Tajuk gempaq pagi isnin......
Pastinya setiap dari kita pernah goreng ikan....betul tak??? sila angkat tangan sapa tak pernah goreng ikan....
Sebelum goreng, kebanyakan kita akan letak garam kunyit...kan??
Dan, bekas yang kita guna untuk gaul garam kunyit tu selalunya akan kuning, bekas kunyit tu...
Begitulah jugak tangan kita.....
Meh kita elak tangan mulus kita dari menjadi kuning.....
Letak ikan dalam beg plastik,
letak garam/kunyit secukupnya......
Ikat bahagian atas, 'goncang2' beg plastik
...ikan garam & kunyit akan bercampur sekata...
Ambil je ikan dari plastik ni dan terus goreng....
buang saja beg plastik lepas selesai...
Sekian petua hari ini :))
McK
hahahahha..terbaik lah makcik! chek suka !
ReplyDeleteKannnn...used to do this bila pi rumah anak bujang....utensils amat limited :)
Deletegood idea mcik...ceq selalu pakai tipuware eskrem tuk garam kunyitkan ikan...
ReplyDeleteawat termiss komen ni..?? makcik juga ada guna besen khas
DeleteTerbaeklah!
ReplyDeleteHahahaha, kearah penjimatan & kesenangan....
Deletehehehe.....cara terbaik jugak lah yang boleh di praktikkan
ReplyDeletehahaha, sila praktik ya...
Deleteok... leh prektis lepas ni.... eyhh.. jabb... saya ni masak ke kat rumah.... heheheheee
ReplyDeletetak masak??...tak pe...simpan je petua tu, pass down nanti :)
DeleteBijak
ReplyDeletekannnn....:=D
Deletehahahaha..saya tak pernah goreng ikan!
ReplyDelete....buat "bekalan" di suatu masa dihadapan............:) :) :)
DeleteSalam. Hee projek selain hari sabtu je mak kann sbb hari sabtu je takde plastik ;p
ReplyDeleteHi MCK, actually this method very practical, less washing. I pun pakai plastic bag juga..,hahaha...
ReplyDeleteBest regards
Amelia