Friday, March 26, 2021

Nisfu

 Masa MCO 2020 (bermula 18 march), semua orang tetiba kena duduk rumah, tak boleh keluar.

Setengah orang rasa janggal, setengah rasa ok


Yang biasa dok rumah oka lah, yang selalu pi kerja pasti rasa tertekan, yang dok pi sekolah memula tu rasa syok lah kannnn. :))

Yang biasa dok rumah pun mula rasa pelik, tetiba ja penuh rumah, husband & anak2 semua stay at home,

Mula lah kitchen dibuka 24jam. makan tak stop, masak tak henti.


Bagi makcik & pakcik, kami memang selalu berdua saja kat rumah, bezanya, tak boleh nak keluar ronda2.


Pasar pun pakcik pergi, groceries pun banyak beli online, kirim jiran or pakcik beli, kiranya makcik 100% dok dalam rumah saja.


Masa tu lah juga pakcik terfikir nak bela kucing. Makcik tak mau, sebab tau dah nanti "hak penjagaan" akan jatuh pada makcik. But who am i to decide, makanya "terhadir" lah satu anak kucing kat rumah ni


Umur dalam 2 bulan, baby MCO. Pakcik beli tapi tak bagitau harga, nak marah pun tak boleh.

Comotnya baby kucing ni, hidung penyet sangat. 

Ekor tu ada fungus, bila letak ubat 
terpaksa tutup gitu 
takut dia jilat




Kebetulan, masa tu kucing my anak#2 ada di rumah, jadi kucing anak (Boni nama dia) secara automatic jadi macam mentor/bigsister. 

Dia akan ikut mana baby ni pi, kalau baby masuk litterbox, dia akan tunggu, bila keluar Boni akan "check"; cium ponggong baby. ada kala dia akan gigit baby, ada lah kot yang tak kena tu, 


Kami namakan kitten ni NISFU......sebab ada sekali tu dia jalan macam Ahmad Nisfu dalam cerita P Ramlee :))

Orientation by Boni, the kakcik kawasan

Kot kucing dapat rasa yang makcik tak berapa nak jaga dia kot, mana makcik pi dia ikut...akhirnya Nisfu sudah "terlekat" dengan makcik -- gone case.

Lepas beberapa bulan, nisfu pun dah makin besar, makin sihat, dah vaksin, dah castrate, dia makin attached. mula lah pandai naik atas, masuk bilik bagai. Mula tidur bawah katil, dalam bilik air....lama2 dia pandai panjat katil & mai tidoq dengan makcik! Oh dear, nak marah pun kesian sbb ingat dia membesaq tanpa seorang ibu, makanya bermula lah fasa nisfu tidoq celah ketiak makcik, mungkin dalam sejam setiap tengah malam.

All I can say now, he is adorable, teman "sembang" makcikpakcik, walau dia tak pernah menjawab (pelik kan?)


Ni masa kecik, la tak celuih pinggan dah



Kita nak menjahit, dia sibuk pi tidoq kat cutting board,
so how to work?



Ni Nisfu with Tokio, kucing anak#1.
Sad, Tokio dah mati, terjatuh dari tingkat 3 
rumah anak. Miss this cheeky guy, tokio

Makcik pasti ramai yang ada pengalaman bela kucing macam ni kan, setengah tu terlebih manja la pulak.

Apa2 pun, kalau dah bela tu.....sayangilah depa...makcik selalu terbayang kucing ni sebatang kara mai duduk rumah kita.....just to fulfill human desire to own a pet. 


Adakah kita tergolong dalam makhluk yang kejam?


Love


McK






 

3 comments:

  1. Saya ada dua ekor di rumah McK. Black and Bilbo.

    ReplyDelete
  2. wak pon ada 2 ekor kucing kat umah., tapi tu lah nak jaga bukan senang., huhuhu

    ReplyDelete