Tuesday, July 16, 2013

Puasa 7

Tup tap tup tap dah tujuh hari kia berpuasa..

Hasrat hati nak letak menu setiap hari, boleh jadi rujukan kemudian hari bila buntu nak masak apa...

Tapi hasrat tinggal hasrat....

Hingga ni dah 3 kali berkunjung ke PARAM.....masa hujung minggu tu pakcik mengidam nasi tomato,  nasi briyani nasi arab.....jadi beli saja.....

Our sahur (makcik & pakcik) adalah simple....kurma or apa2 kuih yang berbaki masa buka puasa tu kami makan, no no to nasi (bukan tak nak makan tapi kurang selera), tu sebab kami makan nasi waktu berbuka

............................



hari kedua.........
buat lagi buah melaka/onde onde...yang banyak gula...
baru pakcik senyum :)






McK




27 comments:

  1. Makcik, menurut dari skrin henpon kecik saya ini, kat tepi telur masin tu macam cili padi ja... Pepak buat ulam jugak ka tu? Hihihi :D
    **Eh rasa nk makan buah melaka pulak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha Amin, your mata very tajam! yes itu cili padi pakcik pepak cam tu je...dia mmg makan pedassss, berdesiuuuu.

      tak buat buah melaka ka hari tu?

      Delete
  2. cilipadi tu makan saja ngan nasi ke makcik? buat ulam eh?
    ke ada budu utk diletak cili tu, diluar gambar..? hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dak budu nanie.....nanie pun cam amin...nampak ja cili padi tu.

      pakcik makan cili padi gigit macam tu saja....makcik tak tahan pedas yg terlampau ni...

      Delete
  3. Adakah saya ternampak nasi ulam di gambar kedua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. got it aina.....mak mentua makcik buat rencah dia......oh hari ni nak makan nasi ulam ja...

      Delete
  4. buah melaka.nk buat lah weekend ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat buat...campur labu dlm tpg pulut tu pun sedap juga

      Delete
  5. pening la makcik nak masak apa pun taktau..pi param pun taktau nak beli apa..pening2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kan zie....ada juga makcik pi param kat bayan baru..bnyk juga pilihan.
      Makcik lebih suka kanji ( bubur lambuk) or cucoq udang tp pakcik mau nasi so tiap hari kena ada nasi lah.

      Delete
  6. onde onde yang baynak gula yang meletop bila kena gigit adalah heavennnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg first day tu pakcik cari gula tak jumpa (haha perli org tu)... 2nd day buat tambah gula...haaa meletops

      Delete
  7. Tiba2 hari ini kakcik rasa teringin nak makan gulai telur ikan... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengidam ke kakcik? Telur ikan susah dapat kan?

      Delete
  8. puasa tahun nie bagi kami pun tersangat lah simple nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simple la yg bagus....siaang tak makan, berbuka adalah serupa dinner, sahur mcm bekfas kan...perut pun besaq tu jugak...nafsu tu yg lebih :))

      Delete
  9. Puasa ke 6, nampak macam mck dari jauh...kat param bayan baru. Jauh, x dan nak pi tegur, masa tu mck dah nak balik dah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la kot. Makcik pi bayan baru isnin tu. Insyallah kita jumpa lain kali

      Delete
  10. Lain orang lain selera. Mujur kat PARAM banyak jenis boleh dibeli. Tapi saya lebih memilih untuk masak sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu masak...Sesekali nak tukar selera, param lah tempatnya...kat area makcik ni banyak param

      Delete
  11. kami pulak wajib nasi masa sahur sbb ada anak2... bukak posa makan mee2, pasta & kenkawannya..

    ReplyDelete
  12. Dari mula kenal McK, Abil sukaaa sangat tengok your food presentation..! Tengok jea dah buka selera n seriously nampak sedap..

    ReplyDelete
  13. Param hmmm.. byk kata ringkas mcm di indonesia. Paramsebya= pasar ramadan seberang jaya. Fening2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awat fening2....lalat ja yg fenin tau..:))

      Delete
  14. Param hmmm.. byk kata ringkas mcm di indonesia. Paramsebya= pasar ramadan seberang jaya. Fening2

    ReplyDelete