Buat ni as part of BBQ dishes masa pakcik buat gather gather kat rumah baru baru ni.
Lebih tu simpan dalam freezer and bila nak makan just grill dalam oven saja.
Ayam Percik
Source: Pakcik (given to me easily abt 30 yrs ago)
1 ekor ayam, potong ikut suka (makcik guna drumstick/wings)
Bahan perap
6 ulas bawang merah
1 " halia
Gula
Garam
Mesin/tumbuk semua & perap ayam (1/2 jam ok, semalaman pun lagi ok)
Kuah:
8 ulas bawang merah (mck guna 1 bwg besar)
1/2" halia
8 cili kering (mck guna yg dah siap blend)
1/2 tsp belacan
1 tsp gula
1 Tbsp cili sauce
Garam secukup rasa
Tepung jagung (agak dlm 2 tsp)
1 Cup santan
2 batang serai (yang ni mck tambah)
Note: Ikut suka banyak mana cili...kalau tak letak langsung pun boleh
Letak semuanya dalam blender, campur sikit air dan mesin halus.
Masak atas api perlahan, kacau selalu
Dah mendidih sikit, rasa secukupnya, tutup api.
- Letak ayam perap tadi di atas grill
- Agak separuh masak, percikkan/sapu ayam dengan kuah tadi
- (mck angkat & celupkan saja ayam dalam kuah tu)
- Bakar semula hingga masak garing
Masa nak hidang, perciklah lebihan kuah tu atas ayam
amboi mak cik, bertongkol-tongkol ayam...
ReplyDeletejangan malu...ambiklah setongkol..:)
DeleteHonestly am drooling ler makcik!
ReplyDeleteCome over along!
Deletebulan puasa, benda2 camni saja yg boleh bukak selera...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletenak resepi air asam...nampak sgt sedap
ReplyDelete