Wednesday, January 2, 2013

Ku sangka SATU........

Rupanya DUA!

Tuuuuuu dia...apa tu?

Agak agak lah.....kalau lah tajuk kat atas tu adalah apa yang kebanyakan kita bayangkan (hehehe...sila lah bayangkan yang manis2 pahit tu), ada tak bloggernita yang akan datang sokong makcik........










Macam ni (image: google)




Haha..............................

Alkisahnya, pada bulan September 2011, son 2 bagitau hasrat nak beli pet. Makcik tak fancy pon, tapi diam diam dia beli jugak.

Cuti semester dia bawak balik rumah. Nak marah pun dah beli kan. Dari pengalaman kawan2 makcik yang ada pet ni....they only last one month!

Tak tipu, dua kawan makcik beli, dah lah mahal, lepas sebulan...mati..

Tapi yang ni okay ja............mula tu son2 banyaklah songehnya, kena makan tu, kena buat macam ni......

Bila bukak semester dia tinggalkan dekat makcik , tak kuasa makcik nak bersongeh-songeh.

Makcik kasi dia orang makan ni jer.....sesekali bagilah buah apple+ honey.......



Pernah pergi consult, vet kata mau build muscle, kasi protein........ yang bagus adalah live protein; ie mealworms...haish...kirim salam la kalau nak bagi yang tu!



Tak pernah ambik tahu tentang penjagaan bendalah ni.

Tup tup satu hari...tengah malam (when these creatures are active)...................


*
*
*
*
*
*
*
*
*


Oh mak aih...there's kaki at the belly!

Dekat sebulan jugak kaki itu berada di situ...until..................

Dia pun pandai nak tunggu time...................

30 Disember 2012, maka pada tengahari tu dia bawak joey tu keluar bersiar siar...
 nak introduce lah kot.




Serupa backpack.....satu belakang satu depan.....





Close-up. The mother clinging at the 'roof' of the cage


Daddy merajuk? Daddy kawal ketat masa baby dah keluar


Belum tengok baby close-up lagi sebab masih kecik...geli pun ya jugak, lagi pun babies tak keluar dari pouch yang makcik gantung dlm sangkar tu....

Jadi tak ada nama lagilah dia orang ni...tak tau jantina.....

Satu tu nak boh nama TomYam boleh la kot ye...kalu jantan panggil TOM kalu betina panggil YAM.

Lagi sekor nak letak nama apa?? any suggestion?



McK

26 comments:

  1. Kat mana duduknha? Tak nampak pun aritu?

    Satu TOM satu YAM satu lagi KUNG... Jadinya tomyam kung... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke.. letak tom yam kung sedap jugak.. hehe.. tapi kang son2 tak emo ke pet dia jadi makanan..? hihi...

      Delete
    2. kakcik & 4f8, nama kena tunggu son 2 balik sini lah...skang 'bapak' tu tengah exam :))

      Delete
  2. McK,
    hihhi tergelak nama yg disuggest oleh kak cik..tp ok gak tu jd tom yam kung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice name tapi kena tunggu tuan punya laaa....

      Delete
  3. Replies
    1. yes mieya, tak sangka pulak can last this long....mungkin sbb tak kacau depa sangat kot

      Delete
  4. mak aiihhh, makan Heinz ....bukan main-main......tapi saya suka lah nama TomYam Kung tu....hahahahhha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ok ja...yang mummy tu popi= penelope (cruz??) yg tito tu ntah apa ke nama.....

      Delete
  5. amboii makan nak yang brand2 je ye..ni binatang apa ni makcik?macam musang tapi xkan musang kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha zie, musang tak main laaaa, musang king ok.

      ni nama dia sugar-glider, ala ala tupai...tapi seropa tupai pakai kaftan (lihat gambaq yang ada baby tu)....

      Delete
  6. Makcik secara officialnya, dah jadi nenek tau sekarang!!! hahahahah

    Cop, sugarglide makcik ni bukan ke sekor aja? wonder juga boleh pregnat..hahah.. ke mata saya yg nampak sekor aja masa tgk kat rumah hari tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...yalah tuuuu (tak nak ngaku weiii dah jadi nenek..)

      ada dua la...tapi depa ni suka berhimpit...bekas air yg kecik tu pun depa squeeze masuk 2 sekali....la ni all 4 dok dalam satu pouch yg makcik buat dari poket jeans...bayangkanlah besaq mana sangat poket tu...

      tak pon hari tu sekoq pi gym kotttt..hahahaha jgn mare

      Delete
  7. whatever happened to having a cat as a pet? hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cat? used to have tapi bau poop dia sampai makcik tak masak berbulan when 'she' was around. now my kucing (not mine anymore) ada kat kampung....

      then rabbit....Chot...dah mati.

      Delete
  8. Hahahhaha... Seronoknya sampai beranak 2. Maknanya nutrition & care bagus la, alhamdulillah murah rezeki yg membela depa. Nk suggest satu lagi nama Paprik. All out kedai Siam!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. My key here is less handling...tapi apa benda pet with less handling kan? I hope we can put a 'common gender name lah' paprik is cute...tgk lah dia nak hala siam ke mexico ke :))

      Delete
  9. Serius tengok pun meremang bulu roma...geli la kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik takut bila dia merayap kat baju...grip dia kuat lagipun dia boleh "terbang"......

      Delete
  10. hahahhahaaa!!!
    saya pun!!
    tak perasan dah ada sekor joey!
    tiba-tiba nampak sebelah kaki terjulur dari kocek!!
    eksaited semua orang!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tak pasal pasal kita dah jadi nenek kan...eh boleh berbesan kot :))

      Delete
  11. wah, bertambah ahli keluarga...kita ada milo dan coco (hamster) tapi merancang keluarga...dah 7 bulan bela...tak beranak-ranak pung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh gerau biaq la depa honeymoon dulu. Popi n tito ni pon 14 months baru ada joey

      Delete
    2. oh, yer ke? Kannnn,oklah, kita kasi chance...ha ha ha

      Delete
    3. oh, yer ke? Kannnn,oklah, kita kasi chance...ha ha ha

      Delete
  12. Makcik, lama cheq tak mai .. dah naik pangkat rupanya. Dah bercucu. My 2 sons pon at one time dok pujuk i bela sugar glider ni. tapi mengenangkan nnt i yg nak kena cuci cage segala, i diamkan ja. dah la mahal, selalu org kata xtahan lama. x busuk ka bau hasil buangan dia? So, dah ada nama ke belum ni?

    ReplyDelete