Thursday, April 29, 2010

Kuih Gunting



Kuih Gunting = kuih siput = pagoda (?)




Macam macam nama pernah dengar orang panggil dia ni. Kuih siput, pagoda (why pagoda?) & kuih gunting. I call it kuih gunting because i gunting it small.

Ingredient:

500 gm tepung gandum (*)
8 tangkai daun kari, tumbuk halus (*)
2 camca besar udang kering, tumbuk halus (*)
1 biji telur
1 sudu besar serbuk lada hitam (*)
1 cawan air
1 1/2 camca teh garam (*)

Method:

  • - Campur semua bahan kering (*)
  • - Buat lubang di tengah & pecahkan telur
  • - Tuang air sedikit sedikit sambil uli campuran tadi.
  • - Uli sampai tepung tidak melekat pada tangan.
Sampai sini, do as you like, no rules attach; 
You boleh;

1. Canai nipis (~0.5cm), potong agak2 1.5 cm lebar dan gunting. atau
2. Cubit seketul tepung tu dan gunting kecil kecil
3. Kalau ada acuan kuih siput, silalah siputkan dia.

Foot note: 
  • -Bahan bahan may vary, ada yang letak cili, butter/shortening nak bagi gebu etc. 
  • -This one is crunchy, not so gebu tapi tak sampai serpih gigi or luka gusi.
  • -The difference her is in the curry leaves and black pepper


makcik buat macam #1


6 comments:

  1. i called it kuih siput. slalu buat ngan maktok bila cuti sem dulu.

    ReplyDelete
  2. sedap tu,....sempat rasa tak nanti....

    ReplyDelete
  3. Salam Makcik,
    kuih gunting kite pernah panggil but not pagoda. Esh, orang penang panggil pagoda ke? kena tanya Faiz nie.hehhe :D

    ReplyDelete
  4. lupe lupe.... like ur new header. VERY NICE! :)

    ReplyDelete
  5. kita pernah rasa kuih gunting.
    kita pernah rasa kuih siput.
    kita pernah rasa kuih pagoda.

    tiga2 tu rasa lain.

    www.kuihtradisionline.blogspot.com

    ReplyDelete