Tuesday, December 4, 2012

Chicken rice ala claypot

Salam

Kita cerita pasal makan dulu la ya.



Masakan ringkas

Dah pernah buat sebelum ni....tapi tak apalah, letak sekali lagi.

Chicken Rice ala Claypot:
-makcik-

3 pcs chicken whole leg-cut to small pieces (makcik kerat 5); cleaned

Marinade:
1" ginger; bruised or sliced
3 garlic, sliced
1 onion; sliced (i don't use)
1/2 chicken cube
2-3  Tbsp dark soy sauce
3 Tbsp light soysauce
a dash of sesame oil (optional)
Salt if needed

6 pcs dried mushroom (makcik guna 3 sbb besar gedebak); soaked

2 cups rice (makcik used basmathi)
3 cups water

If previously I used rice-cooker method, this time i tried steaming.


Makcik steam dalam ni 

Method:

  1. Marinate chicken.
  2. Wash & drain rice
  3. Prepare steamer 
  4. In a suitable 'steamable' bowl, place rice, spread evenly.
  5. Pour water on top
  6. Place chicken on top of rice.
  7. Steam for 30 minutes or until done.


Boleh lah hidangkan dengan cili padi-in-kicap, isi ikan kering atau telur masin.

Note:

  • Resepi makcik ni selalunya ringkas saja, yang ni pun sebagai reference, boleh tambah apa apa yang disuka, boleh omit apa yang tak ada...asal main ingredients tu ada.


  • Boleh masak atas dapur, dalam rice-cooker, steam atau microwave.

Selamat mencuba.....


Oh sebelum lupa...saja la makcik nak bagitau kot kot ada yang nak holiday kat penang ni.....

Penang sekarang ni dah nak winter....salji dok turun dah sikit sikit..................



Tak percaya????





Bukti..




Dan masa makcik ronda ronda tengok 'winter-sale' kat mall di sini....

Tertarik dengan satu bag "peti" kat kedai ni...

Ada sapa sapa nak bagi hadiah keris-emas kat makcik???




Atas display depan, tengah tu...sempoi



Sat lagi makcik nak bertolak ke bahagian tengah semenanjung....nak check weather kat sana......sejuk aaaaa kat penang ni :))

McK






10 comments:

  1. Elok le tu nanti kita bergather2 kat sini, boleh kenal makcik. Agak2 winter tu sampai Perelih tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa winter tak sampai la peghelih.....harap boleh jumpa satu hari....makcik kalu mai kl mati kutu tak tau jalan.

      Delete
  2. - ciken rice claypot ni, kalau kat luar..saya tak berapa gemar nak makan..sebab lebih rasa kicapnya.

    - malaysia ni mmg macam tu makcik...celebrate krismas mengalahkan Amareka! wakakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik rasa lebih kepada bau mushroom la doc...tak boh kicap kaler very tak selera kot.
      Dah trend kan...winter in malaysia is getting earlier

      Delete
  3. Penang n Seremban sama la, kat sini pun winter gak..Saya ngan Gee kena pakai baju bulu cm Conan The Barbarian tu..Sejuk !!..hahahaha

    ReplyDelete
  4. tiap2 ari salji turun..nk pi melawat pesta pun xleh..bila leh melawat makcik ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama macam daddyzz, kat luar kurangmakan nasik ni sbb x best..rasa kicap je..tp yg makcik buat sure sedap punya la

      Delete