Monday, June 24, 2013

Bila angin bertiup.................


Jerubu pun tiba.......


Pagi tadi, ingat nak buat entry pasal jerubu dan nak sampaikan salam 'tumpang sedih' makcik buat mereka yang terbabit (termasuklah dua2 anak kesayangan hamba di sana...)

Pukul 1pm, makcik keluar nak beli barang................aikkkk???? awat penang dah kelabu?

Ya tuan tuan dan puan puan, hembusan bayujerubu telah pun sampai dengan selamat ke sini...tapi API or IPUnya tidaklah makcik tahu...nanti makcik check...

Muka pun dah start rasa gatal2.





Penang- From my phone camera 



KL- image source


Apalah sangat keadaan Penang tu kan kalau nak di bandingkan dengan gambar lagi satu tu.....tapi makcik tetap rasa 'tidakselesa' semasa keluar tadi.


Buat rakan taulan di selatan tanah air....take care...keadaan adalah sangat tidak sihat okay.













McK





23 comments:

  1. dah sampai Tanjung dah bahananya??!

    pakai mask tau!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaaaa. Jerubu come to Tanjung to enjoy mee udang ..:))

      Delete
  2. Bacaan IPU kat Muar yg 746 kelmarin, drop sampai 100+....Sebabnya....sebab 500+ IPU tu dah pi serang KL/Shah Alam ( tempat saya, anak makcik)/Klang...dan menuju Penang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasai....tadi dh tulih dlm entry IPU 746 tu...bila gugel..aik makcik silap ke? Sbb tgk dah turun mendadak!
      Harap2 makin baik lah.

      Delete
  3. jerebu dah berubah hala ke utara pulak agaknya...tapi di kl masih kelabuuuuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jerubu naik ketapi ekspress sinaran malam

      Delete
  4. http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0624&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_01.htm

    ReplyDelete
  5. Mck bukan muka je gatai.kepala dan badan pun dah gatai ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul acik....kesian kat depa kat selatan sana kan

      Delete
  6. melaka dah seminggu berpandangan indah jerebu je kak. hari ni nampak ok sket tp still berjerebu. nak banding dengan hari2 lepas, bangun pagi je dah bau asap

    ReplyDelete
  7. KL ni pun gelap tanpa mentari. Merempit dengan mask kat muka, owhhh tak selesanya bernafas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha aina...makcik dok terbayang zorroooo.....:))

      Delete
  8. Elooo McK...aaa dah jerebu tu, no basikal basikal aa!! senam dalam rumah jea..take good care..n kim salam pada family kat sana yea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elooooo abil, wokeh wokeh no bicycle...treadmill dlm rumah ja la..tapi asap kita org tak seteruk you all kat sinun...u oso take care la..

      Delete
  9. Kat dalam opis pun ada bau asap....harap2 hari ni bertambah baik.. mata, hidung, muka semua dah gatai2.. walaupun sekolah dah buka tak bagi anak pi sekolah lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bau asap tu pun boleh sakit kepala kan mak caq

      Delete
  10. ari ni dah nampak bayang matahari..tapi still kelam cuma ok sikit dari semalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kan zie...kemarin zie kata luaq tak mnpk.
      Tadi pagi hujan sikiiitttt ja tapi ok sikit la

      Delete
  11. masa gi dive kat johor dah telan jerebu. balik KL sambung jerebu.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe kat johor 'minum' kat kl ' sedut'...dua dua pun jerubu

      Delete
  12. Replies
    1. tak tau lah pulak...makcik tak naik belon....ke *belom*? :))))

      Delete