Thursday, April 2, 2015

Frozen...............




Bukan......

Bukan cerita yang jadi viral seantero tu......

Yang baju, bag, pencil box & lunchbox semua di'beku'kan tu......


Ni pasal barang2 memasak....

Bagi yang bekerja, kalau pergi pasar seminggu sekali, mesti beli stok seminggu, dan mestilah simpan supaya senang masa nak masak.....

Makcik yang tak kerja, #takkerjaofficelaaadirumahtetapadakerja ni pun selalu portionkan bahan2 memasak....


Lagi pun kat rumah tak ramai orang, bila beli petai, sekali makan tak akan habis, nak buang sayang pulak.......lagipun petai la ni mahai mak oiii.

Bila orang bandar sudah suka makan makanan orang kampung, contohnya petai ,makanya harganya pun mula lah melambung......

Yang jual petai pun tersenyummmm ja, tak minat dah nak jual kat kawan2 di kampung.

Yang dok tengah2 ni, kenalah beli petai paket....yang di import.....dah import mestilah mahai kan

Sekali makan tak habis, jadi simpan lah..........

Makcik pernah buat entry macam ni sebelum ni...tapi...tak apa lah kan...


Petai: letak dengan air dalam bekas




Lemon zest


Cili kisar: 
lama sangat kat petiais (bukan freezer) akan berkulat, 
walau pun dah dimasak

Santan;600gm santan mck dapat 8 bekas 

Bunga kantan/daun cenehom (daun laksa)


Makcik juga sejuk bekukan biskut (left overs/lama tak makan tp belum expire),  yang dah siap di kisar, senang bila nak buat cheesecake

banyak benda juga makcik freeze-kan, kebanyakan letak dalam bekas cukup untuk sekali makan.





McK





19 comments:

  1. Menjadi seorang surirumah sepenuh masa, lagi kena bijak mengatur belanja kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kakcik.....atoq belanja, atoq masa.....

      Delete
  2. Saya pulak, tak sempat nak frozen memanjang habis stok. Cemana tuh. Hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah....kalau habis tidak mengapa, senang cerita

      Delete
  3. Replies
    1. Sila praktik ya, puan ibu muda yang bekerja...:)

      Delete
  4. hehehe...dalam peti ais rumah saya, banyak yang dah tamat tempoh tapi still ada kat situ. sesekali kemas....ambil buang terus

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, makcik pong kadang gitu juga....

      Delete
  5. rajin mck buat frozenkan..acik jarang buat..sesekali je..sebab bila nak masak en.suami baru pi beli..balik masak habis..macam tu je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh buat mcm tu lebih baik acik, peti pun tak sesak....ni frozen barang yang guna separuh.....rugi kalau nak buang

      Delete
  6. Replies
    1. First time frozen, terbukti masih elok.....tapi kena rendam dalam air....macam kantan/daun laksa

      Delete
  7. Makchaq pun buat portion untuk sekali masak bila frozenkan apa2... tapi portion kami bekas besaq2 la... tukang makannya ramai.. masing2 kuat makan pulak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, bersesuaian dengan jumlah mulut ye dak makchaq :)

      Delete
  8. Good idea tu makcik...selalu beli chenehom tu guna separuh separuh lagi buang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezza aina, sila freezekan,kantan pun, satu bekas utk sekali masak...letak air.... nak buat asam pedas senang

      Delete
  9. Hi Makcik, you suka makan petai? Itu one dish I chabut! Long ago I used to fly very often to East Coast, and return home last flight out of KB...And very often, ta'berani masuk washroom, ha ha. And ada few times Mat Salleh complain, tu air stewardess kena spray air freshner.
    We can get it where we are, and ada sekali a friend must have had it for dinner, then pergi rumah kawan for coffee....ha ha ha...dua tiga kawan masuk bathroom came out and asked, "hoi, who ate petai"?

    I can see you very good simpan those chilli bunga kantan in storage...very neat...anytime nak makan da ada, you very practical, pandai simpan duit too.
    Makcik, you senang if not going cycling ke main golf...datang pondok...saya baru balek dari estate maple, tengok buat maple syrup.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee,
      Hari ni makcik sikit senang so sekejap lagi i naik bullet train go your pondok :).

      My hubby suka sambal tumis udang petai...., my eldest son suka sangat petai bakar eat with sambai belacan...sampai i warning he becareful w the smell.....tapi my 2nd (youngest) very cautious...not simply eat anytime, takut nanti masa nyet nyet...kawan suddenly aroma petai come out of mouth hahahah

      i freeze those items as at one time kantan cost rm4.50 one pc!!!! from then on, i freeze when i have extra, senang bila mau guna.....

      wokeh, have a good day...i mau pergi pondok sekarang :)

      Delete
  10. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete