Kuih Gunting = kuih siput = pagoda (?)
Macam macam nama pernah dengar orang panggil dia ni. Kuih siput, pagoda (why pagoda?) & kuih gunting. I call it kuih gunting because i gunting it small.
Ingredient:
500 gm tepung gandum (*)
8 tangkai daun kari, tumbuk halus (*)
2 camca besar udang kering, tumbuk halus (*)
1 biji telur
1 sudu besar serbuk lada hitam (*)
1 cawan air
1 1/2 camca teh garam (*)
Method:
- - Campur semua bahan kering (*)
- - Buat lubang di tengah & pecahkan telur
- - Tuang air sedikit sedikit sambil uli campuran tadi.
- - Uli sampai tepung tidak melekat pada tangan.
Sampai sini, do as you like, no rules attach;
You boleh;
1. Canai nipis (~0.5cm), potong agak2 1.5 cm lebar dan gunting. atau
2. Cubit seketul tepung tu dan gunting kecil kecil
3. Kalau ada acuan kuih siput, silalah siputkan dia.
Foot note:
- -Bahan bahan may vary, ada yang letak cili, butter/shortening nak bagi gebu etc.
- -This one is crunchy, not so gebu tapi tak sampai serpih gigi or luka gusi.
- -The difference her is in the curry leaves and black pepper
makcik buat macam #1
i called it kuih siput. slalu buat ngan maktok bila cuti sem dulu.
ReplyDeletegood for the munchies! :)
ReplyDeletesedap tu,....sempat rasa tak nanti....
ReplyDeleteSalam Makcik,
ReplyDeletekuih gunting kite pernah panggil but not pagoda. Esh, orang penang panggil pagoda ke? kena tanya Faiz nie.hehhe :D
lupe lupe.... like ur new header. VERY NICE! :)
ReplyDeletekita pernah rasa kuih gunting.
ReplyDeletekita pernah rasa kuih siput.
kita pernah rasa kuih pagoda.
tiga2 tu rasa lain.
www.kuihtradisionline.blogspot.com