Monday, February 10, 2014

Masak Masak Blogger.................


"I think you should go...."

"No need la......."

"No ..no...pi...pi...check ticket  now...."

That's how it all started........................

Jadi pagi pagi sabtu, makcik pun mulakan perjalanan...............

Kurang biasa jalan sorang2..........anxiety lah kejap..........


Sabtu 8 feb 2014.....





Tarikan ......poster dia.....
Organizer: KHM


Peta lokasi


Maka sampai lah makcik bersama son#2........
Lepas exchange greetings dengan few rakan2 blogger.......

Banyak makanan yang di bawa secara pot-luck.....
makcik?? hmmm jeruk je


Chef Adu Amran in action........
.makcik missed his first dish



Jauh daku travel....haruslah 'tangkap' kenangan kan



Jeruk and asam katok from Penang.......
"Asam katok ni apa dia..makan mcm mana?" tanya Chef




 Group photo: antara yang ada....






Feature wall...warna menarik....cam kaler cover fon makcik :)) 
(duduk L-R tuan organizer khairul, chef adu, atuk baik)
(Berdiri L-R  ar amin, mck, sorrytaktaunama)




Smile.....



Peace........



Jom selfie kakcik!


Sebelah petang....Izyan Masterchef musim 2 pulak


Chef Izyan....pavlova in the making...


Hands on...

Tak tunggu sampai habis, makcik & mamaju di bawak vrommm vvrroommm oleh iyra mutalib yang sungguh baik hati ambil alih jaga makcik bila my anak terpaksa balik (kerja)

Mamaju pun 'lepas ikatan tali' dari anak2 dia (she came with her daughters).......masa untuk kami berjimba........bila lagi kan mamaju?


Kita ke rumah Dato' Abdullah Al-Hadi...melawatnya yang bengkak kaki......

Then, it's mamaju's turn.

Dia bawak kita ke sini,   tapi tak round habis...cuma kat bawah situ je.......kesuntukan masa....




Nak cari model untuk exhibit kereta? Talk to our PA :))




Gaya model kiri tuh lebih menyerlah



Sudah jatuh di timpa Jenga



TQ mamaju.......
blanja kita beryani gam johor...& nasi ambeng



We stopped for magrib at mamaju's..........


Sempat lah posing posing lagi :))


Destinasi seterusnya adalah kerumah sewa anak2.................from there kita ke ttdi pulak.....
Badan dah sikit lembik, baju dah hampir lunyai....badan?? ada sikit masyum....dah 10pm tau!



(pic from p&f fb)


Anak2 sedara mck dari bangi join sekali...............




Dah dekat tengah malam........bimbang jugak kenderaan dak Iyra bertukar jadi labu......

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Ahad 9 feb 2014......

Masa untuk pulang............



Jejak bumi penang.................
 pekena mee udang with Chenta Hatiku




Penghargaan: cehhh hebat ooooo

1. Chenta hatiku pakcik troy yang initiate this trip, walau dia tak pi.
2. Son 2 for fetching & going with me to Abuain Kitchen
3. Blogger friends yang Mck jumpa kat sana...ada yang bersembang, ada yang senyum2,
4. Iyra for driving me around after that...
5. Anak2 sedara yg mai jumpa di situ, sorry tak pi rumah you all walau dekat tu saja..
6. Son 1 for sending me to da station untuk pulang.




Banyak gambar kenangan sekitar program hari tu ada di SINI



McK




33 comments:

  1. Penuh ..padat aktiviti on last Sat tu..sampai ke malam...:)
    Malindo Air tu murah ke? Teringin nak pi penang la..mengidam nasik kandaq..malas nak drive...hahaha..

    dak iyra tu mmg bagus....
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awat komen tadi tak keluaq ni?...haishh

      Delete
    2. Hari tu tambang rm198 return. Kena hari ada cheaper.
      Nak mai bgtau je insyallah tak ada hal makcik boleh ambik kat epot

      Delete
  2. Replies
    1. Kakcik tahu apa yang t.a.t.a faham...:)

      Delete
    2. Makcik tatau...apa ye yg cek paham tata?

      Delete
  3. Restu suami itu penting untuk mencipta kegembiraan, kan? :)

    ReplyDelete
  4. Terimakasih. Tak sangka jumpa di KL. Ingatkan kot la kita akan jumpa di Penang nun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azie bila naik sini kita jimba2 kat sini la pulak

      Delete
  5. Lupa nak habaq. Yang cek tak tau nama tu, tak silap kakcik Eazy Izzuddin. :)

    ReplyDelete
  6. dah boleh jalan-jalan sensorang dah lepas ni kan!
    jommm..
    kita kidnap dia!!

    apesal entry saya tak berupdate kat tepi tu eh .. slow lah blogspot ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...

      tu lah kan....ke makcik punya je yg 'slo-loris'?

      Delete
  7. assalam,

    dah merata chef travel...asam katok pun chef tak kenal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha bunda oiiii, dia pi kopen-hagen, bel-fast tapi tak mai bayan-lepas....

      lepas ni kalau tgk dia letak asam katok sbg salah satu bahan....hmmm tau lah tu

      Delete
  8. Replies
    1. satu hari ja tu tau nieda...sampai semput tak dan nak tarik napas punya dok jalan sana sini..

      Delete
  9. Replies
    1. hmmm betul tu mamaju...sampai past midnight la....:)

      Delete
  10. perasan gak ramai bloggers yang update entri pasal nie.... mck pun ada joint sekali yer. mesti seronok bila berkumpul ramai2.... 2in1

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum

    terima kasih mengenali saya
    lain kali boleh rasa air tangan makcik pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam atuk...insyallah, lain kali

      Delete
  12. Hi Makcik, very interesting post. And enjoyed looking thru the well taken pics.
    Tu Jeruk and assam katok, apa tu? If my memory still not too rusty, I have heard of daun katok. Is that it? Jeruk sounds very familiar, but da lupa apa tu.
    Makcik, love your smile....
    Have a nice day. Simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee.

      Colourful photos...looks lively..
      Jeruk is like pickled fruits...serupa itu buah rendam dalam air gara....
      Asam katok looks a bit like asam jawa (tamarind)..but sweeter.
      I have actually forgotten how it tastes like hahaha
      I will put pic of jeeuk and asam katok in one if my entries nanti ye.

      Is weather in canada treating you good?

      Have mice day Lee

      Delete
  13. salam MakCikKantin,

    soronok sangat gather2 tu hari.... TQ... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..best sgt kan...insyallah more to come

      Delete
  14. Perghhhh McK nak masuk masterchef ke? Dapat jumpa chef Adu lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lah mama...ni masa gathering bloggers..depa jemput chef adu & masterchef izyan....kebetulan mck dpt hadir...rezeki lah

      Delete