Monday, February 17, 2014

Serawa Purple...............



Makcik suka makan serawa..........Pengat kata setengah orang........

Apa beza serawa dengan bubur...........

Makcik pun tak tau.....


Makcik deduce macam ni saja:

Bubur: 

merujuk kepada bahan isi yang terdiri dari biji bijian; kacang, gandum, beras (lambuk), pulut hitam, jagung...

Serawa:

Panggilan bagi (bubur) yang isinya adalah dari bahan yg lebih besar; ubi, keladi, pisang


"Term"bubur/serawa kat atas ni hanyalah andaian makcik saja.


Tapi ni serawa purple ni apa hal?

Makcik suka tengok serawa ubi yang berkaler kaler, jadi beli lah ubi yang isinya berlainan warna; purple, kuning dan orange.

Pernah buat sebelum ni, ubi rebus asing asing....then baru campur kan dalam periuk berisi santan...masih nampak putihnya santan serawa itu

Pernah juga rebus semua sekali.............yang purple punya hilang terus! Bermakna yang purple tu lembut...

Hari ni, makcik experiment pula....rebus yang kuning dulu....agak mendidih masuk yang orange....dan bila mendidih baru letak ubi purple dan sagu....

Tapi masih juga separuh ubi purple tu hilang....

Rasa masih la sedap 




Kesimpulan yang makcik boleh buat sini;

- Ubi keledek jenis (isi) warna kuning ni lebih 'original', rasa dia pun liat liat sikit
- Keledek orange ni lebih lembut, rasa bland, flat
- Keledek purple sangat lembut, amat sesuai lah kalau nak steam atau bakar.

Lepas ni nak cari ubi kayu pulak


McK




27 comments:

  1. Hello Makcik, how you doin'? Is that what its called, 'serawa'? I have not eaten this da lupa bila pun, at least 30 years. Yours in this purple colour looks so delicious. And with that daun pandan, I can just imagine very wangi.
    Have a great week, Makcik. Keep well.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee,
      I am ok, but rather a little burning hot here; acceptable :)
      Oh kesiannya sudah 30 tahun tak makan serawa....

      This one is a mixed of 3 coloured ubi keledek (sweet potato), boiled in coconut milk and sugar. Boleh imagine the rasa? Kalu tak boleh, mesti balek 'kampong' la, haha

      You have fun and take care

      Delete
  2. kita rajin carikan...
    http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=serawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih :), tapi kita punya tak ada pulut lah pulak!

      Delete
  3. Serawa ubi kayu wahhh sedap sangat tu makcik!

    Kalau kat rumah buat makan sendirilah jawabnya walapun mak suka sangat anak2 tak layan bapak anak makan le semangkuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu macam tak ada sapa yang minat...tapi semenjak dua menjak ni....pakat suka pulak.
      Pakcik pun siap pesan, dia balik outstation ni buat lagi naaaa.....:)) i likeee

      Delete
  4. Serawa makan dengan lempeng. Sedap nya!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik?? first time dengaq ni tata....koyak lempeng masuk dalam serawa ka?

      Delete
  5. saya suka pengat pisang. sedap. especially guna pisang tanduk. dia ada rasa masam2 sket

    ReplyDelete
  6. serawa ni bahasa penang kot..

    orang kampung saya panggil porridge.
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jugak orang utara kot...as drsinga check...serawa ni ada letak pulut...wallahualam

      ish ish ish kampong mana tu dok yang 'dah lupa kaler' tu hahaha

      Delete
  7. Hi MCK, your serawa nampak sedap. I pun suka ini... cuaca panas letak iced cube, very refreshing. I pernah try ubi kayu, gula melaka, santan dan sagu... very nice but make sure dapat ubi kayu yang jenis lembut. :) Happy cooking.

    Have a nice day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agree amelia.....I simpan dlm fridge...hmmm silalah bayangkan yang dingin ya...:))

      Delete
  8. Salam.
    sedapnya ! setuju ngan Amelia letak iced cube!

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  10. kalau dapat serawa durian best jugak kan..
    lepas ni MCK rebus ubi kayu cicah sambal tumis pulak... peeerrgh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah sVs, ubi kayu next! (mck dah reply sebenarnya...heran pasepa tak ada)

      Delete
  11. hehhe..ore kelate panggil pengat

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo ye ke? mck ingat, org KL (&selatan) pun pengat jugak kot..

      Delete
  12. Hello Makcik, saya dengar were you are betul panas, tada hujan! Ayer pun running low everywhere.
    Maybe might have to save water, bathe with a friend, ha ha.
    Where I am opposite, its ice everywhere! Banyak kereta nampak exhaust pipes bengkok, ha ha ha...they gostan hantam to snow frozen solid macham iceberg!
    My car nombor plate pun dan senget sikit, lupa bila gostan, dengar bunyi 'Crannnk'....habis cherita!
    Anyway, you stay easy...keep well.
    Bila I balek kampong, I go chari tu 'serawa'.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello Lee,

      Yes very panas here...and dry too, so habuk banyak. But still...boleh bathe alone, hahaha.
      So you are not out from the "ice-box" yet.

      Waiting for you & mrs to balek kampong...errrr don't forget bawa itu maple syrup ya :)

      Stay groovy!

      Delete