Ada sikit lagi labu, lebihan buat sayur hari tu.....
Nak buat pengat, sikitlah sangat....jadi kita apomkan dia :))
Apom/Apam Labu
Sumber: Hanamemories
A/
3 Tsp tepung gandum
1 tsp gula
2 tsp yeast
3 Tsp air suam
Note: Tsp = tablespoon@sudubesar
tsp = teaspoon @ sudukecil
B/
240 gm labu, kupas & kukus/rebus
120 gm gula ( actual 150 gm)
1 biji telur
150 ml santan
C/
200 gm tepung gandum
1 tsp baking powder
Campurkan A dan ketepikan selama 5-10 minit
Kisar halus bahan B
Satukan C di dalam mangkuk sesuai
Tuang bahan B ke C, kacau rata.
Masukkan A, sebatikan.
Perap selama 1 jam
Jerang air dalam kukusan.
Sendukkan adunan ke dalam acuan (makcik guna acuan lompang)
Kukus selama ~ 15 minit
- McK -
1st time saya dengar 'apam labu' :P
ReplyDeleteCuba akak buat kek labu pulak..hehehehe
DZ,
ReplyDeletecer suruh MZ terai.....
makcik sahut cabaran, kek labu OTW hahaha