Saturday, November 24, 2012

Durian Crepes - The Traffic Stopper.......

Ombak Durian Crepes melanda sekarang.....mengalahkan ombak rindu.....

Lebih sebulan lalu, makcik adalah ber'viber' ngan mamafami & she asked if like durian crepe...and dia kata durian flesh+ whipped cream.
Mak aih, lemak bercreamnyaaaa......

Then dalam chatgroupkawanskolah makcik pulak timbulkan pasal ni....

Rasa hati nak cuba...and masa melawat rumah Paty, memang nampak banyak resepi2 menarik yg makcik dah bookmarked...and this is one of them.


STOP if you like durian

LOOK if you are curious

GO if you don't fancy durian

Durian Crepes/Pancake/Parcel

sumber: Paty's kitchen


 

A:

80 g flour
20 g corn flour
20 g glutinous flour
30 g melted butter
40 g sugar (i only use 30 g)
300 g evaporated milk
2 eggs
1/2 tsp salt

B:
Durian flesh

C:
Whipped cream

Mix A until well combined.


I mix all in a blender


Heat pan, grease with oil or butter. Pour enough batter into pan and do like you would the 'kuih ketayap'.

Put filling when pancake is cool

Spread a little whipped cream at center of pancake.
Spoon durian flesh on the whipped cream
Spread another layer of cream if you like.
Fold nicely.

Pls go to paty's blog for a detailed 'how-to'





Note: If you fold into square parcel, jadilah dia crepes
          If you gulung lepas letak inti, jadilah dia 'ketayap durian'...pilihan di tangan anda.


Makcik perasan yang pancake tu tak boleh tebal, nanti susah nak lipat, juga tak boleh kecik sangat.
Masa buat tu makcik buat kecik je pancake dia, ingat nak bagi comel lah konon...sekali tangan yang melipat ni adala gedebak, susah nak lipat...Tu yang crepes makcik taklah sama lipatannya...
dah lepas buat yang kecik hampir separuh, baru perasan & buat yg besar sikit



Apa apa pun I prefer durian on its own.......fuhhhhh dok tunggu pakcik balik dari outstation niiii...dia kata beli durian (lagi!!!!) kat makcik....ohhh bahagiaaaa





Lihatlah dgn tak malunya, makcik ni santap durian tepi jalan....aduhhh















6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. durian crepe mmg fenomena sana sini..
    fiza belum try buat lagi
    igt nak try la buat versi ketayap..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rata rata semua Tengah durian crepe mania.....Kita gulung puIak n-namakan Ketayap Semp01-:)

      Delete
  3. dorang ckp durian crepe ni maniss kann.. UUhhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manis tu bergantung pada durian Wak.......Iomaknya yang dah-past

      Delete
  4. Nak jugak try...kalerfull pulak tapi try buat edisi ketayap durian dululah kot.

    ReplyDelete