Thursday, April 16, 2015

Sotong Kurita & Siput Laut.....


Pagi Ahad lepas, makcik pergi dating ngan pakcik

Dekat saja tapi makcik tak pernah sampai ke tempat tu...........

Along Jelutong Expressway.............

Pondok Nelayan ~50 mtr dari gigi air..





Pondok ni...ada elektrik & astro!



Ada beberapa pondok macam ni....


Belakang Restoran Nelayan, Dove Jetty


Ada para..untuk jemur ikan kot....


Photographer's heaven.....


Bot cantik "tersadai".......
belum keluar ke laut lagi kot.....ke dah balik??
masa ni lebih kurang 7.30am



Siput besar....
..ingat dah mati, rupanya hidup lagi....





Cerita siput besar ni.....di ceritakan oleh salah seorang photographer hari tu......

Siput ni di biarkan mati untuk di ambil kulit (shell). Mungkin isi siput ni tak boleh makan la ye.
Bila dah mati, isi akan dikeluarkan, kulit di bersihkan.
Kemudian kulit ni akan "dikarang" panjang2 dan dilepaskan semula ke laut.
Bila malam, akan ada 'sotong kurita' yang akan menyusup masuk ke dalam kulit ni...untuk berlindung atau macam 'hotel california' lah kot....tempat singgah tidur...cosy ja kan dok dalam kulit tu....

Lepas beberapa hari, nelayan akan tarik karangan kulit ni dari air, keluarkan kurita ni......

This kurita will end up at seafood restaurant kitchen..

Begitulah pengakhiran cerita siput dan kurita ni......

Tempat nelayan ni mungkin akan jadi sejarah sikit hari lagi................
Nampak banyak construction sepanjang tepi pantai ni....haruslah pondok2 ni bakal dirobohkan....

Sayangnya....




McK







23 comments:

  1. oooo....gitu kisahnya. kalaulah ada peluang untuk pengalaman sebegini best jugak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezza.....baru la tahu kisah kisah nelayan tu...

      Delete
  2. kesian nasib nelayan kat situ kan makcik, makin hari makin dihimpit pembangunan...sikit masa lagi leyap dah tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  3. Pernah tengok dekat TV sotong kurita dalam kulit siput ni. dah tu sotong tu mereka makan mentah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ka??? makcik kalau makan mentahh....harus tercekik kot...kalau tak muntah la :)

      Delete
  4. Pernah tengok dekat TV sotong kurita dalam kulit siput ni. dah tu sotong tu mereka makan mentah2

    ReplyDelete
  5. Kan makcik, saya kalu dok lalu kat tepi laut tu dok tgk apartment, condo naik, semua tu dah menjangkau ke atas air dah.. laju sungguh development kat jambatan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.....dah nak nampak cam sing-a-po-re dah

      Delete
  6. Pernah tengok Running Man diorang tangkap sotong kurita & terus makan gitu. Cam sedap ja. Mak cik tak try ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik kurita tu pun tak pernah tengok (kot) sebenarnya, ntah camna la rupa dia....

      rasa kalau depa makan mentah, depa letak lemon juice bagi hilang bau....tapi mesti liat isi dia no....

      Delete
  7. Sayang apabila tempat begini dirobohkan supaya pembangunan dibangunkan. Dan paling seksa bila bangunan-bangunan yang didirikan , anak melayu tidak mampu untuk miliki ......

    ReplyDelete
    Replies
    1. So true. kot memang itu tujuan, wallahualam

      Delete
  8. mesti best kalau dapat duduk bersembang dgn nelayan dkt situ ek? Dengar cerita suka duka dia orang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, secara kebetulan ok...kalau terus2 pi tanya tu....hmmm takut dapat lain pulak. :)

      Delete
  9. awalnya mck dah sampai.
    tang mana ni MCK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelutong expressway......tepi pantai, dekat yg ada patung burung

      Delete
  10. Hello Makcik, apa tu meaning 'dari gigi ayer'? Gigit jari saya tau...like having coffee with isteri orang and see hubby coming, ha ha ha.
    First time I see this expression. And I sure love your pics, all very well taken too. And it'll be a pity the place taken over by construction of whatever.
    Love the siputs.....but these saya ta'makan....except that siput yang makan by backdoor, ha ha ha.

    Makcik, why don't you tukar your present blog to newer one....then your beautiful pics here jadi postcard size. Check out your Blog template settings....if you not computer savvy, you have 2 sons, both boys, get them help you....you won't lose your cheritas here, just transfer over...

    I tengok your pics here can see low tide, and muddy....lots of crabs too, I suppose.
    Makcik, di mana tempat ni in Penang? I used to know Penang very well old days, da pusing Penang Island more than 10 times, but mostly after midnight, take my sarong kebaya friends sighseeing, ha ha
    and love Balik Pulau area...Telok Bahang...tapi ni tempat I not be knowing...
    You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee,
      hahaha, was trying to find a translation for you, but ended up laughing my lung out! hhahaha nanti i buat satu entry abt this translation thing...

      wiki kata gigi air is dental water HAHAHA

      Gigi air is the area where the beach sand ends and water starts....
      And this place is along the Jelutong expressway....am very sure when you were here taking SYT's for night out, ini tempat belum ada...this is part of the reclaimed areas...

      Other than Siput Sarawak ( :=D ), this siputs kurita is quite rare i suppose....
      Itu siput balitong senang dapat.

      Good suggestion Lee, been wanting to do changes to my blog, tapi takut nanti semua hilang and tak tau mau retrieve macam mana....and don't intend to buat second blog..

      There are other beachfront all around penang that is beautiful, some reclaimed, some still as beautiful...come here and we take you around :)

      Have a pleasant spring :)

      Delete
  11. Hi MCK, beautiful scenery. Would love to visit this place. I'm planing to go Langkawi and Penang this year. Being there several times many years back....but would love to visit again.

    Best regards,
    Amelia

    ReplyDelete
  12. mana hasil tangkapan Uncle Troy kat sini?
    nak nengok...

    saya kesian kat siput tu..
    dan gurita tu...

    ReplyDelete
  13. Sesiapa yang minat memasak try
    http://amazing-tm5.blogspot.com/
    pasti Terbaik

    ReplyDelete