to follow like nigella do lah hahaha..you know what I mean
Heavy rain here....
You have a wonderful weekend
Kalau cm ni punya terror, McK tak boleh masuk pertandingan Masterchef..
ReplyDeleteDik abil...mmg mck tak boleh masuk masterchef...kalu masuk pon ingat depa suruh asah pisau ja...:)))
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteMohon izin singgah. Bila ada cerita masak-memasak, Pak Temuk memang suka jenguk.
Yang bersira, susu atau gula, ke depan TV jangan dibawa, takut sekejap saja, ghaib semuanya!
Salam kenal pak temuk, yg maneh memang semua sedap...cuma kena pandai control la....
DeleteSalam Kenal..
ReplyDeleteMakchaq pernah jugak beli kuih ni.. tapi bila tengok ni macam tak susah sangat nak buat.. nak try jugak la..
terima kasih bagi resepi ni..
Salam makchaq, cubalah...tak susah mana pun :)
ReplyDeletesalam ukhuwah dan salam kenal...bunda suka makan ni sebagai kudapan...
ReplyDeletesalam kenal bunda.....light snacks sgtlah sedapkan...
Deletesaya terliur dengan salut susu tepung dengan nestum tu sedap...
ReplyDeleteLizz, terima kasih singgah sini.
Deleteyg salut nestum tu lemak bercream
Boleh ckLah tempah utk raya ni...
ReplyDelete:)
:=DD
DeleteSalam makcik
ReplyDeleteSaya dah buat tp abis terbarai...huhuhu. Tak cukup gam ke? Ke bila siap gulung semua baru start potong? Saya tadi siap gulung satu terus potong dan goreng....
Tkasih - fatimah
Salam Tim....rasanya gam dia dikit sgt kot. Kena sapu pd keseluruhan surface tu n hujung dia (ends).
DeleteMakcik punya yg tebarai tu adalah yg di 'cincaikan' sapuan gamnya
Cuba lagi naaaa
Makcik!!!!
ReplyDeleteTerima Kasih for the resepi. Just nak tanya, confuse sikit kat part berapa helai popia satu gulung. kalau ikut apa yang saya paham, satu gulung ada dua lapis kulit popia, betul tak? Letak satu atas plate, sapu gam menyeluruh and then lekatkan dengan 1 lagi kulit popia. pastu gulung? betul ke? pleaseee makcik. Saya betul betul confuse.
Terima kasih :)