Tuesday, June 11, 2013

Makan, makan & Makan....

Salam.....

Dua tiga hari ni, Pulau di liputi hujan......boleh tahan lebatnya.........

Sekarang pun tengah laju turunnya........

Tak tau apa nak di kata la ...........otak mendung sama cam cuaca kat luaq sana kot...


Entry ni sepatutnya untuk cerita minggu lepas, tap minggu lepas sibuk banyak sikit, jadi let's layan gambar2 la hari ni ya.

Selalu sebelum balik rumah cuti semester, son 2 akan call dan bagitau apa dia nak makan......

Jadi, mak dia kena aturkan jadual lah untuk juadah juadah pilihan.........






Bok Choy with garlic





Black pepper prawns 



Ayam cili.....
yang tak pernah jemu2 , tiap kali balik mesti nak makan





Taukua goreng + sambal kicap



The 'nothing special' fried sotong



Onde onde labu...or rather buah melaka perisa labu



The next time he is home, it will be puasa month......hmmmmm....






McK





18 comments:

  1. Rajin nya makcik potong bok choy rupa bunga bunga macam tu kan...ala ala presentation kat hotel :)

    Kami org Johor suka cecah goreng pisang...goreng tempe dgn kuah kicap...;)

    Masuk bulan Ramadan, mmg lagi busy keletung keletang lah makcik kat dapur kan...:) Area Bkt Jambul tu ada bazar ramadan yg best best tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cili kicap tu ilham goreng pisang johor le.
      Kat sini banyak pasar ramadhan....yg paling besar kat bayan baru belakang masjid...huish meriah. ..sesekali beli juga ikut selera n kerajinan chef la tp most of the time kelentang kelentung la....

      Delete
  2. Berseni betul Makcik hidang makanan, kalau Aina sayur tu putong zass yang bahagian bawah tu masuk tong sampah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina....kadang seni...kadang tu....senoi ja..:))

      Delete
  3. yums! bok choy tu boleh buat hantaran kawin ganti sirih! cantik sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.......makcik gelak sakan....yg tu buat hantaran....senang

      Delete
  4. Buah melaka perisa labu tu nampak sedap jer...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap amin...lain sikit la dari dok gigit tpg pulut je....campoq tpg pulut dgn labu rebus yg dh dilenyek.....

      Delete
  5. Replies
    1. Ye lah nieda...bila dia balik sini dia atur menu satu hari satu favourite

      Delete
  6. Comeymya bok choy dia :)
    Apsalla tgk lauk ni nampak sedap....
    Menunya simple tapi sangat kena dgn tekak ni....

    ReplyDelete
  7. makkkkkkkkkkkkk..cikkkkkkkkkkkkkkkkkkk,
    Kita nak balik ni..masakkan kita onde2 labu tu terliur la...kasi ajar kita buat la...hhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ok ok tahan cawan tepi mulut.....apa yg makcik buat....no sukatan.
      Labu (masa tu mck guna less than 1/4 biji....rebus or kukus...lenyek.
      Campur ngan tpg pulut sampai lembut tp tak lekat di tangan. Jemput cam buat buah melaka tu..letak gula melaka kat tengah....rebus dlm boiling water smpai dia timbul...guling dlm nyok kukoq tu :)))

      Delete