Tuesday, September 24, 2013

Hokaido Cupcakes...............


Salam Selasa............


Let's talk about  makan...............

Sharing is caring...................



Hokaido Chiffon Cupcake












Bergambar bersama2 snow cheese cake






Makcik tak buat custard, cuma guna whipped non-diary cream saja.

Makcik copypaste resepinya.....thx maisya

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES

My Sumber: Maisya

(ada banyak lagi blog yg ada resepi ni ya)
4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder


4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster


Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin


Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata


Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)


Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama


Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek


Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.


CREAM CUSTARD
by : Honey


1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 
200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega 
1 sudu teh esen vanila 


Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau. 
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 


Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.



Tambahan:


Pada yang bertanya, Muzium Antik BM terletak di Tanah Liat, Bukit Mertajam.

Makcik cuba tanya en Gugel, tapi dia pun blurr, jadinya pada sapa2 yg nak ke situ, elok lah check ngan Ms Waze/GPS for Tanah Liat, bawak lah slow slow.....nampak rumah ni...haaa dia lah tu..








McK











25 comments:

  1. makan snow cheese cake...sambil tgk kereta kena basuh snow wash style...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa elok la tu...taboq cheese ataih tu, dengan keta sekali boleh makan..hahaha happy tuesday...ada org mai mintak mc lagi?

      Delete
  2. Kakcik bila tengok resepi, selalu fikir 'rajinnya orang ni masak memasak'...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin jugak bila urat rajin tu kembang.....

      Delete
    2. haha urat rajin zi sat kembang sat kuncup..mai tang kuncup tengok dapuq pun rasa nak muntah hehehe

      Delete
  3. Kakcik bila tengok resepi, selalu fikir 'rajinnya orang ni masak memasak'...

    ReplyDelete
  4. wah sedapnya nampak....lama dah nk cuba hokkaido cupcake ni....tgh cari masa yg sesuai bila nk mula ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu masa sesuai or tunggu masa ramai org kat rumah

      Delete
  5. Org kretif masak apa pon sedap..eheheee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishhhh pasai apa komen makcik sebelum ni tak keluaq?...aina, semua org adalah kretif...dgn cara sendiri.

      Delete
  6. sedapnya makcik :)))
    mcm nak p umah makcik la weekend ni..boleh jamu dgn kek ni kot..ha haha
    kek biasa2 pun sy tak rajin..apatah lagi kek nama pelik2 ni..lagi la tak rajin nak buat.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehhhhh...tapi nak mai baik roger roger dulu....hehe satgi nak buat kejutan..mmg terkezut la...makcik jamu kat Kayu...

      Delete
  7. kak!!
    panjang resepi!!!

    saya baru terjebak dengan Hokkaido Cake ni!
    sedapppnyaaaaaaaa!!!!!!!!
    nengok resepi panjang gitu... hehehehee.. beli je lah jawapnya!

    tenkiuu kak..
    for info
    Rumah kat Tanah Liat tu..
    yu know me.. :)
    pasti sampai nanti!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah..... removelah Cream Custard resepi tu...pendek lah jadinya..

      procedure nak jait orang gerenti laaagii panjang, betui dak?

      Delete
    2. hahhahaaa..
      dok aihh..

      5 menet je..
      :)

      Delete
  8. kek tu nampak menggebu.. nyumnyum..

    ReplyDelete
  9. sejak duk berdua ni mama mcm hilang skill memasak, serba tak menjadi!namun nak salin gak resepi. tk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama gak ngan makcik....tapi sesekali buat juga..

      Delete
  10. hehehe...dulu saya sangat2 suka bab makanan sehinggalah ke satu hari saya mendapati ada sesuatu yang tak kena dengan diri saya. hehehehe, kini saya berusaha untuk kembali kurus. sekian kisah benar dari saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha makan sebijik tak gemok aihhhh.

      eh, makcik pakcik dok minum 'smoothie' - apple, celery, ketul ais + timun/lemon/whatever...cubalah ...nanti makcik share dlm entry (bila bila) nanti

      Delete
  11. ohhhh mamaaaaiiii.... sunggoh menggoda je jiwa raga BW hari ni sbb banyak yummilicious makanan...!!! tqs sis for sharing...

    ReplyDelete