Wednesday, July 10, 2013

Puasa day1

Salam......



Pakcik komplen buah melaka gula sikit......esok dia suruh buat lagi....boh gula melaka banyak2...

 

                                                                       McK

22 comments:

  1. Replies
    1. Hehe harini kena carry-forward udang petai tu...x habis semalam

      Delete
  2. dapnye..
    bab buah melaka tu zi pun suka kalau gula dia bnyak.bila gigit n pecah dalam mulut memang masyukkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harini nak buat lagi..lebihkan gula pulak...

      Delete
  3. sedap lah nampak buah melaka tu....... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakcik buat lawak kata cari gula tak jumpa...oleh itu hari ni kita buah melaka juga...tambah kaler kasi hijau sikit n more more gula..

      Delete
  4. salam ramadhan sis..

    semalam pon anak2 mntak buah melaka... puas hati buat sendiri sbb saya potong gula melaka tu besor2... tapi kena marah sbb tak guna air pandan.. guna coloring je omak pon nak pengsan 1st day posa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh omak dah sodar dari pengsan? masak apo harini?

      Delete
  5. Huh! Makan sakan2...jeles kami makan beli2...ahahaa...

    ReplyDelete
  6. stakat 2hari ni belum buat onde-onde lagi. insyaAllah weekend nak buat jugakla.. hehe

    ReplyDelete
  7. Hi Makcik, tengok tu dishes sedap best! Ahaa! Ada petai udang lagi.
    This eating petai can have a slight problem sometimes. Can always know when someone has eaten it...strong scent in the bathroom, ha ha ha.

    Long ago I used to travel extensively via MAS to Kuantan, Trengganu, Kota Baru, and believe it or not I have a fear of flying. Still do. Bila plane taking off, saya pegang kerusi macham dentist say, "open your mouth"!
    Anyway, I will always duduk last rear seat. My way of thinking kalau aeroplane pilot gadoh with his 2nd wife, and silap padi field for airport runaway, duduk tail end ada chance. Only son and all that jazz..

    And you being a Jet setter will know, tempat tu dekat bathroom, ha ha.
    And often ada Mat Sallehs duduk dekat, I see them call the air stewardess, and a minute later she spraying air freshener into the bathroom. This happens when a Pakcik or a Makcik had visited it.
    This usually the night flights. I no problems, sebab ada Lucky Strike, ha ha.

    Where I am we can get petai at Chinese supermarkets. And sometimes at friend's parties, someone will say, "hoi! Who makan petai before coming.."? Ha ha.
    Makcik, apa meaning tu "boh gula Melaka banyak2..."? In Hokkien 'boh' means 'no'. And I don't recall a Malay word 'boh'. So? How? Boleh enlighten saya sikit?
    Have a nice weekend, Makcik....jaga your speed limit.
    Lee.
    ps, Pakcik tu ada lecheh sikit....arhaaaa ha ha ha. Just joke joke, ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. '......saya pegang kerusi macham dentist say.....' hahaha i am not alone...my fear of dentist is not unusual :)
      petai sedap tapi itu smell yg problem. pakcik loves petai anyway except raw, my eldest takes petai bakar like snacks(euwww) but my 2nd(youngest) will not take it if he is meeting friends.

      Boh is 'colloquial'( hope i spell correct) for bubuh or letak or put. my phrase refers to putting more gula melaka.....

      pakcik leceh? yes he is..hahahaha hope he sees this comment :)

      it has been raining for the last 10 hours here.....wet wet penang, sejuk, tidur best.

      you have a great day




      Delete
  8. McK... kasi letak banyak-banyak sat lagi bila gigit je terpancut isi dalam, habih baju. Sape susah nak memberus? McK gak..heheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. zana...tak boleh buat besaq....buat so sebijik tu masuk terus.....biaq dia 'meletop, dalam mulut :))

      Delete
  9. salam ramadhan..

    memula

    tumpang lalu kat sini.. hehehe

    pastu..

    saya nak tumpang berbuka puasa lah gini... bekenan kat buah melaka tu...

    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh boleh saja....meh lah singgah kita berbuka sama :))

      Delete
  10. wife saya pun buat gak buah melaka ari ahad itu ari, tapi saya makan sket jer. kat tempat saya buah melaka di panggil "onde-onde"

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo, yang ni dipanggil onde nde...yang sagu ada gula tengah balut daun pisang tiga segi tu panggik apa ye?

      Delete
  11. tetiba je teringin nak berbuka dengan buah melaka. hampir 3 kali planning cik ina nak buat buah melaka tergendala : (

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul lah Ina...rasanya inilah buah paling sedap di bulan puasa ni kan (kalau tak tak kan jadi hidangan first day pouasa kan)

      Delete