Sunday, November 20, 2011

Habis la Labu.......




Ada sikit lagi labu, lebihan buat sayur hari tu.....

Nak buat pengat, sikitlah sangat....jadi kita apomkan dia :))

Apom/Apam Labu
Sumber: Hanamemories

A/
3 Tsp tepung gandum
1 tsp gula
2 tsp yeast
3 Tsp air suam
Note: Tsp = tablespoon@sudubesar
tsp = teaspoon @ sudukecil

B/
240 gm labu, kupas & kukus/rebus
120 gm gula ( actual 150 gm)
1 biji telur
150 ml santan

C/
200 gm tepung gandum
1 tsp baking powder

Campurkan A dan ketepikan selama 5-10 minit
Kisar halus bahan B
Satukan C di dalam mangkuk sesuai
Tuang bahan B ke C, kacau rata.
Masukkan A, sebatikan.
Perap selama 1 jam

Jerang air dalam kukusan.
Sendukkan adunan ke dalam acuan (makcik guna acuan lompang)
Kukus selama ~ 15 minit


- McK -

2 comments:

  1. 1st time saya dengar 'apam labu' :P

    Cuba akak buat kek labu pulak..hehehehe

    ReplyDelete
  2. DZ,
    cer suruh MZ terai.....

    makcik sahut cabaran, kek labu OTW hahaha

    ReplyDelete