Thursday, July 25, 2013

Puasa dah halfway thru..............

Cerita hujung minggu yang baru lepas ni....

Son 2 balik cuti sem....son 1 teman dia, jadi bertolak lah mereka lepas buka puasa.
Dia orang estimate sampai dalam 3-3.30am n nak sahur nasi kandaq depanrumah la.

Tetiba pukul 3pagi son 2 call........kereta tak boleh jalan! Tayar dah juling! Dua2 tayar depan dah masuk ke dalam. ia jadi lepas dia isi minyak @ petrol station lepas tol.

Mak aih berdegup jantung......

Nasib baik dah lepas tol juru...

Makcik to the rescue............(pakcik was away on working trip)



Lepas dia orang berurusan dengan PLUS, kita balik la...tak sempat nasi kandaq, mcD drive thru auto city ja.....

Son 2 susah hati lah sbb keta dia stalled tepi highway tu....




Dua2 tayar memandang ke dala sebenarnya....ni dah adjust





Kesiannnn mechanic tu buat kerja tengah panas terik...1pm!



Nasib baik tak payah tunda. Lepas mechanic fixkan...rod-end yang dah dislodged, he drove the car to the workshop.......full maintenance.....hmmm terduduk sat tengok bill


Alhamdulillah, syukur kepada Allah.....keadaan mungkin jadi lebih teruk jika ia terjadi masa tengah highway (pastinya laju kan), tengah ambil selekoh...or somewhere along hiway yang jauh n sunyi...
-Thank you Allah-



Since sabtu tu dah kalut2 pasal kereta, tak banyak masa nak bermanja manja dengan son 1. Kita cuma sempat tengok wayang (nak lepaskan hajat son 1: despicable me) and berbuka kat luar...

Ahad pagi dia dah balik ketempatcarimakan semula

Dah balik rumah ni, banyak lah son 2 punya food-list. Ada few yang dah buat...tak sempat nak 'bergambar' semua....antaranya...............






Blueberry tarts




McK






25 comments:

  1. macamana boleh teleng tayar tu makcik..?
    dia brek mengejut byk kali ke? keliru juga..

    lagi satukan makcik, cmne nak bentukkan bunga atas cheese tu? guna lidi ke? sy buat tak pernah menjadi. bunga dia mcm bunga atas marmar carries kan..? suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. It snaps lepas dia isi minyak....mmg dah loose gamaknya..n it happened just abt the right time..

      Oh bunga tu...ok u draw few short parallel lines then guna lidi to draw satu line across the middle of the lines...That line along the middle tu akan create those leaves petal like kat kiri kanan tu....boleh faham ke nanie?

      Delete
    2. oh, ok, weekend ni nak try.. ;)

      Delete
  2. aik!!
    juling teruk tu!!


    pesaipa?
    penin ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha taya penin sampai juling! Bila tyre rack tu dislodge taya pun go haywire

      Delete
  3. fuhh selamat dah masuk penang.kalau tak susah juga la makcik nk jadi hero..alhamdulillah selamat..

    fuhh lagi sekali..son2 punya food list memang hebat2 hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kalu tidak kena mintak tolong ironman la..

      Ya dia punya food list n expectation...huhhh fenin mak

      Delete
  4. Risau! Raya saya drive dgn anak2 ja. Haissshhh...hujung minggu ni kena service kereta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya service keta...but kadang benda cam ni kita tak expect langsung

      Delete
  5. Mujurlah tak dak apa-apa yg tak elok.... Cantik elok blueberry tart tu :)

    ReplyDelete
  6. Untung anak2 dapat ibu yang pandai masak. :)

    ReplyDelete
  7. pomen berpanas terik janji masyuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya boleh dok nyanyi..."money money money" :))

      Delete
  8. Rod-end dislodged?
    Camane boleh jadi lagu tu makcik?
    1st time saya dengar ni...seriau jugak..pasai tak buat alignment tayar ke boleh jadi lagu tu? Or pasal pulas steering habis2?..Ikut kata pomen, apa punca jadi macam tu? Nak jugak saya tau...Boleh ambik langkah penjegahan..

    Rindu la nak makan nasi kandaq depan rumah makcik tu...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kata pomen.....mungkin keta dah masuk lubang atau masa buat alignment it is not properly tighten

      Haha rindu kat mamak....nanti mai la sini

      Delete
  9. Hi Makcik, every time I datang sini I belajar a new word or expression...I have heard of mata juling. Tire juling ta'pernah. You mean senget? Or lenggang lenggok? Tu tie rod rosak?
    Ha ha, I love your humour, "Mak to the rescue'. Thats what mothers are for, kan?
    Your 2 sons, both boys really good looking. I like the one on the right, his hair style. And both handsome too.
    Maybe about time you get a baby daughter.....makan jamu lebeh sikit, ha ha ha.
    Da ada dua baby sitters standby, senang, kan?

    Makcik, out of curiosity, you and your gang semua ada keretas, you not a member of....I'm not sure about Malaysia....but here we have the CAA. Canadian automobile association.
    Last year middle of winter kereta saya punya battery naik angin won't start. Da mati, heart attack, old age.
    So I just phoned CAA (satu tahum member $50) the technician arrived 30 minutes, replaced a new battery.
    They will also tarek the kereta to your mechanic if tire juling. No charge if less than 15 km.

    You da shopping? Sarong kebaya da siap? Pakcik new songkok da beli? Ha ha.
    Have fun, Makcik....
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi lee,
      Itu tayar juling is a borrowed phrase from mata juling lah...in this case it means both tyres look inside.
      Yes we do have our AAM like yr CAA...infact I checked w my insurance agent abt it...just in case kena tow...they cover a certain radius over which, you pay. The one in pic is from the workshop I frequented....only when it cannot be fixed I will arrange tow truck.

      A daughter? Haha must tidor n mimpi only...already expire..hahaha

      Ya I suda beli baju raya....lipstick cili red juga :))

      You have fun there



      Delete
    2. Panjangnya Mr Lee bagi komen kat McKantin...

      Delete
    3. Hehe nieda. Bila uncle lee bnyk idea, panjang la dia komen

      Delete
  10. So belum sempatlah makan nasi kandaq?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg sulung tak sempat lah.....yg keciktapibesaq ni dah...kelmarin buka posa dgn nasi kandaq tapau

      Delete
  11. terus sengih bila baca suggestion uncle lee.. hehehe..
    McK, dah start buat sekut raya?? I have 3 jenis dah but all tunjuk-tunjuk..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha suggestion yg tak boleh digunapakai waktu2 'senja' camni

      Sekut? Baru start yesterday w biskut kacang hijau. London almond pun buat sikit awaiting dip in choc. Pagi ni try mocha square...nmpk cam sikitttt sgt

      Delete